Bulgaria taxează gazul rusesc, care ajunge în Ungaria

15 Oct. 2023, 09:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Oct. 2023, 09:25 // Actual //  Lupu Eduard

Bulgaria a introdus o taxă pentru gazele naturale ruseşti care tranzitează pe teritoriul său, ceea ce i-a făcut pe traderi să se întrebe dacă nu cumva decizia autorităţilor de la Sofia va declanşa o dispută cu Moscova, în contextul unei pieţe a gazelor şi aşa volatile, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Conform unei noi legi, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial şi care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia. Este echivalentul a aproximativ 20% din preţul de referinţă la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam.

Chiar dacă Bulgaria nu importă gaze din Rusia pentru nevoile proprii, este o rută semnificativă pentru gazele pe care Rusia le mai trimite prin conductă spre Europa, care a renunțat masiv la gazele rusești după invazia Moscovei în Ucraina.

Aproape jumătate din gazele naturale livrate de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia via conducta TurkStream, pentru a fi livrate mai departe în Ungaria, Serbia şi alte părţi din Europa de Sud.

Decizia autorităţilor de la Sofia creează noi incertitudini pe o piaţă deja agitată. Cotaţiile la gaze în Europa au crescut în ultimele zile după ce au crescut ameninţările la adresa livrărilor de gaze la nivel mondial, inclusiv de pe urma războiului Israel-Hamas, a grevelor potenţiale la facilităţile de export de gaze lichefiate din Australia şi a suspiciunilor de sabotaj la o conductă de gaze din Marea Baltică.

Grupul rus Gazprom nu a comentat decizia autorităţilor de la Sofia însă ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a cărui ţară beneficiază de o mare parte din gazele naturale ruseşti care trec prin Bulgaria a criticat decizia ca fiind „inacceptabilă”.

„Ca o ţară membră a Uniunii Europene să ameninţe aprovizionarea cu gaze a altui stat membru este contrar solidarităţii europene, regulilor şi este inacceptabil”, a spus Szijjarto vineri de la Moscova, unde participă la o conferinţă pe energie.

Noua taxă introdusă de Bulgaria, care include o excepţie pentru gazele comprimate transportate în containere speciale, se va aplica operatorilor de reţea şi importatorilor de gaze, dar deocamdată nu este clar cum îi va afecta pe ceilalţi participanţi de pe piaţă.

Actul normativ este destinat implementării sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană ca răspuns la invadarea Ucrainei. Printre obiectivele legii se numără „o taxare corectă a profiturilor făcute pe teritoriul statului şi creşterea veniturilor la buget”, potrivit parlamentarilor care au elaborat actul normativ.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău