“Lupta” cu turismul excesiv: Barcelona scoate navele de croazieră în afara centrului orașului

15 Oct. 2023, 07:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Oct. 2023, 07:49 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce turismul excesiv continuă să afecteze orașele europene, o destinație a luat măsuri împotriva navelor de croazieră, restricționând accesul în port, transmite CNN.

Barcelona a închis terminalul său portuar din nordul orașului pentru traficul de croazieră, după ce a ajuns la un acord cu autoritățile locale pentru a muta navele mai departe de oraș.

Navele de croazieră trebuie acum să acosteze la cheiul Moll d’Adossat, care este cel mai îndepărtat de centrul orașului. Înainte de aceasta, navele foloseau și cheiul World Trade Center, care este prund în centrul orașului, la o stradă de La Rambla, celebra promenadă din Barcelona.

În loc să debarce și să poată urca pe La Rambla în câteva minute, pasagerii se vor confrunta acum cu o drumeție de cel puțin 30 de minute pentru a părăsi zona portuară.

Măsura afectează aproximativ 340 de andocări de croazieră pe an, potrivit datelor publicate de autoritățile portuare.

Un nou spațiu public

Zona va fi acum recuperată de către oraș, o suprafață de aproape 150.000 de metri pătrați, inclusiv peste 2.000 de metri de chei, fiind acum desemnată ca fiind un “nou spațiu public”. Noua viață a cheiului va începe în toamna anului viitor și va fi deschisă tuturor, potrivit unei declarații a lui Lluís Salvadó, președintele Portului Barcelona.

Mutarea are loc în urma unui acord încheiat în 2018 între autoritățile portuare și consiliul municipal din Barcelona, pentru “a muta activitatea de croazieră departe de zonele urbane… făcându-le mai durabile”, au precizat autoritățile portuare într-o declarație.

Regula intră oficial în vigoare la 22 octombrie, dar ultima navă care a acostat acolo a fost deja și a plecat. World Navigator al companiei Mystic Cruises a trecut pe acolo pe 2 octombrie.

Luându-și rămas bun de la chei odată cu nava, Salvadó a declarat că acordul din 2018 promitea să “elimine externalitățile negative pe care [croazierele] le pot produce pentru rezidenți”.

Anterior, portul a închis un alt terminal de croazieră, Maremagnum, în acord cu consiliul. Cheiul, care este legat direct de Ciutat Vella, orașul vechi al Barcelonei, găzduiește acum restaurante, baruri, un club de navigație și un port de agrement, Acvariul din Barcelona și mall-ul Maremagnum.

De asemenea, Consiliul a redus numărul de terminale operaționale de la opt la șapte, a interzis liniilor de croazieră să acosteze la alte terminale și a introdus regula unei singure nave pe terminal, limitând numărul de nave acostate în oraș la șapte în același timp, la un moment dat.

Până în 2026, toate operațiunile de croazieră vor funcționa de pe cheiul Adossat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, terminalul Barcelona South, situat tot pe cheiul World Trade Center, va fi închis.Portul intenționează apoi să electrifice cheiul Adossat, ceea ce înseamnă că navele ancorate pot fi alimentate cu energie chiar de la chei, în loc să pompeze emisii nocive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 18:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 18:06 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Stația de măsurare a gazului „Sudja” din Ucraina, controlată de forțele ucrainene, nu mai funcționează din cauza lipsei electricității și a personalului tehnic. Bateriile care alimentau echipamentele sunt epuizate, iar posibilitățile de a restabili alimentarea cu energie și de a repara echipamentele sunt inexistente în prezent, scrie The Moscowtimes.

Pentru a rezolva problema, Gazprom a propus mutarea punctului de predare a gazului către Ucraina la stația „Dolgoe”, situată la 300 km de granița ucraineană, în apropierea graniței dintre regiunile Kursk și Orel. Cu toate acestea, Ucraina a refuzat propunerea.

Într-o conversație cu oficialii Gazprom, aceștia au glumit, spunând că, dacă stația „Dolgoe” ar fi cucerită de forțele ucrainene, ar trebui să mute punctul de predare a gazului până la Urengoi, în Rusia. Deși comentariul a fost făcut în glumă, oficialii Gazprom nu exclud posibilitatea avansării forțelor ucrainene mai adânc pe teritoriul rus.

Problema majoră este legată de dificultățile cu care Gazprom se va confrunta atunci când va încerca să convingă clienții europeni din Austria și Slovacia să accepte schimbările în contracte. Începând cu 2025, Ucraina ar urma să transporte gaze aparținând clienților europeni, iar plata pentru tranzit ar veni de la companiile occidentale, nu de la Gazprom.

Ucraina refuză să semneze un nou acord de tranzit cu Gazprom, acuzând compania rusă de încălcarea repetată a promisiunilor și de lipsa de fiabilitate. Această situație ar putea duce la o reconfigurare radicală a tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina sau chiar la oprirea totală a acestuia, pe fondul războiului în curs și a tensiunilor continue dintre cele două țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău