“Lupta” cu turismul excesiv: Barcelona scoate navele de croazieră în afara centrului orașului

15 Oct. 2023, 07:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Oct. 2023, 07:49 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce turismul excesiv continuă să afecteze orașele europene, o destinație a luat măsuri împotriva navelor de croazieră, restricționând accesul în port, transmite CNN.

Barcelona a închis terminalul său portuar din nordul orașului pentru traficul de croazieră, după ce a ajuns la un acord cu autoritățile locale pentru a muta navele mai departe de oraș.

Navele de croazieră trebuie acum să acosteze la cheiul Moll d’Adossat, care este cel mai îndepărtat de centrul orașului. Înainte de aceasta, navele foloseau și cheiul World Trade Center, care este prund în centrul orașului, la o stradă de La Rambla, celebra promenadă din Barcelona.

În loc să debarce și să poată urca pe La Rambla în câteva minute, pasagerii se vor confrunta acum cu o drumeție de cel puțin 30 de minute pentru a părăsi zona portuară.

Măsura afectează aproximativ 340 de andocări de croazieră pe an, potrivit datelor publicate de autoritățile portuare.

Un nou spațiu public

Zona va fi acum recuperată de către oraș, o suprafață de aproape 150.000 de metri pătrați, inclusiv peste 2.000 de metri de chei, fiind acum desemnată ca fiind un “nou spațiu public”. Noua viață a cheiului va începe în toamna anului viitor și va fi deschisă tuturor, potrivit unei declarații a lui Lluís Salvadó, președintele Portului Barcelona.

Mutarea are loc în urma unui acord încheiat în 2018 între autoritățile portuare și consiliul municipal din Barcelona, pentru “a muta activitatea de croazieră departe de zonele urbane… făcându-le mai durabile”, au precizat autoritățile portuare într-o declarație.

Regula intră oficial în vigoare la 22 octombrie, dar ultima navă care a acostat acolo a fost deja și a plecat. World Navigator al companiei Mystic Cruises a trecut pe acolo pe 2 octombrie.

Luându-și rămas bun de la chei odată cu nava, Salvadó a declarat că acordul din 2018 promitea să “elimine externalitățile negative pe care [croazierele] le pot produce pentru rezidenți”.

Anterior, portul a închis un alt terminal de croazieră, Maremagnum, în acord cu consiliul. Cheiul, care este legat direct de Ciutat Vella, orașul vechi al Barcelonei, găzduiește acum restaurante, baruri, un club de navigație și un port de agrement, Acvariul din Barcelona și mall-ul Maremagnum.

De asemenea, Consiliul a redus numărul de terminale operaționale de la opt la șapte, a interzis liniilor de croazieră să acosteze la alte terminale și a introdus regula unei singure nave pe terminal, limitând numărul de nave acostate în oraș la șapte în același timp, la un moment dat.

Până în 2026, toate operațiunile de croazieră vor funcționa de pe cheiul Adossat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, terminalul Barcelona South, situat tot pe cheiul World Trade Center, va fi închis.Portul intenționează apoi să electrifice cheiul Adossat, ceea ce înseamnă că navele ancorate pot fi alimentate cu energie chiar de la chei, în loc să pompeze emisii nocive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:13
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Mai 2024, 15:13 // Slider //  bani.md

Parlamentul Bulgariei a votat pentru interdicția oricărei forme de publicitate în mass-media a jocurilor de noroc. Interdicțiile au fost votate pe 30 aprilie și vor intra în vigoare la 3 zile după adoptate. Acestea vizează promovarea la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe pagini web, în general. Excepție de la aceste reguli se face doar pentru Loteria Națională a Bulgariei.

Inițiativa a venit de la două formațiuni politice – GERB/ (Grazhdani za evropeysko razvitie na Bulgariya) și DPS (Dvizhenie za prava i svobodi). Noua lege permite doar publicitatea pe panouri, amplasate la o distanță de cel puțin 300 de metri de instituții de învățământ. Operatorii mai pot plasa bannere pe fațadele sălilor cu aparate de joc și ale cazinourilor. Este permisă publicitatea în săli de sport și pe inventar sportiv, dacă acestea nu sunt destinate minorilor, scrie ziarulnational.md.

O condiție suplimentară prevede că 10% din suprafața bannerelor trebuie să fie rezervată pentru sintagma ”Jocurile de noroc pot provoca dependență”. Anunțurile publicitate nu pot conține cifre, ci doar denumiri, tipuri și varietăți de jocuri de noroc, extrageri de loterie și anunțare a rezultatelor câștigurilor.

Loteria de stat a fost exceptată din șirul de interdicții pe motiv că este obligată, prin lege, să aloce o parte din profiturile sale pentru activități legate de sport și sănătate. Operatorii privați nu aveau o astfel de obligațiune până acum.

Autorii au propus, de asemenea, ca operatorii de jocuri de noroc autorizați să-și păstreze dreptul de a sponsoriza evenimente sportive, culturale, de sănătate. Iar contribuțiile obligatorii din profitul acestora să fie divizat, egal, între ministerele Tineretului și Sportului și Sănătății. Acum, veniturile din jocuri de noroc ajung doar la Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, operatorii de plăți vor avea interdicții să proceseze plăți de la și spre operatorii de jocuri de noroc fără licență.

În Republica Moldova interdicțiile pentru publicitatea jocurilor de noroc au fost aplicate de la 1 ianuarie 2022. Autoritățile au decis să revină, însă, la acest subiect și să relaxeze o parte din prevederi legate de publicitate. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, acest lucru va permite, printre altele, creșterea finanțărilor pentru sportul profesionist și de amatori.

Mai mult, proiectul noii legi a sportului, care a trecut de etapa consultărilor publice și urmează să fie propus Guvernului pentru avizare, prevede finanțarea sportului profesionist și de amatori, inclusiv, din veniturile de la pariuri sportive și alte tipuri de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc în Republica Moldova sunt gestionate de întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” (LNM) și reprezintă monopol de stat.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului. Relaxarea interdicțiilor de publicitate, precum și combaterea mai eficientă a jocurilor de noroc neautorizate vor permite statului să obțină venituri mai mari, care să fie folosite pentru dezvoltarea sportului și a altor proiecte sociale și economice.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că anume din contul unui credit oferit de LNM au fost achitate practic salariile feroviarilor pentru luna decembrie 2023.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău