Buzu anunță posibilitatea recalculării compensațiilor pentru facturile la gaze și energie termică

22 Dec. 2023, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Dec. 2023, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Cei nemulțumiți de nivelul de compensare a facturilor la gaz și energie termică au acum posibilitatea să solicite revizuirea acestor plăți. Potrivit ministrului, cei care consideră că gradul de vulnerabilitate a fost evaluat incorect au dreptul să ceară o recalculare a compensațiilor, a declarat ministrul Muncii, Alexei Buzu la emisiunea „Cabinetulu din umbră” de la Jurnal TV

Buzu a declarat: „Cei care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate, pot solicita o recalculare. Dacă ați primit un nivel de compensație mai mic și noi în decembrie am constatat că s-au strecurat anumite erori, în luna ianuarie, februarie veți primi compensația recalculată.”

Această măsură vine în contextul unei atenții crescute acordate problemelor legate de costurile ridicate ale gazelor și energiei termice, cu mulți cetățeni exprimând nemulțumire față de nivelul compensațiilor primite. Ministrul Buzu a subliniat importanța transparenței și corectitudinii în evaluarea vulnerabilității și a asigurat publicul că Guvernul este dedicat corectării eventualelor erori în sistemul de compensare.

Pragurile celor 7 categorii de vulnerabilitate:

  1. Consumatori Non-Vulnerabili: Inclusiv cei care dețin bunuri imobiliare locative în valoare de peste 4 milioane de lei, membrii ai căror au realizat dividende mai mari de 1 milion de lei în anul precedent, și gospodăriile pentru care energia reprezintă mai puțin de 5% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  2. Vulnerabilitate Primară: Consumatori pentru care achitarea facturilor pentru energie ar reprezenta între 5% și 10% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  3. Vulnerabilitate Scăzută: Energia ar reprezenta între 10% și 20% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  4. Vulnerabilitate Medie: Energia ar reprezenta între 20% și 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  5. Vulnerabilitate Ridicată: Energia ar reprezenta peste 40% din venitul disponibil pentru achitarea energiei (după acoperirea cheltuielilor de bază).
  6. Vulnerabilitate Foarte Ridicată: Veniturile gospodăriei sunt mai mici decât coșul minim de consum și cu 60% mai mari decât acest coș.
  7. Vulnerabilitate Extremă: Veniturile gospodăriei sunt sub 60% din valoarea coșului minim de consum.

În data de 5 decemebrie, Ministerul Muncii a publicat gradele de vulnerabilitate atribuite ale celor care s-au înregistrat pe platforma compensații.go.md pentru a benficia de tarife mai mici la gaz și căldura centralizată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău