CA reconfirmă dreptul Timbrus de a folosi toponimul Purcari. „Consiliul Concurenței a acționat coordonat”

29 Iun. 2021, 10:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Iun. 2021, 10:53 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Curtea de Apel Chișinău a  confirmat dreptul companiei „Timbrus Purcari Estate” SRL de a folosi toponimul „Purcari” în numele companiei și a vinurilor pe care le produce, respingând pe data de 7 iunie 2021 învinuirile aduse de Consiliul Concurenței și de către compania ÎM „Vinăria Purcari” SRL, privind concurența neloială.

„Hotărârea în cauză este o nouă dovadă a faptului că decizia Consiliului Concurenței din data de 03.12.2020, cu referire la activitatea companiei «Timbrus Purcari Estate» SRL, nu are nici o legătură cu statul de drept, încalcă principiile de libertate a comerţului şi activităţii de întreprinzător, prevăzute în articolul 126 din Constituția Republicii Moldova”, se arată în cadrul unui comunicat emis de compania «Timbrus Purcari Estate» SRL.

Reprezentanții companiei consideră că IM «Vinăria Purcari» SRL, prin intermediul Consiliul Concurenței, a încercat să restricționeze drepturile «Timbrus Purcari Estate» SRL de a utiliza toponimul «Purcari» pe produsele sale.

În acest context, compania «Timbrus Purcari Estate» SRL, apreciază acțiunile IM «Vinăria Purcari» SRL și decizia părtinitoare a Consiliului Concurenței ca fiind, nimic altceva, decât o încercare de monopolizare a denumirii geografice «Purcari» și de eliminare a concurentului său.

Analizând acțiunile Consiliului Concurenței și IM «Vinăria Purcari» SRL, presupunem că toate evenimentele întâmplate au caracter concertat și coordonat.

„În acest sens, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la faptul, că o instituție de stat importantă, mai exact Consiliul Concurenței, conceput să lupte împotriva monopolurilor, de fapt contribuie, prin abuz, la crearea unui astfel de monopol, interzicând companiei «Timbrus Purcari Estate» SRL, care activează strict în cadrul legal și care are toate drepturile legale și permisiunile de rigoare, din partea organelor de stat, pentru utilizarea denumirii geografice «Purcari» în activitățile sale.”, se mai scrie în comunicat.

P.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ