Preţul cafelei a atins un nivel record la Bursa de la New York, pe fondul sporirii temerilor privind diminuarea livrărilor pe plan global, transmite Bloomberg.
Traderul Volcafe Ltd şi-a înrăutăţit perspectivele privind producţia din Brazilia, principalul furnizor mondial, din cauza secetei prelungite. Ţara ar urma să producă doar 34,4 milioane de saci de cafea arabica, o scădere cu aproximativ 11 milioane de saci faţă de prognoza din septembrie, conform prezentării consultate de Bloomberg News.
Producţia globală de cafea este în grafic să fie mai scăzută decât cererea cu 8,5 milioane de saci în sezonul 2025-26, ceea ce ar reprezenta al cincilea an consecutiv de deficit, conform Volcafe.
De la începutul anului şi până în prezent, preţul cafelei arabica a crescut cu peste 80%, ceea ce o face una dintre materiile prime cu cele mai bune performanţe, alături de cacao, pentru care preţurile s-au dublat.
Cotaţiile futures la bursa de la New York au urcat marţi cu 4,7%, la 3,457 dolari pe livră (454 grame), cel mai ridicat nivel din 1977, când piaţa era afectată sever de îngheţul care a devastat culturile din Brazilia.
Acum sporesc temerile privind viitoarele livrări din Brazilia după seceta severă şi prelungită din acest an. De asemenea, există îngrijorări privind producţia de cafea robusta din Vietnam, din cauza ploilor masive.
Recoltele dezamăgitoare de la producătorii cheie au dus la reducerea stocurilor de cafea pe plan mondial în ultimii patru ani, în timp ce China este acum o nouă piaţă în creştere rapidă.
„Producţia de cafea nu face faţă majorării cererii”, pe fondul majorării consumului în China. Concentrarea producţiei în câteva ţări, inclusiv Brazilia şi Vietnam, face ca această materie primă să fie în special vulnerabilă la condiţiile meteo adverse”, a apreciat Ole Hansen, de la Saxo Bank.
Cafeaua devine un lux: Prețurile ating un record din cauza recoltelor slabe din Brazilia
Bulgaria a anunțat că va opri livrările de gaz rusesc prin „Turkish Stream” dacă Gazprom nu găsește o modalitate de a plăti pentru tranzit. După impunerea sancțiunilor americane asupra Gazprombank, compania rusă a pierdut posibilitatea nu doar de a primi plăți pentru gazul său, dar și de a achita taxele de transport.
În trecut, Gazprom efectua plățile către Bulgartransgaz, compania care transportă gazul în Serbia și Ungaria, prin intermediul Gazprombank, însă această opțiune a dispărut după sancțiunile impuse băncii pe 21 noiembrie. Deși președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru a actualiza procedurile de plată, adăugând un mecanism pentru compensarea cerințelor reciproce, acest mecanism se adresează în principal clienților care plătesc pentru gaz, nu celor care furnizează serviciul de transport, notează Bloomberg.
Ministerul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că Bulgartransgaz va respecta cu strictețe obligațiile sale contractuale și va opri tranzitul gazului rusesc dacă serviciile nu sunt plătite. „Este responsabilitatea companiei care a rezervat capacitățile și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a afirmat Malinov.
Plățile pentru livrările anterioare au fost deja primite, iar Rusia are termen până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a mai spus ministrul.
Bulgaria asigură aproape 18 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Serbia și Ungaria, iar o parte din acest gaz ajunge și în alte țări din Balcanii de Vest. De la începutul anului 2022, Bulgaria a primit deja plăți de tranzit în valoare de peste 750 milioane de dolari.
În același timp, Ungaria și-a exprimat îngrijorarea, subliniind că situația amenință securitatea energetică a Europei. Această problemă se complică și mai mult în contextul în care Ucraina a anunțat că va încheia acordul de tranzit de gaz la sfârșitul acestui an, ceea ce va afecta și rutele către Ungaria și Slovacia.
În prezent, rezervoarele de gaz din Europa sunt umplute în proporție de 82%, față de 95% la începutul sezonului, iar ritmul de extragere a gazului a fost mai rapid în noiembrie și decembrie decât în anii anteriori. Prețul gazului pe piață variază între 44 și 48 euro/MWh, ajungând la 45,5 euro marți.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Energocom a lăsat Moldova în mâinile rușilor? Parlicov rupe tăcerea despre incompetența lui Bînzari
-
2Probleme la o bancă! A depășit expunerile față de clienți afiliați și poziția dominantă de pe piață
-
3Stare de urgență în energetică! Premierul Recean anticipă probleme majore în aprovizionarea cu energie electrică
-
4Scenariul negru al crizei! Recean pregătește instituirea stării de urgență în cazul în care Gazprom închide robinetul
-
5Fraudă de miliarde! Regele criptomonedelor, rusul Dmitri Vasiliev, capturat în Polonia