Preţul cafelei a atins un nivel record la Bursa de la New York, pe fondul sporirii temerilor privind diminuarea livrărilor pe plan global, transmite Bloomberg.
Traderul Volcafe Ltd şi-a înrăutăţit perspectivele privind producţia din Brazilia, principalul furnizor mondial, din cauza secetei prelungite. Ţara ar urma să producă doar 34,4 milioane de saci de cafea arabica, o scădere cu aproximativ 11 milioane de saci faţă de prognoza din septembrie, conform prezentării consultate de Bloomberg News.
Producţia globală de cafea este în grafic să fie mai scăzută decât cererea cu 8,5 milioane de saci în sezonul 2025-26, ceea ce ar reprezenta al cincilea an consecutiv de deficit, conform Volcafe.
De la începutul anului şi până în prezent, preţul cafelei arabica a crescut cu peste 80%, ceea ce o face una dintre materiile prime cu cele mai bune performanţe, alături de cacao, pentru care preţurile s-au dublat.
Cotaţiile futures la bursa de la New York au urcat marţi cu 4,7%, la 3,457 dolari pe livră (454 grame), cel mai ridicat nivel din 1977, când piaţa era afectată sever de îngheţul care a devastat culturile din Brazilia.
Acum sporesc temerile privind viitoarele livrări din Brazilia după seceta severă şi prelungită din acest an. De asemenea, există îngrijorări privind producţia de cafea robusta din Vietnam, din cauza ploilor masive.
Recoltele dezamăgitoare de la producătorii cheie au dus la reducerea stocurilor de cafea pe plan mondial în ultimii patru ani, în timp ce China este acum o nouă piaţă în creştere rapidă.
„Producţia de cafea nu face faţă majorării cererii”, pe fondul majorării consumului în China. Concentrarea producţiei în câteva ţări, inclusiv Brazilia şi Vietnam, face ca această materie primă să fie în special vulnerabilă la condiţiile meteo adverse”, a apreciat Ole Hansen, de la Saxo Bank.
Cafeaua devine un lux: Prețurile ating un record din cauza recoltelor slabe din Brazilia


Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunțat cea mai amplă extindere a programului „Golden Visa” de la lansarea sa, cu o atenție evidentă acordată miliardarilor ruși, creatorilor de conținut și specialiștilor IT și medicali care au migrat masiv în regiune în contextul sancțiunilor internaționale impuse Moscovei, notează businessstandard.com.
Conform noilor reglementări, pot aplica acum pentru viza de rezidență pe 10 ani nu doar investitorii și experții înalt calificați, ci și: medici și specialiști în domeniul sănătății, creatori de conținut digital, dezvoltatori de jocuri video și jucători profesioniști de eSport,
precum și proprietari de iahturi private mari (peste 40 metri), manageri de șantiere navale și furnizori de servicii în domeniul yachtingului.
Deținătorii vizelor pot beneficia de drept de ședere pe termen lung, au posibilitatea de a-și aduce familiile, de a înscrie copiii în școli locale, de a accesa sistemul de sănătate și de a deține proprietăți sau afaceri.
Autoritățile din EAU confirmă că această expansiune are scopul de a atrage capital, talente și expertiză tehnologică. Dar observatorii internaționali notează că măsura vizează în mod clar oligarhii ruși care fug de regimurile sancționatorii occidentale și caută jurisdicții stabile.
În porturile din EAU au fost deja observate numeroase superiahturi asociate cu afaceriști ruși, inclusiv:
Motor Yacht A (118 m) – Andrei Melnicenko (deja cetățean EAU);
Ocean Victory (140 m) – Viktor Rașnikov;
Quantum Blue (104 m) – asociat cu Serghei Galițki;
Madam GU (99 m) – legat de familia lui Andrei Skoch;
Pacific X (85 m) – Leonid Mihelson.
Capitala economică a Emiratelor devine un magnet pentru bloggeri, vloggeri și echipe de eSport din Rusia. Rețeaua de cluburi eSport „True Gamers”, fondată de antreprenori ruși, a anunțat un proiect spectaculos: achiziționarea unui insulă în apropiere de Abu Dhabi, pe care o vor transforma în primul „eSports Island” din lume, cu o investiție estimată la peste 280 milioane USD.
În proiect sunt implicate echipe celebre cu jucători ruși: Team Spirit, Virtus.pro și BetBoom Team. Tot în Dubai s-au stabilit influenceri celebri ca Dania Milohin, Sergey Kosenko, Valeria Chekalina, Gusein Gasanov sau Alina Șpak.
O altă categorie de beneficiari o constituie cadrele medicale din Rusia, cărora Emiratele sunt dispuse să le acorde vize de aur pentru merite speciale și experiență. Numărul clinicilor fondate de investitori din spațiul ex-sovietic a explodat: 30 de noi clinici au fost deschise în Dubai în ultimii ani, iar în 2024, peste 150 de specialiști rusofoni s-au alăturat sectorului medical local.
În 2023, nu exista niciun lanț medical rusesc în EAU. În 2024, doar rețeaua „Volna” a primit 9.000 de solicitări de relocare, iar 500 de profesioniști se pregătesc deja pentru examenele de acreditare.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Secretul comercial demontat în instanță. Fiscul forțat să arate câți bani face Magda Tur din evacuările mașinilor
-
2Bomba bancară de Ziua Europei! Moldova intră în clubul plăților europene
-
3Uzina metalurgică de la Râbnița repornită cu sprijinul tacit al Chișinăului? Slusari denunță o schemă „obscură”
-
4În Moldova, iei credit și-ți vine să-ți vinzi rinichiul! Dobânzile, printre cele mai mari din Europa
-
5Rechinul retailului, Vasile Dragan, își întinde tentaculele și asupra Fourchette cu girul Consiliului Concurenței









