Căldura s-ar putea scumpi. Termoelectrica dezminte

15 Sept. 2021, 09:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2021, 09:48 // Actual //  Lupu Eduard

Tariful la căldură ar putea crește după ce ANRE a acceptat în scopuri tarifare cele 42,5 mil. USD acordate de Banca Mondiala pentru SA Termoelectrica, afrimă unele surse. Deocamdată o solicitare de ajustare a tarifelor nu a fost făcută din partea Termoelectrica. Operatorul neagă majorarea tarifului la căldură în contextul informațiilor publicate de ANRE privind includerea în tarif a creditului acordat de Banca Mondială.

”În ceea ce privește sectorul energiei termice, ANRE a informat despre definitivarea costurilor de bază și investițiilor pentru SA Termoelectrica, care a beneficiat de suportul Băncii Mondiale în modernizarea și eficientizarea activității sale. ANRE a acceptat în scopuri tarifare cele 42,5 mln USD acordate de Banca Mondiala pentru SA Termoelectrica și încurajează implementarea etapei următoare de modernizare și investire a cca 92 mln euro”, potrivit informațiilor ANRE conducerea căreia a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale.

Încă un motiv pentru care tarifele la căldură ar putea crește este și majorarea prețului la gazele naturale de pe piețele internaționale or, pentru generarea căldurii Termoelectrica utilizează gazul. Experții estimează o creștere a tarifelor la gaz cu peste 30%. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, declara că majorarea tarifului este provocată de creșterea prețului la gazul natural în regiune. Moldovagaz urma să depună la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică solicitarea de ajustare a tarifelor la consumul de gaz natural.

Termoelectrica susține că investițiile efectuate pe parcursul a celor 5 ani în cadrul PIESACET-1 deja sunt parte componentă a tarifului la căldură și rezultatele implementării acestora nu au condus la majorarea tarifului la energia termică. Cu atât mai mult, prețul la energia electrică în anul 2020 s-a diminuat cu 27 la sută, tariful la energia termică a rămas intact. Conform estimărilor, datorită eficienței energetice obținute, tariful la energia termică eventual poate fi diminuat, în cazul menținerii prețului la gazele naturale neschimbat.

Termoelectrica accentuează că, rezultatele investițiilor efectuate pe parcursul a celor 5 ani în cadrul proiectului PIESACET-1 nu au admis majorarea tarifului la energia termică, iar beneficiile acestora sunt resimțite de către consumatori.

În ceea ce privește căldura, în prezent, costul gigacaloriei este de 1122 de lei.

Termoelectrica este o companie de stat și cel mai  mare producător de energie termică livrată în Chișinău. De asemenea, Termoelectrica produce circa 15% din necesarul de energie electrică.

Potrivit raportului financiar al companiei, în anul 2020 a înregistrat venituri de 2,3 miliarde de lei cu 221,5 mil. de lei mai puțin comparativ cu anul precedent.

Pierderile operatorului de căldură au constituit 5 mil. de lei comparativ cu un profit de 191 mil. de lei în anul 2019.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2023, Cricova a început pregătirile pentru plantarea a 672,4 hectare de teren transferate în gestiune de către Ministerul Agriculturii împreună cu Agenția Proprietății Publice.

În prezent, din totalul de terenuri atribuite Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. 400 ha sunt deja prelucrarate, o parte din acestea fiind destinate tehnologiilor organice și sustenabile. Vinificatorii de la Cricova au hotărât să planteze soiuri internaționale precum Chardonnay, Glera, Pinot Noir, și autohtone – Fetească Albă și Viorica.

„Începem să plantăm primele 55 de hectare cu soiuri selecte, potrivite pentru vinuri spumante. În următorii 5-6 ani, planificăm să cultivăm 670 de hectare. Suntem recunoscători ministerului pentru sprijinul și subvențiile acordate, precum și pentru consolidarea suprafețelor de viță de vie. Aceste măsuri ne vor permite să îmbunătățim calitatea vinurilor noastre”, a declarat directorul general Cricova, Sorin Maslo.

Vicepremierul Vladimir Bolea a participat la campania de plantare a circa 50 ha de viță de vie, în cadrul unui proiect dezvoltat de Combinatul de vinuri Cricova.

Potrivit ultimului raport financiar, cifra de afaceri a companiei statului, Cricova a constituit 360 milioane de lei, cu 64,8 milioane de lei mai mare în anul 2022 față de anul precedent. Profitul s-a cifrat la 11 milioane de lei, comparativ cu 9,2 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău