Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova finalizează cu succes Programul de sprijin pentru învățământul dual

13 Aug. 2024, 16:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Aug. 2024, 16:29 // Actual //  bani.md

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a marcat finalizarea Programului de sprijin pentru unitățile economice care implementează programe de învățământ dual. Scopul inițiativei a fost îmbunătățirea condițiilor de formare și sporirea atractivității programelor duale prin crearea parteneriatelor între companii și instituțiile învățământului profesional tehnic (ÎPT).

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a subliniat importanța susținerii unităților economice care implementează programe de ÎPT dual. Potrivit lui, doar o cooperare eficientă dintre actorii implicați în proces, poate contribui la consolidarea învățământului dual și în general a sistemului educațional din țară, în asigurarea cu forță de muncă calificată.

„Astăzi finalizăm un proiect lansat la data de 21 septembrie 2023, în cadrul căruia au fost oferite suporturi financiare pentru 22 de unități economice care implementează ÎPT dual, selectate în bază de concurs. Suportul financiar oferit unităților economice, a permis achiziționarea de echipamente necesare formării profesionale a elevilor implicați în învățământul dual, la locul de învățare în cadrul întreprinderii. Fiecare propunere de proiect a inclus, în mod obligatoriu, o co-finanțate în valoare de cel puțin 5% din suma totală a suportului financiar solicitat. Valoarea totală a schemei de suport financiar fiind de 400 000 de euro.

Sunt profund recunoscător tuturor partenerilor implicați în această activitate, și mă bucur pentru unitățile economice – reprezentanți ai businessului autohton din Chișinău, Bălți, Cahul, Hîncești, Orhei, Găgăuzia, care sunt deschiși să contribuie la dezvoltarea și promovarea acestui sistem de învățământ. Reiterez că CCI a RM este un promotor activ al învățământului dual și va continua să depună eforturi pentru a identifica măsuri de suport pentru dezvoltarea sistemului dual, dar și a businessului din Republica Moldova”, a declarat Sergiu Harea, potrivit comunicatului emis de Instituția Camerală.

Secretara de Stat la Ministerul Educației și Cercetării, Galina Rusu, a menționat că la această etapă avem toate elementele de dezvoltare a sectorului.

„În plus avem suportul Guvernului cu privire la compensarea cheltuielilor în volum nevalorificat anul trecut și sper să-l valorificăm anul ăsta până la suma de 10 mln de lei și nu în ultimul rând avem suportul partenerilor de dezvoltare. Anul curent ne-am pus ca și obiectiv să atingem cifra de 2 mii de elevi încadrați în învățământul dual. Am certitudinea că împreună vom reuși să ducem Republica Moldova prin învățământul dual pe o nouă dimensiune de dezvoltare”, a afirmat Galina Rusu.

Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în R. Moldova, Guido Beltrani, a evidențiat rolul esențial al Elveției în promovarea inovației și sporirea competitivității în Moldova prin oferirea de educație practică orientată spre piața muncii.

„Angajamentul nostru de a dezvolta continuu programele de formare profesională duală, prin feedback-ul tuturor părților interesate, asigură o forță de muncă calificată și menține standarde educaționale ridicate la nivel global și local.”, a spus Guido Beltrani. 

„Credem cu tărie în puterea educației și a formării profesionale și avem experiențe excelente, în acest sens, legate de programele de învățământ dual în Germania. De aceea, ne asumăm în continuare angajamentul de a crește numărul studenților înscriși și angajarea acestora în programele duale în Republica Moldova, extinderea parteneriatelor cu companiile private și îmbunătățirea calității programelor educaționale. Evenimentul de astăzi a evidențiat încă o dată succesul programelor de învățământ dual și dorința noastră de a sprijini dezvoltarea durabilă ale acestora.”, a declarat Verena Zell, Șefa cooperării pentru dezvoltare, Ambasada Germaniei la Chișinău.

„În ultimii ani, am observat cum programele de învățământ dual oferă tinerilor competențele esențiale pentru a se integra mai eficient pe piața muncii, diminuând diferența dintre educație și industrie. La GIZ, suntem bucuroși că această inițiativă sprijină formarea unei forțe de muncă pregătite să facă față cerințelor unei economii în continuă schimbare.”, a conchis Claudia HERMES, Directoare de țară, GIZ Moldova.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate activitățile desfășurate în cadrul Programul de sprijin pentru învățământul dual. Reprezentanții unităților economice și-au împărtășit experiențele acumulate, dar și bunele practici dezvoltate pentru susținerea și promovarea învățământului dual ca formă alternativă de formare a specialiștilor calificați. Totodată, au fost prezentate activitățile care au fost realizate în cadrul celor 3 grupuri de lucru din cadrul Comitetului pentru Promovarea Învățământului Profesional Tehnic Dual, pe lângă CCI a RM.

Evenimentul are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Realitatea Live

15 Sept. 2024, 08:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2024, 08:34 // Actual //  Lupu Eduard

Cel puţin patru persoane au murit şi mii de case au fost avariate de inundaţii sâmbătă, în zona Moldovei din România, au anunţat autorităţile de la București. Nivelurile crescute ale râurilor au pus autorităţile în alertă în cea mai mare parte a Europei Centrale şi de Est după zile de ploi torenţiale, scrie Reuters.

În zilele următoare sunt prognozate precipitaţii abundente în Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei şi părţi din Austria.

Locuitorii unor oraşe de la graniţa ceho-poloneză au fost evacuaţi, deoarece râurile au depăşit nivelul de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundaţii catastrofale în 2002, a instituit măsuri preventive împotriva inundaţiilor.

În Cehia, zonele nordice şi nord-estice au fost cele mai afectate de ploaie, în unele locuri înregistrându-se până la 25 cm de ploaie începând de joi, a declarat institutul meteorologic.

Meteorologii au avertizat că, până duminică, în unele zone ar putea cădea mai mult de o treime din precipitaţiile medii anuale, iar vântul puternic a sporit ameninţarea.

Ministrul mediului, Petr Hladik, a declarat sâmbătă că populaţia din zonele cele mai afectate ar trebui să se pregătească să îşi părăsească locuinţele.

În Praga, un oraş cu peste 1,3 milioane de locuitori care se află pe malurile râului Vltava, traversat de pitorescul Pod Charles din secolul al XIV-lea, au fost instalate bariere împotriva inundaţiilor.

Oraşul a investit masiv în măsuri preventive după inundaţiile din 2002, care au măturat sistemul de metrou şi au forţat zeci de mii de oameni să-şi părăsească locuinţele.

Grădina Zoologică din Praga, situată de-a lungul râului Vltava, a fost închisă pentru vizitatori, iar Căile Ferate Cehe au declarat că serviciile pe zeci de rute au fost întrerupte. În al doilea oraş ca mărime al ţării, Brno, un spital a evacuat pacienţii ca măsură de precauţie.

În Glucholazy, un oraş istoric din sud-vestul Poloniei, aproape de graniţa cu Cehia, pompierii au stivuit sute de saci de nisip de-a lungul unui râu umflat, iar unii locuitori au fost evacuaţi.

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că previziunile meteorologice sunt nefavorabile, în următoarele 24 de ore urmând să cadă precipitaţii foarte abundente în jurul zonei de frontieră cehă, care vor alimenta râurile din Polonia.

Oficialii din Slovacia au avertizat cu privire la pericolul de inundaţii în capitala Bratislava, din cauza fluviului Dunărea umflat.

Ungaria se aşteaptă ca Dunărea să se apropie de niveluri record în următoarele zile, iar oficialii vor închide luni cheiurile inferioare din capitala Budapesta.

„Se aşteaptă ca valul de inundaţii să atingă un vârf de aproximativ 8 metri în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, a declarat vineri primarul oraşului.

În Austria, serviciile de urgenţă colaborau cu guvernatorii districtelor şi cu municipalităţile pentru a pregăti evacuările. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate şi că situaţia se deteriorează în special în nord-estul statului Austria Inferioară.

„Următoarele zile vor fi în continuare extrem de dificile şi provocatoare pentru populaţia afectată şi pentru serviciile de urgenţă”, a declarat Nehammer pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău