Canalul nu e de vânzare – Președintele panamez respinge intențiile lui Trump

21 Ian. 2025, 06:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 06:00 // Actual //  Ursu Victor

Preşedintele Panama, Jose Raul Mulino, a respins ferm declaraţiile făcute de Donald Trump referitoare la „recuperarea” Canalului Panama, afirmând că aceasta este şi va rămâne „proprietatea” exclusivă a statului Panama. Într-un comunicat oficial transmis luni, Mulino a subliniat că mesajul său rămâne constant: „Canalul este şi va continua să fie al Panama”.

Declaraţiile preşedintelui american au fost făcute în contextul unei remarcate preocupări faţă de prezenţa Chinei în zonă, dar şi ca parte a unei critici privind costurile ridicate pe care navele americane le plătesc pentru traversarea canalului. În cadrul ceremoniei de învestire, Trump a sugerat intenţia de a prelua din nou controlul asupra Canalului, subliniind că acest lucru ar fi necesar pentru a proteja interesele economice ale Statelor Unite.

Preşedintele Mulino a respins aceste afirmaţii într-o manieră categorică, reafirmând că Panama va păstra controlul exclusiv asupra canalului său interoceanic. „În numele Republicii Panama şi al poporului său, trebuie să respingem integral cuvintele preşedintelui Trump despre canalul nostru”, a declarat Mulino, subliniind că nu există niciun temei pentru asemenea afirmaţii.

Aceste tensiuni vin într-un context mai larg al relaţiilor internaţionale, unde Canalul Panama rămâne un punct strategic important, având o mare influenţă asupra comerţului global.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 06:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 06:05 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunțat luni că va evalua modul în care băncile europene ar face față unui scenariu în care tensiunile geopolitice ar escalada și ar conduce la războaie comerciale. Testele de stres, care vor implica 64 de bănci din Uniunea Europeană și Norvegia, vor analiza reziliența acestora în fața unor șocuri economice semnificative, potrivit Reuters.

Scenariul testat presupune un declin al PIB-ului Uniunii Europene cu 6,3% în perioada 2024-2027, ca urmare a unui impact economic sever al tensiunilor comerciale și geopolitice. Această simulare include efecte negative asupra lanțurilor de aprovizionare, creșterea inflației și scăderea încrederii consumatorilor, care ar putea conduce la o creștere a șomajului. Testele vor evalua capacitatea băncilor de a face față acestor provocări economice și de a menține stabilitatea financiară în caz de criză.

Rezultatele testelor de stres vor fi publicate în luna august și vor contribui la procesul de supervizare a sectorului bancar european. În paralel, Banca Centrală Europeană (BCE) va efectua teste suplimentare pentru băncile din statele membre care nu sunt incluse în evaluarea EBA.

Aceste teste sunt esențiale pentru a evalua necesarul de capital al băncilor pentru a absorbi posibile pierderi și pentru a susține economia europeană în perioade de instabilitate economică. De asemenea, ele oferă o imagine clară asupra capacității instituțiilor financiare de a rămâne reziliente în fața unor șocuri externe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală