Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană

26 Feb. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Feb. 2024, 08:20 // Actual //  bani.md

Un mare producător de vehicule electrice solicită oficialilor de la Bruxelles să nu renunțe la obiectivul propus, pentru 2035, de a interzice vânzarea automobilelor noi echipate cu motoare pe benzină şi motorină. Politicienii iau în calcul, după alegerile din iunie, să propună o revizuire sau chiar să retragă interdicția.

Uniunea Europeană nu trebuie să renunțe la obiectivul propus pentru 2035, susține directorul general al Stellantis, Carlos Tavares. Din acest an urmează să fie interzisă vânzarea de vehicule noi cu motoare pe benzină sau motorină.

Uniunea Europeană nu trebuie să renunțe la anul 2035

Producătorul de mașini electrice Stellantis doreşte respectarea obiectivului UE de interzicere a motoarelor cu combustie internă. Oficialii de la Bruxelles au stabilit ca interdicția să intre în vigoare din 2035. Din acest an, a stabilit Uniunea Europeană, ar urma să nu se mai producă decât vehicule electrice (EV). Directorul general al Stellantis, Carlos Tavares, a făcut aceste precizări într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt.

Stellantis este un nou contructor de automobile format din fuziunea PSA Peugeot-Citroën și FCA Fiat Chrysler Automobiles. Compania dezvoltă modele electrice pentru toate mărcile grupului.

„În niciun caz nu sunt contra interzicerii motoarelor cu ardere internă în 2035. Susţin această cerinţă. (…) Dar trebuie să fim pragmatici pentru a face tranziţia. Altfel, dogmatismul va eşua în faţa realităţii şi această tranziţie va fi extrem de costisitoare pentru plătitorii de taxe şi nu neapărat eficientă pentru planetă”, a afirmat Tavares.

Declaraţii şefului Stellantis vin într-un moment în care politicienii şi industria auto iau în considerare o revizuire a termenului. După alegerile din iunie, Parlamentul European ar putea revizui sau chiar retrage interdicția. Astfel, automobilele cu combustie internă ar putea să se vândă în Uniunea Europeană și după 2035.

În februarie 2023, Parlamentul European a aprobat reglementările cu privire la viitorul industriei auto. Conform deciziei, producătorii auto trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 de la maşinile noi vândute până în 2035. Acest lucru va duce la interzicerea producției și vânzării de vehicule noi cu motoare pe combustie internă în Uniunea Europeană.

Totuşi, a explicat Carlos Tavares, este nevoie ca subvențiile acordate industriei auto să fie menținute. Doar cu susținerea financiară obiectivul propus de Uniunea Europeană ar putea fi dus la îndeplinire, dat fiind că tehnologia este foarte scumpă.

Maşinile electrice de oraş costă în medie aproximativ 30.000 euro, în Uniunea Europeană. Vehiculele electrice (EV) sunt mult mai scumpe decât cele alimentate cu motoare cu combustie internă. Din acest motiv producătorii auto europeni vor să lanseze modele mai ieftine, încurajaţi de subvenţiile guvernamentale.

Stellantis a fost înfiinţat în 2021, în urma fuziunii dintre grupul francez PSA şi cel italiano-american Fiat Chrysler. Grupul deține sub aceeași umbrelă mărci precum Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo

Stellantis a prezentat în octombrie noul Citroen e-C3, un vehicul electric low-cost, cu un preţ de pornire de 23.300 de euro (24.540 dolari). Noul vehicul este menit să concureze cu modelele electrice accesibile ale firmele auto din China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 12:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 12:51 // Actual //  Ursu Victor

Astăzi, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură rectificarea bugetară pentru anul 2024, care prevede reduceri semnificative ale alocațiilor pentru domenii esențiale, precum Sănătatea și Protecția Socială, în valoare totală de 768 de milioane de lei.

În schimb, bugetele unor ministere vor beneficia de majorări semnificative. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne va primi un plus de 153,6 milioane de lei, Ministerul Economiei va beneficia de 88 de milioane de lei, iar Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va fi alocat cu 303,5 milioane de lei.

Documentul precizează, de asemenea, că veniturile sub formă de granturi vor scădea cu 41,5 milioane de lei, însă Guvernul intenționează să compenseze această pierdere prin creșterea împrumuturilor externe, care vor fi majorate cu aproape 629 de milioane de lei.

Veniturile totale vor depăși 67 de miliarde de lei, cu o creștere de 1,18 miliarde de lei față de estimările inițiale, datorită revigorării economice din a doua jumătate a anului. Majorarea veniturilor este atribuită creșterii salariilor și încasărilor din impozite și taxe indirecte.

În același timp, se propune reducerea deficitului bugetar cu 1,67 miliarde de lei, ca urmare a unui ritm de creștere a veniturilor mai rapid decât cel al cheltuielilor.

Rectificarea bugetară include și reducerea cheltuielilor cu 493,4 milioane de lei, iar economiile identificate vor fi redistribuite. Astfel, 622 de milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea infrastructurii rutiere și reparația drumurilor. Alte 100 de milioane de lei vor fi destinate susținerii întreprinderilor mici și mijlocii, iar 60 de milioane de lei vor fi alocate pentru programul național de extindere și reabilitare a pădurilor.

Proiectul de modificare a Legii Bugetului de stat pentru 2024 va fi examinat și în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău