Când Germania strănută, Europa se îmbolnăveşte

13 Dec. 2023, 11:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Dec. 2023, 11:15 // Actual //  bani.md

Criza bugetară din Germania ameninţă să înrăutăţească şi mai mult situaţia restului continentului european, notează Politico. În pofida perioadei de creştere redusă, Germania rămâne piaţa indispensabilă a Europei datorită dimensiunii sale. Reprezentând 29% din PIB-ul zonei euro, aceasta a atras importuri de 360 miliarde de euro din restul regiunii în primele trei trimestre ale anului.

După crize succesive – pandemia și creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie care au urmat invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia – a părut timpul să se dubleze misiunea de bază a partidului: ceea ce liderii partidului au numit transformarea „social-ecologică” a economiei de piață a Germaniei.

Pentru Verzi, care guvernează în coaliția tripartită de guvernământ a țării cu social-democrații de centru-stânga (SPD) și conservatorii din punct de vedere fiscal Democrații Liberi (FDP), miza acestei transformări cu greu ar putea fi mai mare.

Tranziția către energia verde nu ar ajuta doar Germania, al 11-lea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume în 2022, să atingă obiectivul ambițios al țării de a reduce emisiile cu cel puțin 65% față de nivelurile din 1990 până la sfârșitul deceniului. Aceasta ar face din Germania un exemplu pentru restul lumii pentru modul în care industria și consumatorii ar putea prospera prin îmbrățișarea vastelor schimbări societale necesare pentru a evita o catastrofă climatică.

Însă, luna trecută, instanța superioară a Germaniei a pronunțat o hotărâre care a eliminat efectiv coaliția de guvernământ toată puterea financiară de care are nevoie pentru a transforma aceste ambiții în realitate.

Hotărârea-bombă a Curții Constituționale a Germaniei a făcut o gaură de 60 de miliarde de euro în finanțele țării, lăsând guvernul să se străduiască să umple golul. În același timp, decizia limitează drastic capacitatea guvernului de a extrage din fonduri speciale create pentru a ocoli frâna constituțională a datoriilor țării, care limitează deficitul federal la 0,35 la sută din PIB, cu excepția perioadelor de urgență.

Aceste fonduri speciale trebuiau să ajute la finanțarea mai multor proiecte care sunt esențiale pentru agenda Verzilor, cum ar fi tranziția uzinelor siderurgice la energia cu hidrogen, subvenții pentru producția de baterii și microcipuri și modernizarea rețelei feroviare a țării.

În urma deciziei, guvernul Germaniei a fost forțat să înghețe noi cheltuieli și să întârzie bugetul pentru 2024.

Criza s-a acutizat atât de acut încât Robert Habeck, un politician de rang înalt al Verzilor, care este ministrul economiei, a fost forțat să-și anuleze călătoria la summitul COP28 de la Dubai săptămâna aceasta, în timp ce coaliția de guvernământ se străduiește să umple un gol imediat de 17 miliarde de euro în perioada de anul viitor. buget.

Faptul că unul dintre cei mai importanți Verzi ai Germaniei nu a putut participa la una dintre cele mai importante conferințe climatice din lume a părut să sublinieze problema cu care se confruntă partidul.

Habeck a părut uneori exasperat de situația dificilă a partidului de la hotărârea instanței.

„Eram la începutul unei noi renașteri”, a spus Habeck în timpul unei vizite recente în orașul estic Jena. „Tocmai ne-am luptat pentru a reveni unde ne aflam”, a spus el despre crizele din ultimii ani. Și acum, a adăugat el, „finanțarea lipsește”.

Tranziția verde a Germaniei este deja parțial suspendată din cauza înghețului noilor cheltuieli. Oficialii din Ministerul Economiei spun, de exemplu, că nu pot aproba în prezent noi ajutoare de stat pentru industriile poluante care doresc să treacă de la gaze la energia cu hidrogen.

În timp ce oficialii guvernamentali spun că înghețarea acestor cheltuieli este temporară, rămâne o mare incertitudine în industria germană cu privire la modul în care va arăta noua normalitate odată ce bugetul 2024 va fi convenit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Mart. 2025, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Mart. 2025, 12:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mult de o treime dintre miliardarii ruși incluși în topul Forbes Rusia 2024 ar fi apelat la servicii de PR pentru a elimina informațiile compromițătoare din rezultatele căutării Google. Potrivit unei investigații publicate de The Moscow Times, numele a 42 din cei 125 de miliardari ruși au fost implicate în utilizarea mecanismului DMCA (Digital Millennium Copyright Act) – o lege americană destinată protejării drepturilor de autor, dar folosită frecvent pentru a „curăța” internetul de conținut negativ.

Tehnica folosită este simplă, dar eficientă: agențiile de PR creează site-uri-fantomă cu articole copiate de pe site-urile originale și apoi trimit plângeri DMCA către Google, invocând încălcarea drepturilor de autor. Google este obligat, prin legislația americană, să elimine din rezultatele căutării materialele „reclamate” pentru a evita procese costisitoare.

The Moscow Times a verificat baza de date Lumen și a constatat că multe dintre cererile de ștergere vizează articole despre activele străine ale miliardarilor ruși, metodele de eludare a sancțiunilor internaționale, legături cu oficiali guvernamentali sau chiar antecedente penale.

Au fost eliminate, de exemplu, articole despre investițiile lui Roman Abramovici în start-up-uri occidentale prin operațiuni off-shore în Cipru, despre Ghenadi Timcenko și rețelele sale de deținere a activelor prin foști manageri, despre Andrei Melnicenko și transferul activelor „Eurohim” către soția sa, precum și despre Alisher Usmanov, inclusiv legăturile sale cu serviciile de forță și cu Vladimir Putin.

Informații despre proprietăți luxoase deținute în Occident au fost, de asemenea, eliminate din Google. Mihail Fridman, fondatorul Alfa Group, a rămas fără articolul despre vila sa cu zece dormitoare din Saint-Tropez, înghețată în urma sancțiunilor UE din 2022. Andrei Guriev, proprietarul „PhosAgro”, a fost disociat online de palatul Vitanhurst din Londra, iar Boris Rotenberg – de vila sa de pe Coasta de Azur.

Cele mai frecvent eliminate sunt materialele repostate pe site-uri de tip „kompromat” (compromițătoare). Acest lucru are o explicație strategică: în unele cazuri, deciziile privind sancțiunile internaționale se bazau inclusiv pe articole găsite prin Google, după cum a dezvăluit anterior Politico. Dosarele de sancționare includ surse diverse – de la The Financial Times și Reuters, până la bloguri, pagini Wikipedia sau articole traduse automat din presa rusă sau ucraineană.

Astfel, sancțiunile împotriva lui Viacheslav Kantor (proprietarul „Akron”) au fost susținute inclusiv cu articole din Vecherny Murmansk, iar în cazul lui Melnicenko – cu materiale de pe Audit-it.ru și dintr-un cont de Twitter al unui jurnalist. Sancțiunile impuse lui Grigori Berezkin au fost justificate inclusiv pe baza unei anchete publicate de site-ul obscur Russian Crimes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA