Economia tenebră este coșmarul autorităților neputincioase, care an de an își propun lucruri mărețe, dar eșuează în practică. „Potrivit datelor Băncii Mondiale și a FMI, economia subterană a Republicii Moldova este de la 30% până la 40%. Sunt foarte mulți bani, rezerva este demențială”, potrivit declarației ministrei Finanțelor, Veronica Vragaleva.
„Politica noastră se axează pe [reducerea economiei negre] și nu pe majorarea cotelor de impozitare. Suntem întrebați dacă vom majora impozitul pe venit [odată cu armonizarea legislației cu UE]. În țările europene cota acestui impozit este de 35%-40%, iar la noi – 12%. Nu încercăm să majorăm ratele, dar să extindem baza de impozitare. În așa mod facem doi pași: pe de o parte, nu mărim povara fiscală, pe de altă parte creștem nivelul concurenței loiale. Deoarece acum cineva plătește impozite, cineva – nu și este extrem de inechitabil. Atunci când nu plătești impozite, poți face mult mai multe lucruri decât cel care muncește legal și transparent”, a comentat șefa Finanțelor politica fiscală pentru anul 2024 într-un interviu pentru newsmaker.md.
În perioada 2015 – 2020 pierderile fiscale generate de economia neobservată au crescut de la 8,9 miliarde lei până la 15 miliarde lei anual. Raportate la Produsul Intern Brut, pierderile respective au cunoscut un trend ascendent (cu anumite episoade de reducere moderată în 2016-2017 și creșteri mai pronunțate în 2018 și 2020), majorându-se de la 6,1% în 2015 până la 7,3% în 2020. O dinamică similară a prezentat și ponderea Valorii Adăugate Brute generate de economia informală în total Valoare Adăugată Brută pe economie, de la 18,8% în 2015 până la 20,3% în 2020. Totodată, raportul dintre pierderile fiscale și veniturile fiscale a variat în jurul nivelului de 25%.