Cardinalul justiției moldovenești din jilțul CSJ: Legea nu interzice calitatea de membru la șefia unui ONG

19 Iun. 2024, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iun. 2024, 11:03 // Actual //  bani.md

Vladislav Gribincea, proaspăt desemnat judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a atras atenția asupra unor aspecte importante legate de restricțiile și obligațiile judecătorilor într-o postare recentă pe Facebook. Gribincea a subliniat că, în ciuda unor restricții severe impuse judecătorilor, legea nu interzice calitatea de membru în organele de conducere ale organizațiilor non-guvernamentale (ONG-uri).

În postare, noul judecător a enumerat diverse interdicții și obligații profesionale ale judecătorilor moldoveni, inclusiv restricții privind comentariile publice despre cazurile aflate în examinare și participarea la activități politice sau comerciale. Totuși, Gribincea a subliniat că legea nu include o interdicție explicită pentru judecători de a fi membri ai organelor de conducere ale ONG-urilor, care sunt organizații non-profit.

„Legea nu interzice calitatea de membru al organelor de conducere ale ONG-urilor, spre deosebire de organizațiile comerciale care sunt create pentru a genera profit”, a scris Vladislav Gribincea în postarea sa.

Cine este Vladislav Gribincea

Vladislav Gribincea este o figură prominentă în domeniul justiției și drepturilor omului din Republica Moldova. Din 2010, el ocupă poziția de președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), un ONG activ în promovarea justiției și drepturilor omului în țară. Deși nu a deținut funcții publice până în prezent, Gribincea a fost implicat în numeroase inițiative și proiecte de reformare a sectorului justiției, precum elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiţiei și reformarea legislației moldovenești în domeniul judiciar și penal.

Vladislav Gribincea a condus grupul de experți responsabili de elaborarea legislației privind reformarea procuraturii, fiind implicat, de asemenea, în elaborarea unor legi importante privind libertatea de exprimare și funcția de Agent Guvernamental. Recent, în luna august, el a făcut parte din Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului Republicii Moldova.

În plus față de activitatea sa în domeniul drepturilor omului, Vladislav Gribincea este cunoscut și ca un donator fidel al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) condus de Maia Sandu. Conform rapoartelor financiare prezentate de PAS la Comisia Electorală Centrală, Gribincea a făcut donații partidului în ultimii trei ani.

De asemenea, este demn de menționat că Vladislav Gribincea este rudă prin afinitate cu deputatul Blocului „ACUM Platforma DA și PAS”, Sergiu Litvinenco, fiind cumnat cu acesta. Soacra sa, Maria Iovu, este contabil-șef la Victoriabank, una dintre cele mai importante instituții bancare din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău