Care sunt cele mai populare criptomonede, în fucție de capitalizarea pe piață. Bitcoin este primul în listă

17 Apr. 2021, 07:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Apr. 2021, 07:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Dacă la început, oamenii erau sceptici să facă investiții în criptomonede, acum, acest tip de valută este foarte popular și de bucură de o atenție sporită din partea investitorilor. Companii precum Tesla, JPMorgan și Goldman Sachs au manifestat interes față de investițiile din criptovalută. Recent, Tesla a anunțat că vor putea fi procurate automobile prin intermediul Bitcoin. Iată care sunt cele mai populare criptomonede, după capitalizarea pe piață.

În prezent, cea mai populară criptomonedă este Bitcoin, însă, în întreaga lume există sute de astfel de monede. Potrivit site-ului CoinDesk, doar 20 de monede constituie aproximativ 99% din piață ca volum.

  1. Bitcoin

Bitcoinul, sau BTC, după simbolul bursier, a fost lansat în 2009 și este, în prezent, este cea mai mare criptomonedă, cu o capitalizare de piață de peste 1,14 trilioane de dolari. A fost creat ca un depozit de valoare și ca un mijloc de a facilita tranzacțiile descentralizate.

Criptomoneda a atins maxime de peste 60.000 de milioane de dolari și a ajuns marți, 13 aprilie la o valoare record de 63.236 milioane de dolari.

Creșterea prețului la Bitcoin a fost favorizată de mai mulți factori printre care și interesul lui Elon Musk față de monedă.

  1. Ethereum

Ethereum este a doua cea mai mare criptomonedă prin capitalizare totală de piață, de 277,8 miliarde de dolari. Ethereum a fost propus în 2013 de dezvoltatorul Vitalik Buterin, și a fost lansat în iulie 2015 și se bazează pe tehnologia blockchain. La moment, Etherum se tranzacționează cu 2 405,98 dolari, potrivit platformei CoinDesk.

  1. XRP

XRP este o criptomonedă populară printre bănci și alte instituții. Această criptomonedă are o capitalizare de piață de 154.91 de miliarde de dolari. Moneda a fost creată în 2012 de compania blockchain Ripple Labs și rulează pe propriul protocol blockchain numit Ripple.

  1. Stelar

Cofondatorul Ripple Labs, Jed McCaleb, a creat sistemul open-source de plată blockchain Stellar în 2014. Lumens este criptomoneda nativă a sistemului. Stelar are o capitalizare de piață de 61.71 miliarde de dolari.

  1. Dogecoin

Dogecoin este o monedă virtuală derivată din Litecoin introdusă pe 8 decembrie 2013. Dogecoin îl înfățișează pe sigla sa pe Shiba Inu din fenomenul pe internet Doge. La fel ca și în cazul Bitcoin, monedele Doge se generează pe baza rezolvării unor blocuri de ecuații. În prezent, capitalizarea de piață a Dogecoin este de 47.96 miliarde de dolari.

  1. Cardano

Cardano este un proiect public decentralizat de blockchain și criptomonedă, inițiat de o echipă de academicieni și ingineri. Moneda are o valoare de piață de 44.41 miliarde de dolari.

  1. ChainLink

Criptomoneda a fost lansată în 2017 de Sergey Nazarov. ChainLink este un simbol bazat pe etereum care a facilitat utilizarea contractelor care se conectează la sistemele de plăți. Pe 16 aprilie, avea o capitalizare de piață de 40.38 miliarde de dolari.

  1. Litecoin

Litecoin a fost lansat în 2011 de fostul inginer Google și Coinbase Charlie Lee și este o criptomonedă peer-to-peer. La data de 16 aprilie avea o capitalizare de piață de 18.78 miliarde de dolari.

  1. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash a fost lansat în 2017 de fostul inginer Facebook Amaury Séchet, este cea mai mare separație (fork) de Bitcoin în funcție de capitalizarea pieței. Moneda digitală avea o capitalizare de piață de 16.47 miliarde de dolari, pe 16 aprilie.

  1. Filecoin

Filecoin este un sistem public de criptovalută și de plată digital open-source destinat să fie o metodă de stocare digitală cooperativă bazată pe blockchain și recuperarea datelor. Moneda a fost lansată în august 2017 și a strâns peste 200 de milioane de dolari în 30 de minute. Pe data de 16 aprilie avea o capitalizare de piață de 12.01 miliarde de dolari. 

 Ce este capitalizarea de piață?

Capitalizarea de piață, denumită și “market cap”, se referă la valoarea de piață a tuturor acțiunilor unei companii, care de obicei este exprimată în moneda în care sunt listate acțiunile companiei. Capitalizarea de piață se calculează prin înmulțirea numărului total cu prețul curent de piață al unei acțiuni.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iul. 2021, 15:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, președintele fracțiunii, Mihai Popșoi, precum și deputatul socialist din cadrul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, au fost numiți în funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

Hotărârea aprobată de deputați intră în vigoare la data adoptării.

Amintim că, anterior, în spațiul public s-a vehiculat că anume aceste două candidaturi urmează să fie propuse pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului de legislatura a XI-a.

Mihai Popșoi și Vlad Batrîncea au deținut funcția de vicepreședinte și anterior, în cadrul Parlamentului de legislatura a X-a.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală