Care sunt cele mai populare criptomonede, în fucție de capitalizarea pe piață. Bitcoin este primul în listă

17 Apr. 2021, 07:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
17 Apr. 2021, 07:00 // Au Bani //  MD Bani

Dacă la început, oamenii erau sceptici să facă investiții în criptomonede, acum, acest tip de valută este foarte popular și de bucură de o atenție sporită din partea investitorilor. Companii precum Tesla, JPMorgan și Goldman Sachs au manifestat interes față de investițiile din criptovalută. Recent, Tesla a anunțat că vor putea fi procurate automobile prin intermediul Bitcoin. Iată care sunt cele mai populare criptomonede, după capitalizarea pe piață.

În prezent, cea mai populară criptomonedă este Bitcoin, însă, în întreaga lume există sute de astfel de monede. Potrivit site-ului CoinDesk, doar 20 de monede constituie aproximativ 99% din piață ca volum.

  1. Bitcoin

Bitcoinul, sau BTC, după simbolul bursier, a fost lansat în 2009 și este, în prezent, este cea mai mare criptomonedă, cu o capitalizare de piață de peste 1,14 trilioane de dolari. A fost creat ca un depozit de valoare și ca un mijloc de a facilita tranzacțiile descentralizate.

Criptomoneda a atins maxime de peste 60.000 de milioane de dolari și a ajuns marți, 13 aprilie la o valoare record de 63.236 milioane de dolari.

Creșterea prețului la Bitcoin a fost favorizată de mai mulți factori printre care și interesul lui Elon Musk față de monedă.

  1. Ethereum

Ethereum este a doua cea mai mare criptomonedă prin capitalizare totală de piață, de 277,8 miliarde de dolari. Ethereum a fost propus în 2013 de dezvoltatorul Vitalik Buterin, și a fost lansat în iulie 2015 și se bazează pe tehnologia blockchain. La moment, Etherum se tranzacționează cu 2 405,98 dolari, potrivit platformei CoinDesk.

  1. XRP

XRP este o criptomonedă populară printre bănci și alte instituții. Această criptomonedă are o capitalizare de piață de 154.91 de miliarde de dolari. Moneda a fost creată în 2012 de compania blockchain Ripple Labs și rulează pe propriul protocol blockchain numit Ripple.

  1. Stelar

Cofondatorul Ripple Labs, Jed McCaleb, a creat sistemul open-source de plată blockchain Stellar în 2014. Lumens este criptomoneda nativă a sistemului. Stelar are o capitalizare de piață de 61.71 miliarde de dolari.

  1. Dogecoin

Dogecoin este o monedă virtuală derivată din Litecoin introdusă pe 8 decembrie 2013. Dogecoin îl înfățișează pe sigla sa pe Shiba Inu din fenomenul pe internet Doge. La fel ca și în cazul Bitcoin, monedele Doge se generează pe baza rezolvării unor blocuri de ecuații. În prezent, capitalizarea de piață a Dogecoin este de 47.96 miliarde de dolari.

  1. Cardano

Cardano este un proiect public decentralizat de blockchain și criptomonedă, inițiat de o echipă de academicieni și ingineri. Moneda are o valoare de piață de 44.41 miliarde de dolari.

  1. ChainLink

Criptomoneda a fost lansată în 2017 de Sergey Nazarov. ChainLink este un simbol bazat pe etereum care a facilitat utilizarea contractelor care se conectează la sistemele de plăți. Pe 16 aprilie, avea o capitalizare de piață de 40.38 miliarde de dolari.

  1. Litecoin

Litecoin a fost lansat în 2011 de fostul inginer Google și Coinbase Charlie Lee și este o criptomonedă peer-to-peer. La data de 16 aprilie avea o capitalizare de piață de 18.78 miliarde de dolari.

  1. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash a fost lansat în 2017 de fostul inginer Facebook Amaury Séchet, este cea mai mare separație (fork) de Bitcoin în funcție de capitalizarea pieței. Moneda digitală avea o capitalizare de piață de 16.47 miliarde de dolari, pe 16 aprilie.

  1. Filecoin

Filecoin este un sistem public de criptovalută și de plată digital open-source destinat să fie o metodă de stocare digitală cooperativă bazată pe blockchain și recuperarea datelor. Moneda a fost lansată în august 2017 și a strâns peste 200 de milioane de dolari în 30 de minute. Pe data de 16 aprilie avea o capitalizare de piață de 12.01 miliarde de dolari. 

 Ce este capitalizarea de piață?

Capitalizarea de piață, denumită și „market cap”, se referă la valoarea de piață a tuturor acțiunilor unei companii, care de obicei este exprimată în moneda în care sunt listate acțiunile companiei. Capitalizarea de piață se calculează prin înmulțirea numărului total cu prețul curent de piață al unei acțiuni.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău