Motorul este cea mai importantă componentă a mașinii, de aceea e important să știi care sunt cele mai stricăcioase motoare și care sunt mașinile de care ar trebui să te ferești.
Cu cât a evoluat tehnologia, cu atât au apărut mai multe probleme la mașini. Motoarele depind din ce în ce mai mult de calculator și de soft-urile care sunt instalate.
Există, bineînțeles, foarte mașini bune, pe care le poți conduce sute de mii de kilometri fără nicio problemă. Dar, sunt și modele de care ar trebui să te ferești.
De exemplu, foarte mulți cumpărători de Ford s-au plâns, în trecut, de fiabilitatea mașinii. Dar, mecanicul Robert Marin, a explicat pentru ProMotor, care era principala cauză pentru lipsa fiabilității motorului, din punctul său de vedere.
„Am întâlnit destul de multe probleme la motoarele de Ford, din 2008. Mulți au venit în service cu mașini fabricate în acel an, după câțiva zeci de mii de kilometri parcurși. Probleme erau diverse, ba de la injectoare, ba de la diverse filtre. Însă problemele astea le-am întâlnit în general la cei care mergeau cu mașina subturată, nu o accelerau prea tare, ca să nu consume mult carburant. Alții, care au mers cu ea mai tare, nu au avut nicio problemă”, a explicat mecanicul.
unele motoare montate pe Volkswagen și Skoda au dat ceva bătăi de cap șoferilor. În special cele fabricate în 2011.
„Am întâlnit destul de multe probleme la motoarele de 1.6 litri, diesel. Pica foarte repede EGR-ul. Îl înlocuiam și iar pica. Din fericire, au remediat problema asta la modelele următoare”, a mai spus Robert Marin, citat de promotor.ro.
De reținut că mecanicul a întocmit acest top pe baza propriei expertize și a mașinilor pe care le-a reparat de-a lungul anilor.
Orice mașină la mâna a doua poate avea probleme de care să nu îți dai seama. Dar, la fel de bine poți cumpăra o mașină care să te țină mult și bine.
„Depinde foarte mult de cum a fost condusă înainte, cum a fost întreținută și cum o conduce noul proprietar. De exemplu, poți lua o mașină care arată de nota 10, de care proprietarul a fost foarte mulțumit, dar tu să constați după câteva mii de kilometri că are probleme. Poți avea ghinion, să iei o mașină chiar înainte de a se defecta distribuția sau ambreiajul”, e de părere mecanicul.
Așadar, spune Robert Marin, nu există un model anume de care să te ferești. Ideal ar fi, la modul general, să te ferești de orice mașină la mâna a doua. Dar asta nu înseamnă că cele noi sunt fără probleme.
„La toate mașinile noi apar probleme pe zona de electronică. Pentru că acum partea mecanică este destul de bună, însă e mult mai multă tehnologie. Iar multe defecțiuni apar la soft-uri. Cel mai indicat e să ții mașina cât are ea garanție de la fabricant, apoi să o vinzi și să iei tot una nouă”, a mai spus mecanicul.