Experții de la Landgiest au analizat consumul de orez în lume. Aceștia susțin că în Asia (în special în regiunile de est și de sud) orezul este cel mai comun aliment de bază, în Europa, este vorba de cartofi. Europenii sunt cunoscuți pentru consumul de cartofi. Deși consumul de orez în Europa nu este atât de mare, există încă unele diferențe regionale.
În general, consumul de orez este mai mare în sudul Europei și cel mai scăzut în estul Europei. Dar există câteva excepții în toată Europa.
Cel mai mare consumator este Portugalia (16,1 kg), urmată de Turcia (15,8 kg), Albania (12,3 kg) și Belgia (11,3 kg). Da, belgienii sunt al patrulea cel mai mare consumator de orez din Europa. Mult mai sus decât alte țări din vestul și nordul Europei.
Cele mai mici cifre se găsesc în fostele țări iugoslave. Serbia are cel mai mic consum (0,9 kg), urmată de Muntenegru (1,9 kg) și Croația (2,5 kg). Deși cifrele sunt cele mai scăzute în Europa de Est, există câteva excepții. Rusia, România, Ungaria și Cehia consumă mai mult orez decât alte țări din Europa de Est.
În Republica Moldova, consumul mediu de orez pe cap de locuitor este 3,6 kg.