Câte miliarde de dolari a plătit gigantul Gazprom pentru achiziția participației Shell în proiectul Sakhalin

26 Mart. 2024, 13:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
26 Mart. 2024, 13:37 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin a achiziționat un pachet de 27,5%, deținut de Shell la producătorul rus de gaze naturale lichefiate (GNL) Sakhalin Energy pentru aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit unui ordin guvernamental, scrie Reuters.

De asemenea, guvernul și-a anulat oficial ordinul de acum un an privind vânzarea pachetului de acțiuni către rivalul Gazprom, Novatek.

Guvernul rus a declarat luni seara că pachetul de 27,5% din Sakhalin Energy urmează să fie vândut unei companii numită Sakhalin Project pentru 94,8 miliarde de ruble (1,02 miliarde de dolari).

„Nu s-a oferit niciun motiv pentru această schimbare a cumpărătorilor, dar unii comentatori au speculat că Novatek ar fi putut evalua riscul legal ca fiind prea mare”, a declarat agentul de brokeraj BCS din Moscova într-o notă.

În noiembrie, Statele Unite au impus noi măsuri cuprinzătoare împotriva Moscovei, inclusiv împotriva proiectului Arctic LNG 2 condus de Novatek, din cauza conflictului din Ucraina.

Proiectul Sakhalin este deținut în totalitate de Gazprom, potrivit infromațiilor companiei. Gazprom a refuzat comentariile, în timp ce Novatek nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

„Nu putem comenta chestiunile legate de procesul de decret al guvernului federal rus. Shell își rezervă toate drepturile legale referitoare la participația sa de 27,5% (minus o acțiune) în Sakhalin Energy Investment Company Ltd (SEIC). Nu avem alte comentarii”, a spus într-o declarație trimisă prin e-mail, compania Shell.

Gazprom deține 50% din Sakhalin Energy, situată în vârful sudic al insulei ruse Sakhalin din Pacific. Alți acționari sunt companiile japoneze Mitsui (12,5%) și Mitsubishi (8058.T), (10%).

În urma deciziei Moscovei de a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022, Shell a declarat că va renunța la proiect.

Compania a înregistrat o depreciere de 1,6 miliarde de dolari legată de proiectul rusesc GNL în primul trimestru al anului 2022.

Surse au spus că Shell crede că există riscul ca Rusia să naționalizeze activele deținute de străini, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a spus în mod repetat că Moscova va riposta împotriva Statelor Unite și a aliaților săi pentru înghețarea activelor rusești și a altor sancțiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 09:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 09:20 // Actual //  Lupu Eduard

China a anunţat lansarea unei campanii online împotriva aplicaţiilor de video şi a reţelelor sociale care răspândesc conţinut „periculos” pentru copii.

Administraţia spaţiului cibernetic din China a anunţat începerea unui program de două luni, intitulat „Clar şi luminos”, care ar trebui să „consolideze în mod eficient protecţia minorilor pe internet şi să creeze un mediu digital mai sănătos şi mai sigur”, informează Agerpres.

Programul va include „remedierea problemelor majore” legate de platformele de scurte video-uri şi live-uri, reţelele sociale, site-urile de vânzări online, cataloagele de aplicaţii, dispozitivele conectate pentru copii şi controlul online pentru minori, a precizat autoritatea de reglementare.

Printre obiectele vizate: produse de comerţ electronic care sunt evocatoare sexual sau considerate a fi “soft porn”, precum şi informaţii care i-ar determina pe copii să întreţină „prietenii periculoase” sau care “ar transmite valori periculoase (…) prin jargon online şi cuvinte cheie create cu rea intenţie”.

Campania va aborda, de asemenea, difuzarea video-urilor considerate a glorifica hărţuirea la şcoală, precum şi conţinutul „violent sau sângeros” din desenele animate sau cântecele pentru copii sau utilizarea „copiilor vedetă pe internet” pentru a genera bani.

Partidul Comunist Chinez are un control ferm asupra internetului în țară, cenzurând conţinutul considerat vulgar, ostentativ sau subversiv din punct de vedere politic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău