Câte zile libere vor avea bugetarii în 2023

02 Ian. 2023, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Ian. 2023, 09:39 // Actual //  MD Bani

Anul 2023 și-a intrat în drepturi. Noul an a venit cu noi provocări pe care urmează să le depășim, dar în același timp vom continua să ne dezvoltăm, să creștem și nu în ultimul să ne bucurăm de zilele libere. Iată lista zilelor libere din anul 2023, conform legislației, pentru cei care muncesc în Republica Moldova.

Anul 2023 va avea 365 de zile. Din numărul total de zile, 105 sunt zile libere pentru bugetari – adică zile de sâmbătă și duminică. De asemenea, bugetarii vor avea 7 zile libere care cad în timpul săptămânii. Conform calendarului, în 2023 vor fi 112 zile libere și 253 de zile de muncă. Care anume sunt zilele libere în 2023 – vedeți în tabelul de mai jos.

De o zi liberă în plus vor beneficia și părinții care au copii mici.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Zilele libere în 2023

 1 ianuarie  Duminică  Anul Nou
 7 ianuarie  Sâmbătă  Crăciunul pe stil vechi
 8 ianuarie  Duminică  Sărbătoarea Craciunului pe stil vechi
 8 martie  Miercuri  Ziua internațională a femeii
 16 aprilie Duminică  Prima zi de Paști
 17 aprilie  Luni  A doua zi de Paști
24 aprilie  Luni Paștele Blăjinilor
 1 mai  Luni  Ziua muncii
 9 mai  Marți  Ziua Victoriei
 27 august  Duminică  Ziua Independenței
 31 august  Joi  Ziua Națională a limbii
 25 decembrie  Luni  Crăciunul pe stil nou

Pe lângă zilele libere legale, să nu uităm că sunt sunt și zilele de concediu. Așadar, Bani.md vă îndeamnă să vă planificați vacanțele din timp pentru a avea o productivitate cât mai înaltă pe tot parcursul anului.

Realitatea Live

Briefing de presă susținut de deputații Vladimir Voronin și Diana Caraman
04 Apr. 2025, 10:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 10:24 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cei mai bogați 500 de oameni de pe planetă au pierdut, într-o singură zi, 208 miliarde de dolari, după ce președintele american Donald Trump a anunțat noi tarife vamale, declanșând un val de turbulențe fără precedent pe piețele financiare globale, relatează Agerpres, citând Bloomberg.

Aceasta este a patra cea mai mare scădere zilnică înregistrată de la crearea Indicelui Miliardarilor Bloomberg, acum 13 ani, și cea mai mare pierdere colectivă de la vârful crizei generate de pandemia COVID-19.

Mark Zuckerberg și Jeff Bezos se află în fruntea listei celor mai afectați de prăbușirea bursieră.

Zuckerberg a pierdut 17,9 miliarde de dolari după ce acțiunile Meta au scăzut cu 9% într-o singură zi.
Bezos, fondatorul Amazon, a pierdut aproape 16 miliarde de dolari în urma unei scăderi similare a titlurilor companiei sale, ajunse la un recul de peste 25% față de vârful din februarie.

Elon Musk, consilier economic informal al lui Trump și CEO al Tesla, a pierdut 110 miliarde de dolari de la începutul anului, dintre care 11 miliarde doar joi, în urma haosului bursier. Este una dintre cele mai severe căderi financiare personale din istoria modernă a bursei americane.

Tarifele de 20% impuse Uniunii Europene au afectat direct industria produselor de lux. Bernard Arnault, președintele LVMH, a pierdut 6 miliarde de dolari, pe fondul scăderii cererii anticipate pentru branduri precum Christian Dior, Bulgari și Louis Vuitton.

La rândul său, Tobi Lutke, CEO al Shopify, a înregistrat o pierdere de 1,5 miliarde de dolari, după ce acțiunile companiei canadiene s-au prăbușit cu 20% la bursa din Toronto.

Într-un peisaj dominat de pierderi colosale, Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic, a reușit să-și crească averea cu 4%, ajungând la 85,5 miliarde de dolari, după ce Mexicul a fost exclus de pe lista tarifelor americane. Bursa din Mexic a urcat cu 0,5%, într-un contrast total cu trendul global.

Decizia lui Donald Trump de a impune noi tarife vamale a aruncat piețele în haos și a generat una dintre cele mai mari pierderi de avere din istorie pentru elita financiară globală. Dacă pentru unii e vorba doar de cifre, pentru bursele mondiale e deja o lovitură de proporții, iar efectele economice abia încep să se simtă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!