CCI a RM, ZEL Bălți și APIP au semnat un memorandum de înțelegere

21 Mart. 2022, 17:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Mart. 2022, 17:26 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Astăzi, 21 martie 2022, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Zona Economică Liberă (ZEL) Bălți și Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP) au semnat un Memorandum de Înțelegere în domeniul dezvoltării profesionale. Obiectivul memorandumului este de a oferi suport în instruirea profesională pentru sectorul industrial și IMM-uri.

Documentul a parafat implementarea eficientă și sustenabilă a proiectului „Conceptualizarea creării centrului de Instruire Inter-Companii” (TechZone), elaborat de ZEL Bălți, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Semnatarii Memorandumului Sergiu HAREA, Președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova, Marin CIOBANU, Administrator Principal al ZEL Bălți, Manager de Proiect „Centrul de Instruire Inter-companii” și Ion TORNEA, Director Executiv al APIP, alături de Oana VODIȚĂ, Coordonator de proiect „Promovarea învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” au subliniat obiectivul principal al proiectului care constă în a oferi instruire profesională complementară angajaților din sectorul industrial al Republicii Moldova și suport pentru întreprinderile mici și mijlocii în ceea ce privește întreținerea atelierelor și parcurilor de mașini necesare în procesul de instruire a elevilor din învățământul dual.

În vederea atingerii obiectivelor propuse, vor fi întreprinse mai multe acțiuni precum: crearea structurii organizaționale a centrului de instruire inter-companii; elaborarea programului de instruire; formarea formatorilor; asigurarea infrastructurii și facilităților necesare instruirii; elaborarea materialelor didactice online și offline; etc.

Pe termen lung, Centrul de Instruire are potențialul să se dezvolte și să devină treptat un Centru de educație multifuncțional, care să ofere cursuri de formare continuă, precum și oportunități de formare practică a maiștrilor instructori din domeniul ingineriei.

În cadrul acestui Memorandum, CCI urmează să desfășoare activităţi de promovare, printre membrii săi, instruiri continue prin intermediul programelor desfășurate în cadrul Centrului de Instruire Inter-companii; să asigurare asistența necesară în procesul de formare a formatorilor, maiştrilor-instructori, precum şi oferirea de suport în asigurarea instruirii teoretice a personalului antrenat în activitățile desfășurate; să asigurare asistența din partea personalului relevant în vederea organizării și desfășurării atelierelor de lucru, a întrunirilor, a instruirilor și a altor activități similare; la fel și asistență în vederea creării și derulării activității Centrului de Instruire Inter-companii și a altor activități similare, dar și să oferire, la solicitare, suportul logistic în desfășurarea activităților.

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău