Ce avere are regele Spaniei Felipe al VI-lea? Cum a câștigat banii

27 Apr. 2022, 16:20
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Apr. 2022, 16:20 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, deţine 2,6 milioane de euro, a anunţat palatul regal, în contextul în care guvernul socialist de la Madrid se pregăteşte să adopte reguli menite să consolideze „transparenţa” casei regale, informează AFP.

Afacerile fostului rege Juan Carlos au afectat imaginea monarhiei şi l-au determinat pe Felipe al VI-lea să se distanţeze, retrăgând, în martie 2020, renta sa anuală de aproape 200.000 de euro şi anunţând că va renunţa la moştenire.

Umbrită de scandalurile şi dezvăluirile despre viaţa sa fastuoasă, regele Juan Carlos, figura centrală a tranziţiei democratice din Spania după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975, a fost constrâns să abdice în 2014 în favoarea fiului său Felipe al VI-lea.

Marţi, premierul socialist Pedro Sanchez urmează să adopte prin decret noi reguli destinate să consolideze „transparenţa, responsabilitatea şi eficienţa” regatului spaniol, „în conformitate cu principiile enunţate de către regele” Felipe al VI-lea, scrie WallStreet.ro.

În ajunul introducerii acestor noi măsuri, palatul regal a dorit să reamintească faptul că Felipe al VI-lea a adoptat „calea modernizării regatului, pentru a arăta că este demn de respectul şi încrederea cetăţenilor”.

„Majestatea sa Regele, ghidat de spiritul angajamentului său cetăţenesc, merge astăzi dincolo de responsabilităţile sale constituţionale luând decizia personală de a-şi face publică averea”, a anunţat palatul regal într-un comunicat.

Cea mai mare parte a averii regelui, în jur de 2,3 milioane de euro, este reprezentată de depozite în conturi de economii din veniturile sale în ultimii 25 de ani, ca prinţ de Asturia şi, ulterior, din 2014, ca rege. Restul sunt opere de artă şi bijuterii.

Juan Carlos este suspectat că a concentrat o avere ocultă în străinătate, în special graţie relaţiilor sale apropiate cu monarhiile din zona Golfului. În pofida închiderii anchetelor judiciare care l-au vizat în Spania, Juan Carlos a ales să rămână la Abu Dhabi, unde s-a refugiat.

În decembrie, justiţia elveţiană a clasat ancheta privind averea fostului suveran spaniol în Elveţia, dintre care 100 de milioane de dolari viraţi de Arabia Saudită.

Realitatea Live

27 Mai 2022, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 14:02 // Actual //  Lupu Eduard

Maia Sandu susține că a aflat de reținerea fostului președinte Igor Dodon când a ajuns în SUA, la Boston. „Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, iar dacă domnul vizat în acest caz (n.r. Igor Dodon) crede că este cinstit nu are de ce să-și facă griji”.

Maia Sandu a spus că, „acest dosar trebuie să fie transparent la maxim, pentru a nu discredita Procuratura și reformele inițiate” și speră că „nu sunt jocuri politice ale cuiva”.

„Eu îmi doresc să avem o justiție independentă și profesionistă, care respectă legea în primul rând. Pentru asta am militat, pentru asta și-au dat votul cetățenii, pentru asta m-au susținut și la asta lucrez eu și colegii mei. Corupția este o problemă majoră în Republica Moldova. Din cauza corupției am ajuns să avem sărăcie, un stat slab, subminat. Din cauza corupției au ajuns atâția cetățeni să plece din țară, pentru că nu au avut opțiuni economice acasă. Așa cum am spus, lupta cu corupția și reforma justiției sunt extrem de importante pentru noi. O justiție corectă și independentă este soluția. Eu sper foarte mult că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie, pentru că orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii, indiferent dacă vine din partea presiunii publice sau din alte motive ar duce la discreditarea Procuraturii reformelor și a parcursului nostru european. Apelul meu ca de fiecare dată este ca Procuratura și celelalte instituții să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea”, a spus Sandu în cadrul unei conferințe de presă după ședința CSS.

Totodată, șefa statului, a precizat că, după cum scrie realitatea.md, Procuratura trebuie să investigheze modul cum a fost gestionat acest dosar pornit pe numele lui Igor Dodon, dar și a probelor și dovezilor scurse în presă.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău