Burse de 7.500 de dolari pentru profesioniștii din industria ușoară și design vestimentar. Cum poți aplica

27 Apr. 2022, 15:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Apr. 2022, 15:36 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Cinci profesioniști din industria ușoară, modelarea digitală, soft robotics, fabricație și biologie pot beneficia de burse în valoare 7.500 de dolari fiecare în cadrul unui Program lansat de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID şi Suedia, în parteneriat cu ZIPHOUSE și Academia de Textile și Tehnologii din Barcelona „Fabricademy”.

Astfel, cei cinci profesioniști care vor beneficia de bursă vor participa în cadrul unui program cu o durată de 6 luni. Programul va demara în septembrie şi va fi desfășurat în format online  pentru partea teoretică, fiind îmbinat cu lecții practice cu acces la echipamente şi tehnologii. Participanții vor fi ghidați de experți internaționali şi locali și vor realiza activitățile într-un mediu de laborator complet echipat. Aceștia vor avea acces la infrastructura ZIPHOUSE, FABLAB Chișinău și Microlab și vor avea posibilitatea să coopereze cu unele fabrici din Moldova.

Programul se află la interferența mai multor domenii precum fashion, digital design, microelectronică, textile și biologie și are misiunea de a reconfigura utilizarea tehnologiilor în industria textilelor și a îmbrăcămintei. Programul cercetează corelația dintre om, tehnologie și mediu, punând accent pe sustenabilitate, eco-design, bio-design, industria 4.0,  textile inteligente.

Participanții pot să urmeze o carieră care introduce noi roluri, precum cea de Designer Modelier, Designer Grafic, Designer NFT, Designer vestimentar 2D&3D, Inginer Vestimentar, Designer de accesorii high-tech, Dezvoltator de materiale textile, Consultant în tehnologia modei, Influencer în materie de tendințe, Manager de laborator, Director Creativ, Manager de Producere.

Mai mult decât atât, absolvenții programului vor putea deveni formatori local/internaționali şi promova studierea noilor tehnologii, a abordărilor legate de durabilitate și inovare în școli, universități, în cadrul instruirilor vocaționale, atelierelor, incubatoarelor din Moldova, dar și peste hotare.

Beneficiarii de burse vor trebui să respecte câteva reguli importante:

 • Să fie prezenți la cel puțin 80% din ore și evaluări;
 • Să finalizeze cursul în prima rundă de evaluare (aprilie 2023);
 • Să dedice programului 30 de ore pe săptămână;
 • Activitatea lor va fi promovată de paginile web și/sau canalele de social media ale partenerilor implicați.

Criterii de eligibilitate și procesul de aplicare

Candidații interesați să participe la concursul de burse al Fabricademy trebuie:

 • Să dețină o diplomă de absolvire de colegiu, centru de excelenţă  sau diplomă de studii superioare de licență, sau să fie în ultimul an de studiu.
 • Să cunoască limba engleză.
 • Să completeze formularul de aplicare pentru bursă accesând apply.textile-academy.org și selectând ZIPHOUSE.
 • Candidații din alte domenii sunt acceptați, nu există cerințe privind anumite competențe specifice.
 • Bursa nu poate fi amânată pentru următorul an.
 • Se apreciază prezența candidaților cu experiență în fabricația digitală, tehnologia wearables, electronică, biosiguranță, adobe illustrator, prototiparea și modelare 3D.
 • Să expedieze CV-ul actualizat și o scrisoare de intenție.

*Dacă ați aplicat deja la programul Fabricademy, expediați un email la adresa coordination@textile-academy.org pentru a comunica că participați și la concursul de obținere a bursei.

După expedierea cererii în baza formularului online, participanții vor fi contactați de un intervievator, iar înregistrarea finală va fi validată de un comitet de selecție.

Termenul-limită pentru depunerea cererii pentru obținerea bursei: 31 iulie. Câştigătorii programului de burse Fabricademy vor fi anunţaţi pe 10 august. Lista câştigătorilor va fi publicată pe paginile web şi reţelele sociale ale Fabricademy Global, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău şi Innovate Moldova.

Comitetul de selecţie va fi format din directorii Fabricademy, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău, experţii Proiectului Tehnologiile Viitorului și invitații speciali din sectoarele abordate în cadrul programului.

Realitatea Live

31 Mai 2023, 16:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2023, 16:36 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care a cumpărat în urmă cu 4 ani unitatea de producție de țevi din oțel de la Oțelu Roșu din Caraș Severin, unde activitatea siderurgică este atestată documentar de peste două secole, a intrat în insolvență la solicitarea mai multor creditori, printre care s-a numărat și unul dintre acționari, dar intenționează să se reorganizeze prin atragerea de noi investitori și vânzarea de active neesențiale, relevă date analizate de Profit.ro.

Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Principalii acționari ai LDME sunt firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și Omnisteel SRL din Republica Moldova, deținută de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

LDME a cumpărat în 2019 activele de producție siderurgică din Oțelu Roșu de la Ductil Steel, societate ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel și este controlată acum indirect de către rusul Victor Chumakov, prin Invest Nikarom. Ductil Steel se află în insolvență din 2013.

Proprietarul combinatului Oțelu Roșu are datorii totale recunoscute de 153,5 milioane lei, din care peste 81% (125,04 milioane lei) reprezintă o creanță garantată a ANAF. Tot garantate sunt și creanțele Primăriei Oțelu Roșu (3,15 milioane lei) și Sindicatului Ductil (2,09 milioane lei).

″(…) în 2019, LDME a achiziționat ansamblul funcțional de laminare aflat în patrimoniul Laminorul Brăila, la un preț de 6.000.000 euro, cu plata prețului în rate (…). Debitoarea a achitat prima tranșă din preț, însă începând cu scadența celei de-a doua rate, din cauza apariției pandemiei, care a avut ca urmare scăderea comenzilor, LDME s-a confruntat cu dificultăți financiare, devenind imposibil să respecte planul de plată a ratelor, în total fiind achitate 2.000.000 euro. Față de aceste împrejurări, vânzătoarea a solicitat rezoluțiunea contractelor de vânzare încheiate, bunurile revenind în patrimoniul vânzătoarei, LDME pierzând sumele de bani achitate. După pierderea dreptului de proprietate asupra activelor din Brăila, LDME a suportat plata către aceștia a salariilor pentru întreg anul 2020 (+3 salarii compensatorii), în condițiile în care activitatea de producție a fost suspendată pe toată durata pandemiei. (…) Societatea a fost nevoită să disponibilizeze aproximativ 200 de angajați, de aceasta fiind înștiințat și sindicatul care reprezintă interesele angajaților (…)″, se mai afirmă în document.

Planul inițial din 2019 al LDME la Oțelu Roșu prevedea atingerea unui nivel de producție de 850.000 de tone de oțel lichid pe an și lărgirea gamei de produse, cu elemente precum profile pentru structuri de construcții, secțiuni pentru construcția de nave sau traverse de cale ferată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău