Burse de 7.500 de dolari pentru profesioniștii din industria ușoară și design vestimentar. Cum poți aplica

27 Apr. 2022, 15:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Apr. 2022, 15:36 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Cinci profesioniști din industria ușoară, modelarea digitală, soft robotics, fabricație și biologie pot beneficia de burse în valoare 7.500 de dolari fiecare în cadrul unui Program lansat de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID şi Suedia, în parteneriat cu ZIPHOUSE și Academia de Textile și Tehnologii din Barcelona „Fabricademy”.

Astfel, cei cinci profesioniști care vor beneficia de bursă vor participa în cadrul unui program cu o durată de 6 luni. Programul va demara în septembrie şi va fi desfășurat în format online  pentru partea teoretică, fiind îmbinat cu lecții practice cu acces la echipamente şi tehnologii. Participanții vor fi ghidați de experți internaționali şi locali și vor realiza activitățile într-un mediu de laborator complet echipat. Aceștia vor avea acces la infrastructura ZIPHOUSE, FABLAB Chișinău și Microlab și vor avea posibilitatea să coopereze cu unele fabrici din Moldova.

Programul se află la interferența mai multor domenii precum fashion, digital design, microelectronică, textile și biologie și are misiunea de a reconfigura utilizarea tehnologiilor în industria textilelor și a îmbrăcămintei. Programul cercetează corelația dintre om, tehnologie și mediu, punând accent pe sustenabilitate, eco-design, bio-design, industria 4.0,  textile inteligente.

Participanții pot să urmeze o carieră care introduce noi roluri, precum cea de Designer Modelier, Designer Grafic, Designer NFT, Designer vestimentar 2D&3D, Inginer Vestimentar, Designer de accesorii high-tech, Dezvoltator de materiale textile, Consultant în tehnologia modei, Influencer în materie de tendințe, Manager de laborator, Director Creativ, Manager de Producere.

Mai mult decât atât, absolvenții programului vor putea deveni formatori local/internaționali şi promova studierea noilor tehnologii, a abordărilor legate de durabilitate și inovare în școli, universități, în cadrul instruirilor vocaționale, atelierelor, incubatoarelor din Moldova, dar și peste hotare.

Beneficiarii de burse vor trebui să respecte câteva reguli importante:

 • Să fie prezenți la cel puțin 80% din ore și evaluări;
 • Să finalizeze cursul în prima rundă de evaluare (aprilie 2023);
 • Să dedice programului 30 de ore pe săptămână;
 • Activitatea lor va fi promovată de paginile web și/sau canalele de social media ale partenerilor implicați.

Criterii de eligibilitate și procesul de aplicare

Candidații interesați să participe la concursul de burse al Fabricademy trebuie:

 • Să dețină o diplomă de absolvire de colegiu, centru de excelenţă  sau diplomă de studii superioare de licență, sau să fie în ultimul an de studiu.
 • Să cunoască limba engleză.
 • Să completeze formularul de aplicare pentru bursă accesând apply.textile-academy.org și selectând ZIPHOUSE.
 • Candidații din alte domenii sunt acceptați, nu există cerințe privind anumite competențe specifice.
 • Bursa nu poate fi amânată pentru următorul an.
 • Se apreciază prezența candidaților cu experiență în fabricația digitală, tehnologia wearables, electronică, biosiguranță, adobe illustrator, prototiparea și modelare 3D.
 • Să expedieze CV-ul actualizat și o scrisoare de intenție.

*Dacă ați aplicat deja la programul Fabricademy, expediați un email la adresa coordination@textile-academy.org pentru a comunica că participați și la concursul de obținere a bursei.

După expedierea cererii în baza formularului online, participanții vor fi contactați de un intervievator, iar înregistrarea finală va fi validată de un comitet de selecție.

Termenul-limită pentru depunerea cererii pentru obținerea bursei: 31 iulie. Câştigătorii programului de burse Fabricademy vor fi anunţaţi pe 10 august. Lista câştigătorilor va fi publicată pe paginile web şi reţelele sociale ale Fabricademy Global, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău şi Innovate Moldova.

Comitetul de selecţie va fi format din directorii Fabricademy, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău, experţii Proiectului Tehnologiile Viitorului și invitații speciali din sectoarele abordate în cadrul programului.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău