Burse de 7.500 de dolari pentru profesioniștii din industria ușoară și design vestimentar. Cum poți aplica

27 Apr. 2022, 15:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
27 Apr. 2022, 15:36 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Cinci profesioniști din industria ușoară, modelarea digitală, soft robotics, fabricație și biologie pot beneficia de burse în valoare 7.500 de dolari fiecare în cadrul unui Program lansat de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID şi Suedia, în parteneriat cu ZIPHOUSE și Academia de Textile și Tehnologii din Barcelona „Fabricademy”.

Astfel, cei cinci profesioniști care vor beneficia de bursă vor participa în cadrul unui program cu o durată de 6 luni. Programul va demara în septembrie şi va fi desfășurat în format online  pentru partea teoretică, fiind îmbinat cu lecții practice cu acces la echipamente şi tehnologii. Participanții vor fi ghidați de experți internaționali şi locali și vor realiza activitățile într-un mediu de laborator complet echipat. Aceștia vor avea acces la infrastructura ZIPHOUSE, FABLAB Chișinău și Microlab și vor avea posibilitatea să coopereze cu unele fabrici din Moldova.

Programul se află la interferența mai multor domenii precum fashion, digital design, microelectronică, textile și biologie și are misiunea de a reconfigura utilizarea tehnologiilor în industria textilelor și a îmbrăcămintei. Programul cercetează corelația dintre om, tehnologie și mediu, punând accent pe sustenabilitate, eco-design, bio-design, industria 4.0,  textile inteligente.

Participanții pot să urmeze o carieră care introduce noi roluri, precum cea de Designer Modelier, Designer Grafic, Designer NFT, Designer vestimentar 2D&3D, Inginer Vestimentar, Designer de accesorii high-tech, Dezvoltator de materiale textile, Consultant în tehnologia modei, Influencer în materie de tendințe, Manager de laborator, Director Creativ, Manager de Producere.

Mai mult decât atât, absolvenții programului vor putea deveni formatori local/internaționali şi promova studierea noilor tehnologii, a abordărilor legate de durabilitate și inovare în școli, universități, în cadrul instruirilor vocaționale, atelierelor, incubatoarelor din Moldova, dar și peste hotare.

Beneficiarii de burse vor trebui să respecte câteva reguli importante:

 • Să fie prezenți la cel puțin 80% din ore și evaluări;
 • Să finalizeze cursul în prima rundă de evaluare (aprilie 2023);
 • Să dedice programului 30 de ore pe săptămână;
 • Activitatea lor va fi promovată de paginile web și/sau canalele de social media ale partenerilor implicați.

Criterii de eligibilitate și procesul de aplicare

Candidații interesați să participe la concursul de burse al Fabricademy trebuie:

 • Să dețină o diplomă de absolvire de colegiu, centru de excelenţă  sau diplomă de studii superioare de licență, sau să fie în ultimul an de studiu.
 • Să cunoască limba engleză.
 • Să completeze formularul de aplicare pentru bursă accesând apply.textile-academy.org și selectând ZIPHOUSE.
 • Candidații din alte domenii sunt acceptați, nu există cerințe privind anumite competențe specifice.
 • Bursa nu poate fi amânată pentru următorul an.
 • Se apreciază prezența candidaților cu experiență în fabricația digitală, tehnologia wearables, electronică, biosiguranță, adobe illustrator, prototiparea și modelare 3D.
 • Să expedieze CV-ul actualizat și o scrisoare de intenție.

*Dacă ați aplicat deja la programul Fabricademy, expediați un email la adresa coordination@textile-academy.org pentru a comunica că participați și la concursul de obținere a bursei.

După expedierea cererii în baza formularului online, participanții vor fi contactați de un intervievator, iar înregistrarea finală va fi validată de un comitet de selecție.

Termenul-limită pentru depunerea cererii pentru obținerea bursei: 31 iulie. Câştigătorii programului de burse Fabricademy vor fi anunţaţi pe 10 august. Lista câştigătorilor va fi publicată pe paginile web şi reţelele sociale ale Fabricademy Global, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău şi Innovate Moldova.

Comitetul de selecţie va fi format din directorii Fabricademy, ZIPHOUSE, Fablab Chișinău, experţii Proiectului Tehnologiile Viitorului și invitații speciali din sectoarele abordate în cadrul programului.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

 1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
 2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
 3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
 4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
 5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău