Ce nume a ales Ford pentru prima sa camioneta pick-up electrică. Când va putea fi comercializată

11 Mai 2021, 13:25
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Mai 2021, 13:25 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Ford a anunţat că a ales numele “F-150 Lightning” pentru prima sa camionetă pick-up electrică. Prezentarea oficială ar putea avea loc pe 19 mai, la un eveniment organizat la sediul său din Dearborn (Michigan).

Lansarea va fi transmisă în direct pe reţelele de socializare şi va putea fi văzută în 18 locuri emblematice din SUA, precum Times Square, din New York, a menţionat compania printr-un comunicat.

“F-150 Lightning” este o versiune a camionetei F-150, autovehiculul cel mai vândut în SUA de mai bine de patru decenii şi principala sursă de venituri a companiei.

Potrivit Ford, construcția “F-150 Lightning” va începe în primăvara lui 2022 la Rouge, o nouă fabrică de montaj situată în apropiere de Detroit. Fabrica, în care Ford a investit 700 milioane de dolari şi care este situată aproape de centrul unde se produce versiunea tradiţională a F-150, va avea circa 500 de angajaţi.

“F-150 Lightning” va fi comercializată la mijlocul anului 2022 pentru a concura cu Cybertruck de la Tesla sau GMC Hummer de la General Motors (GM).

Ford, ca şi alţi producători americani, a accelerat transformarea într-o companie de vehicule electrice. “F-150 Lightning” este o piesă de bază a acestei modernizări, pe care a demarat-o la finele anului trecut cu lansarea SUV Mustang Mach-E.

În februarie, Ford a anunţat că va creşte investiţiile în vehiculele electrice la 22 miliarde de dolari până în 2025.

Preşedintele şi directorul general al Ford, Jim Farley, consideră că noua camionetă electrică va intra pe lista de autovehicule-cheie din istoria sectorului, pe care a inclus modele ale unor competitori precum Toyota sau Tesla.

El a subliniat că, “din când în când, apare un nou vehicul care modifică ‘statu quog-ul şi schimbă regulile jocului: Model T, Mustang, Prius, Model 3”.

“Acum vine F-150 Lightning”, a adăugat el.

Numele de “F-150 Ligthning” a fost deja utilizat de Ford la finele secolului XX pentru o camionetă pick-up cu performanţă ridicată, echipată cu un motor de 5,8 litri, V8, cu o putere de 240 de cai.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.