Ce prețuri sunt în stațiunea Mamaia? Cât de aglomerate sunt plajele în această vară

27 Iul. 2022, 16:42
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
27 Iul. 2022, 16:42 // Au Bani //  MD Bani

Mamaia, un fel de Mykonos de România, este una dintre cele mai populare destinații de vară de pe litoralul românesc. În acest an, turiștii spun că prețurile sunt mai mari. De asemenea circulă unele informații precum că ar fi mai puțin turiști față de alți ani. Cu toate acestea, hotelierii dau informații care contrazic aceste zvonuri. Sebastian Puznava, directorul hotelului Victoria Resort Mamaia, a declarat că plajele lărgite sunt cele care dau impresia că stațiunea duce lipsă de turiști, scrie WallStreet.ro.

„În Mamaia, plajele lărgite creează impresia că sunt goale, însă, cu cât te apropii de apă, șezlongurile sunt pline, la tarife începând de la 25-35 de roni”, a declarat Puznava, pentru wall-street.ro.

Acesta precizează că turiștii care vin în Mamaia se declară foarte multumiți de serviciile oferite de hotelieri.

„Unii ne-au întrebat uimiți de ce apar informații care nu au legătură cu realitatea”, mai spune Puznava.

Totodată, acesta recunoaște că este un sezon estival mai slab față de cel din 2020, dar nu dă dreptate declarațiilor lui Mohammad Murad, proprietarul lanțului hotelier Phoenicia. Acesta din urmă afirma că este cel mai slab sezon estival din ultimii 30 de ani pe întreg litoralul.

„E cel mai slab sezon estival din ultimii 30 de ani, aș putea spune. Sunt 80-90.000 de turiști pe litoral. În luna iunie, domnul primar Vergil Chițac a stabilit ca prețul unui loc de parcare să fie de 100 de roni. O cameră cu mic dejun într-un hotel de trei stele era 200 de roni pe noapte. Ce a făcut acel loc de parcare să merite jumătate din prețul unei camere? Nici la Paris nu sunt astfel de costuri”, a declarat Murad.

Prețuri în stațiunea Mamaia

  • Prețurile pentru șezlonguri pleacă de la 25 – 35 de roni (100-140 lei), iar în zona cluburilor pot ajunge și la 100 de lei românești, adică 400 de lei moldovenești;
  • O bere poate costa de la 5 roni/draft (20 de lei), iar un frappe de la 5 roni (20 de lei), depinde de locul din care cumpărați.
  • Un prânz cu ciorbă, fel principal, desert și suc sau bere costă de la 70 roni/persoană (280 lei)

„Dacă nu alegi un hotel all inclusive, poți găsi cu ușurință șezlonguri la 20 de roni/zi (80 MDL), bere la 6 roni (24 MDL) sau frappe la 12 RON (50 MDL). Poți face însă și foarte multe lucruri gratuite – o plimbare pe faleza Cazinoului din Constanța nu costă nimic, plajele sălbatice din Vadu sau Corbu oferă răsărituri minunate și apusuri pe măsură. Poți savura o cafea turcească la nisip și o găsești la doar 7 RON (30 MDL), poți asculta muzică armenească sau grecească la un pahar de vin care costă sub 10 RON (40 MDL), poți face un city tour cu autobuzul supraetajat la doar câțiva lei. Farul genovez sau Moscheea Albastră pot fi vizitate gratuit”, a declarat Roxana Taiss, General Manager la Complex Mediteranean Mamaia, resort all inclusive.

Realitatea Live

25 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
25 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În cei trei ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, 62% dintre companiile occidentale considerate din „țări neprietenoase” au ieșit de pe piața Federației Ruse, potrivit unui studiu realizat de firma de audit și consultanță Kept, citat de publicația RBK.

Analiza a inclus peste 300 de companii internaționale cu active semnificative în Rusia și o cifră de afaceri anuală de cel puțin 1 miliard de ruble. Până la sfârșitul anului 2024, 183 de companii își finalizaseră retragerea.

Cei mai mulți investitori au vândut activele unor companii rusești (103 cazuri) sau conducerii locale (40 cazuri). În alte situații, firmele străine au ieșit din parteneriate locale (17 cazuri) sau și-au închis complet activitatea (14 cazuri). Doar în 9 cazuri activele au fost preluate de cumpărători străini.

Finlanda, Suedia, Norvegia și Islanda au luat cele mai radicale decizii. Toate cele 20 de companii finlandeze din eșantion s-au retras complet din Rusia, urmate de 13 din cele 15 companii suedeze (două retrageri fiind în curs). Norvegia și Islanda au avut o rată de retragere de 100%, în timp ce Danemarca a încheiat 74% dintre ieșiri.

În rândul marilor economii occidentale, SUA, Germania, Franța și Marea Britanie au înregistrat rate de retragere între 59% și 67%, iar Canada, Australia și Noua Zeelandă – 100%.

Cele mai reduse niveluri de ieșire s-au înregistrat în Austria (50%), Elveția (38%), Italia (22%) și Belgia.

Pentru 96 de companii internaționale, adică aproximativ o treime din totalul analizat, nu există semne de retragere. Acestea continuă să funcționeze în regim normal. Alte 19 companii sunt în proces de retragere, iar 7 active străine au fost naționalizate de autoritățile ruse. Printre acestea se numără:

Fosta societate mixtă AB InBev (SUA-Belgia) – Efes (Turcia) din industria berii
Operațiunile din Rusia ale producătorului de electrocasnice Ariston (Italia)
Activele agricole ale companiei AgroTerra, controlată de fondul american NCH Capital
Tendință în creștere și viitor incert
Potrivit calculelor Kept, ponderea companiilor care au ieșit efectiv de pe piața rusă a crescut de la 55% în 2023 la 62% în 2024, în timp ce numărul celor care au luat decizia de a pleca a urcat de la 64% la 68,5%.

Aproximativ 6% dintre companii sunt în proces de vânzare. „Evoluția acestor tranzacții va depinde în mare măsură de situația geopolitică și de regimul sancțiunilor și contrasancțiunilor”, subliniază autorii raportului.

Fenomenul reflectă o reconfigurare profundă a prezenței occidentale în Rusia și marchează cea mai amplă retragere economică din ultimele decenii pe fondul unui conflict geopolitic de proporții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI