Curs valutar
 • EUR
  21.5330
  -0.469%
 • USD
  17.7606
  -0.1672%
 • RUB
  0.2392
  -0.5435%
 • RON
  4.3713
  -0.4507%
 • UAH
  0.6423
  -0.1246%

Ce s-a întâmplat când o companie a trecut la o săptămână de lucru de patru zile

16 Mart. 2021, 15:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Irina Luca
16 Mart. 2021, 15:48 // Bani și Afaceri //  Irina Luca

Weekend-urile permanente de trei zile pot părea un vis, dar sunt o realitate pentru lucrătorii de la Elephant Ventures.

Compania de inginerie software și de date, cu sediul central în New York, a început în luna august a anului trecut să testeze săptămâna de lucru de patru zile. Scopuk acestui experiment era să îoi ajute să înțeleagă dacă acest mecanism va contribui sau nu la prevenirea epuizării angajaților și la menținerea echilibrului dintre viața profesională și cea profesională în timpul pandemiei.

Membrii companiei s-au îndepărtat complet în martie 2020 și probabil această distanțare va rămâne prezentă și în viitorul previzibil.

Planul era de a încerca zile de muncă de 10 ore, de luni până joi, timp de două luni. Pentru a vedea ce părere au lucrătorii despre noul program, compania a chestionat angajații despre schimbare atât înainte, în timpul, cât și sfârșitul acelei perioade de probă.

„Trebuie să vă concentrați cu adevărat pe împuternicirea echipei și să luați decizia împreună, deoarece toată lumea trebuie să aducă modificări în viața lor”, a spus Art Shectman, fondator și președinte al companiei.

Pentru angajați, a fost nevoie între trei și patru săptămâni pentru a se adapta, a spus el. După primul weekend de trei zile, muncitorii s-au întors simțiți odihniți și entuziasmați, dar la sfârșitul acelei săptămâni au simțit numărul zilelor mai lungi și readaptarea la rutina lor normală.

“În a treia săptămână, deja era mai simplu. Oamenii începeau cu adevărat să aibă aventuri și să planifice în avans cum să folosească de weekendul de trei zile.”

În cele din urmă, săptămâna de lucru comprimată a fost bine primită, atât de mult încât compania a adoptat definitiv programul.

O mai mare flexibilitate a dus la o mai mare satisfacție a lucrătorilor

În timp ce majoritatea angajaților își încep zilele la ora 7:00 și deconectează la ora 18:00 cu o pauză de prânz de o oră, programele sunt oarecum flexibile. În primul rând, nu este posibil pentru toți angajații să înceapă mai devreme – inclusiv pentru Shectman.

„Sunt tatăl distractiv de dimineață, ceea ce înseamnă că îi trezesc pe copii și le dau micul dejun … Fac rutina de dimineață. În jurul orei 7:45, până la 9:00 am grijă de datoria familiei, așa că încerc să încep fie devreme, fie extind programul cu o oră. “

Angajații pot compensa ore vinerea sau în weekend, dacă nu pot intra în programul de patru zile. “Avem încredere că oamenii vor umple golurile dacă au ratat ore de muncă”, a spus Shectman.

Managerul de produse și proiecte, Jonathan Cook, activează în companie de aproape patru ani. El a spus că a fost puțin sceptic cu privire la schimbarea programului la început – dar era și intrigat.

El și soția sa lucrează amândoi cu normă întreagă și au doi băieți, cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani. Ziua lui începe, de asemenea, puțin mai târziu din cauza datoriei școlare, așa că tinde să lucreze încă două ore după ce copiii se culcă.

Ziua suplimentară îi permite să își îndeplinească angajamentele și comisioanele personale și să petreacă mai mult timp de calitate cu copiii săi. „Este o cameră de respirație … unde pot să mă așez și să mențin viața în ordine”, a spus el.

Mai puține ședințe, mai mult spațiu de lucru

Împreună cu schimbarea programului, compania și-a propus să facă ședințele mai eficiente și să încerce să nu programeze întâlniri înainte de ora 9:00. A avea primele două ore ale zilei deschise pentru munca grea a fost un avantaj pentru productivitate, a spus Shectman.

„Efectul halou al acelei productivități de dimineața și a muncii profunde generează mai multă productivitate pe tot restul zilei”, a spus el.

De asemenea, compania încearcă să evite organizarea de ședințe la orele amiezii, de la 1:00 la 3:00.

„Obțineți acea dublă lovitură de timp activ de lucru, în care nu te deranjează cineva, ceea ce nu s-a întâmplat întotdeauna în ziua de lucru de opt ore”, a spus Cook.

Zilele de muncă mai lungi au îmbunătățit, de asemenea, eficiența, deoarece proiectele nu lăsate de pe o zi pe alta.

“Timpul pentru a definitiva lucrurile a fost mai scurt, proiectele se mișcă mai repede, nu trebuie să le lăsați jos și să le reluați”, a spus Shectman.

De asemenea, și echipa a crescut de la efectuarea schimbării – adăugând 13 angajați de la începutul anului, ajungțnd la un total de 54 de angajați cu normă întreagă.

Realitatea LivePreședintele Blocului electoral “RENATO USATÎI” susține un briefing de presă
Agenția Națională pentru Sănătate Publică susține conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova
Fracțiunea parlamentară PSRM susține un briefing de presă
Asociația Promo-LEX lansează primul Raport al Misiunii de Observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
Primul concert de muzică jazz, în cadrul programului muzical săptămânal „Jazz în parc”, la Teatrul de Vară
Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
13 Mai 2021, 10:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
13 Mai 2021, 10:39 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Prezentatoarea TV, Natalia Cheptene, susține că în perioada cât a lucrat la Ilan Șor, s-a ales cu o problemă serioasă la inimă din cauza stresului continuu. Totodată, a mai declarat că angajații acestuia, sunt de fapt sclavii lui, scrie Realitatea.md.

„Eu am plecat pentru că am înțeles că gata, nu mai rezist. Eu am făcut o problemă serioasă la inimă, am avut tahicardie. Eu deseori îi spuneam în glumă că robia a fost interzisă cu 300 de ani în urmă, dar el zicea „asta vouă vi se pare”. Noi eram robii lui. La ora 04:00 dimineața eu eram în ședință și stăteam sub ușă la el. Ne chemau la ora 1 la ședință și puteam sta pana la ora 4 sub ușă, toată echipa”, a declarat Natalia Cheptene în cadrul unui interviu pentru Dorin Galben.

Totodată, Natalia Cheptene a declarat că echipa care lucra pentru Ilan Șor trebuia să fie mereu pregătită de orice, iar uneori chiar să uite de casă și familie.

„Noi nu aveam somn, noi nu aveam familie, pentru că lucram pentru persoana sa, și el își permitea astfel de lucruri”.

De asemenea, prezentatoarea TV a mai declarat că Ilan Șor este rezultatul unui sistem pentru că a văzut acest lucru la ruși.

„Eram foarte conștientă unde mă duc, chiar dacă îmi călcam demnitatea. De asta și am lucrat 1,5 ani. Plecarea mea a fost o înțelegere comună, eu înțelegeam că nu mai fac treabă, am înțeles că nu mai vreau să lucrez pentru un astfel de om”.
 


 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație