Primăria Chișinău, Mastercard și MAIB au lansat plata fără numerar pentru călătoria în transportul public

16 Mart. 2021, 17:12
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 17:12 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Acum, pasagerii de pe cinci rute cheie de troleibuz și autobuz din Chișinău pot plăti contactless pentru călătorie. Terminalele mobile pentru acceptarea plăților cu cardul au apărut în toate cele 110 vehicule de pe rute.

Primăria Chișinău, Mastercard și Moldova Agroindbank au lansat prima soluție în Moldova de acceptare a plăților fără numerar pentru călătoria în transportul urban. Acum, locuitorii și oaspeții capitalei pot plăti rapid și fără numerar pentru călătoria pe rutele de troleibuz nr. 10, 22 și 30, precum și în autobuzele care circulă pe rutele nr. 2 și 5. Toate cele 110 vehicule de pe rute sunt echipate cu terminale mobile, disponibile la taxatori. Pasagerii pot plăti călătoria prin intermediul unui astfel de terminal cu un card contactless al oricărei bănci din Moldova și din lume, emis de diferite sisteme de plată sau cu un dispozitiv cu funcția de plată contactless.

”Astăzi dăm start primului proiect pilot de amploare – în 110 unități de transport implementăm achitarea electronică. Aș vrea să le mulțumesc partenerilor – Mastercard și Moldova Agroindbank, care au contribuit ca acest proiect să devină posibil, precum și colegilor mei de la Primărie, Parcul Urban de Autobuze și RTEC. Ne dorim ca tot transportul public să ofere opțiunea achitării electronice și să suplimentăm numărul de unități de transport public în capitală. Sper că locuitorii municipiului Chișinău și oaspeții capitalei se vor bucura de noile funcționalități de achitare prin simpla atingere a cardului, a telefonului sau ceasului dotat cu tehnologia NFC”, a menționat Ion Ceban, Primar General al municipiului Chișinău.

Proiectul este realizat grație sprijinului tehnic și financiar al Mastercard și Moldova Agroindbank. Pentru parteneri, proiectul reprezintă primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, care a fost semnat de Mastercard și Primăria Chișinău în ianuarie 2021.

„În cadrul conceptului „smart city”, Mastercard introduce plăți contactless în întreaga lume, acolo unde viteza, comoditatea, securitatea plăților și minimizarea contactelor sunt deosebit de importante. Plățile fără numerar în transportul public sunt o inovație concepută pentru a face viața mai confortabilă și un răspuns la cererea actuală a consumatorului: conform cercetărilor noastre, 40% dintre moldoveni ar dori să plătească călătoria anume cu cardul. În plus, 88% din plățile efectuate în sectorul retail în Moldova prin intermediul cardurilor Mastercard sunt deja contactless, ceea ce indică o tendință persistentă și o mare popularitate a tehnologiei. Avem convingerea că locuitorii și oaspeții orașului vor aprecia soluția și aceasta va deveni un impuls puternic pentru dezvoltarea plăților fără numerar în țară”, a declarat Yuriy Batkhin, Vicepreședinte pentru dezvoltarea afacerilor pentru Mastercard în Ucraina și Moldova.

Procesul de achitare este simplu. Pasagerul trebuie doar să apropie de terminal cardul bancar contactless sau dispozitivul cu funcția de plată contactless și să aștepte semnalul sonor. Procesul de plată durează câteva secunde. După confirmarea plății finalizate, terminalul va imprima o chitanță cu informația despre costul, data și ora călătoriei. Costul călătoriei este de 2 lei pentru rutele de troleibuz și 3 lei pentru rutele de autobuz. Nu există comisioane suplimentare pentru plăți fără numerar.

În plus, este posibilă, de asemenea, achitarea călătoriei în numerar: după ce primește banii de la pasager, taxatorul efectuează plata pe terminalul mobil cu cardul său special și emite o chitanță. La fel, taxatorul are un card special pentru evidența călătoriilor la tarif redus: conducătorul apropie acest card de terminal și eliberează chitanța pasagerului care prezintă  legitimația de beneficiar de tarif redus.

Moldova Agroindbank este banca-acquirer a proiectului.

„Dezvoltarea infrastructurii de plăți este unul dintre obiectivele strategice ale Moldova Agroindbank, ca bancă fiind orientați să aducem comoditate și plus de rapiditate în viața clienților noștri. În 2021 intenționăm să avansăm în direcția digitalizării și să aducem serviciile și produsele noastre mai aproape de oameni.  Ne bucurăm că MAIB este prima bancă din Moldova care implementează plățile fără numerar în infrastructura de transport public, contribuind astfel la dezvoltarea și tehnologizarea capitalei, în contextul conceptului de smart city. La această etapă taxatorii vor ajuta călătorii și facilita procesul de acomodare cu noua modalitate de achitare, urmând să instalăm ulterior terminale de plată statice. Credem că implementarea tehnologiilor moderne din sectorul bancar în viața de zi de zi va contribui la simplificarea vieții cotidiene a oamenilor și la creșterea nivelului de confort”, a subliniat Aliona Stratan, Prim-vicepreședintele Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank.

În cadrul proiectului se planifică dotarea transportului cu terminale staționare, fapt ce va permite acceptarea plăților pentru călătorie prin intermediul cardurilor contactless și dispozitivelor cu funcția de plată contactless, fără implicarea taxatorilor.

Despre Mastercard 

Masterсard este o companie tehnologică globală din industria plăților. Misiunea noastră este să dezvoltăm și să fortificăm o economie digitală, care oferă priorități tuturor și oriunde, prin intermediul tranzacțiilor sigure, simple și accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date și rețele sigure, parteneriatele și energiile noastre, oferim soluții și inovații care să ajute oamenii, instituțiile financiare, guvernele și afacerile să-și realizeze potențialul său maxim. Cultura noastră și tot ceea ce facem în interiorul companiei și în afara ei, sunt determinate în funcție de coeficientul de decență (decency quotient, DQ). Gestionăm afaceri în peste 210 țări și teritorii și creăm o lume durabilă care oferă oportunități neprețuite pentru toată lumea. www.mastercard.com

Despre Moldova Agroindbank

Moldova Agroindbank este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanței bancare, cu peste 1/3 cotă de piață la indicatori, precum credite, depozite, active și profit. MAIB este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerț electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienților săi cele mai variate și inovative soluții de acceptare a plăților prin intermediul cardurilor bancare. Prin rețeaua sa vastă, MAIB deservește aproximativ un milion de clienți, persoane fizice, IMM-uri și clienți corporativi. În anul 2020 MAIB a fost desemnată „Cea mai bună bancă din Moldova” de prestigioasele publicații  “Finance Central Europe” și “Global Finance”, ”Banca Anului 2020” în viziunea The Banker, de asemenea fiind și deținătoarea titlului ”Best Digital Bank Moldova” 2020 și 2021, conform clasamentului Global Banking and Finance Review. www.maib.md.

P.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 09:55 // Actual //  Lupu Eduard

TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce lucrează pentru a răspunde preocupărilor UE, a declarat compania miercuri, pe platforma de socializare X, transmite CNBC.

Comisia Europeană a dat termen până miercuri inclusiv companiei deţinute de grupul chinez ByteDance să abordeze preocupările cu privire la posibila creare de dependenţă prin intermediul programului de recompense pentru copii, urmând ca în caz contrar se confrunte cu o suspendare temporară a funcţiei.

CE consideră că acest mecanism reprezintă ”riscuri grave la adresa sănătăţii mentale a utilizatorilor”.

Platforma nu a comunicat Bruxellesului, înainte de lansarea aplicaţiei, o evaluare a riscurilor, conform obligaţiilor prevăzute în cadrul noii legislaţii cu privire la serviciile digitale (DSA).

Reţeaua de socializare TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, a lansat săptămâna trecută în Franţa şi în Spania noua aplicaţie, care le permitea utilizatorilor să fie plătiţi pentru vizionarea de videoclipuri. TikTok Lite era deja disponibilă în Coreea de Sud şi Japonia.

Utilizatorii TikTok Lite cu vârste de peste 18 ani puteau „să colecteze puncte descoperind noi conţinuturi sau realizând anumite acţiuni”, au declarat reprezentanţii reţelei de socializare. Punctele astfel colectate puteau fi transformate în carduri cadou sau folosite pentru a susţine creatorii de conţinuturi.

„Recompensele variază în funcţie de sarcinile îndeplinite şi de experienţa în aplicaţie”, iar „durata maximală de vizionare a videoclipurilor recompensate este cuprinsă între 60 şi 85 de minute”, au precizat la momentul respectiv reprezentanţii TikTok.

Foarte apreciată de tineri şi de influenceri pentru videoclipurile sale care sunt adeseori dansante sau muzicale, controversata reţea de socializare TikTok a atras peste 1,5 miliarde de utilizatori la nivel mondial.

Ea este acuzată cu regularitate că găzduieşte numeroase videoclipuri de dezinformare, provocări periculoase şi imagini pornografice sau că ar fi chiar un instrument de spionaj şi de propagandă în slujba Chinei, o acuzaţie respinsă de compania ByteDance.

Comisia Europeană a demarat totodată anchete separate care vizează Meta, Snap (Snapchat), TikTok şi YouTube despre măsurile implementate de aceste companii pentru a proteja „sănătatea fizică şi mintală” a minorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău