Ce salariu are ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi? Ce spune despre salariul prim-ministrului

08 Dec. 2021, 09:26
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
08 Dec. 2021, 09:26 // Au Bani //  MD Bani

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, spune că în anul 2022 vor crește ușor salariile în sectorul bugetar ca urmare a majorării salariului minim. De asemenea, potrivit oficialului, în 2022 se vine cu majorări semnificative pentru mai multe categorii de angajați, printre care conducătorii auto și angajații din sistemul psiho-pedagogic. Oficialul recunoaște că vor crește și salariile deputaților și ale miniștrilor, notează IPN. De asemenea, în cadrul unei emisiuni televizate a anunțat care este salariul său în funcția de Ministru al Finanțelor.

Dumitru Budianschi spune că salariile în 2022 vor crește ușor pentru a acoperi nivelul inflației de 9 %, prognozat în luna octombrie. Potrivit oficialului, dacă inflația va fi de 14%, așa cum a prognozat anterior Banca Națională a Moldovei, Parlamentul va veni cu o rectificare a bugetului de stat.  De asemenea, el a menționat că salariul său net este de 14.670 de lei

„Am majorat salariul minim în sectorul bugetar de la 2200 de lei la 3100 de lei. Este o măsură care va îmbunătăți nivelul de salarizare al persoanelor cu salarii foarte mici din sectorul public. Am venit cu modificări pentru conducătorii auto, salariile lor au fost majorate cu peste 1000 de lei, dar ei au salarii destul de mici, din acest motiv majorarea nu se va resimți în aceste condiții dificile. Cu majorări am venit și pentru angajații din domeniul asistenței psiho-pedagogice”, a spus Dumitru Budianschi, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Ministrul spune că și-ar dori majorarea tuturor salariilor din sectorul bugetar, totuși, realitățile financiare ale Republicii Moldova nu permit acest lucru. Potrivit șefului de la Finanțe, nu sunt prognozate majorări ale salariilor angajaților din sistemul de sănătate, întrucât lefurile cadrelor medicale au fost majorate acum un an.

„Noi trebuie să pornim de la realitățile pe care le avem. Țara are doar aceste venituri, mai mult decât cele 50 de miliarde lei pentru bugetul de stat nu producem. Asta-i tot ce putem genera. Subiectul privind salarizarea medicilor nu intră în aria Ministerului Finanțelor, ci a Ministerului Sănătății. Din câte știu, majorări de salarii pentru medici au avut loc în anii precedenți. Medicii din prima linie au avut sporuri salariale în perioada pandemică. Am observat o mare speculație cu salariile miniștrilor și deputaților, eu primesc un salariu net de 14.670 de lei, la prim-ministru cred că e mai mare cu vreo 1000 de lei”, a mai spus Dumitru Budianschi.

În schimb, în urma unui amendament semnat de deputații PAS, la proiectul politicii bugetar-fiscale, de o majorare semnificativă a salariilor vor beneficia judecătorii Curții Constituționale. Lefurile magistraților Înaltei Curți se majorează în 2022 de la 44 de mii de lei la aproape 82 de mii.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ