Ceban, despre auditul datoriei la gaz: E mai mult un raport de consultanță al Guvernului

21 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  bani.md

Auditul, pe de o parte, constată că există datoria, dar pe de altă parte că nu poate fi executată sau că recomandă să fie eliminate sau șterse aceste datorii. Este o necorespundere a cifrelor cu auditul Curții de Conturi efectuat anterior, susține președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Potrivit lui, în raport se atestă anumite constatări care sunt păreri, presupuneri anumite probabilități și analize subiective care ridică multe semne de întrebare cum puteam realiza aceste recomandări.

„Nu constituie un raport de audit în sensul legii și al standardelor internaționale de auditare, s-a bazat pe aspecte juridice și nu s-a extins pe probleme de ordin financiar, contabil sau comercial. Raportul se bazează pe ipoteze și nu pe fapte. Conține afirmații care nu sunt susținute de lege. Auditorii spun că nu au verificat în mod independent corectitudinea sau caracterul complet al documentelor. Totodată, se indică faptul că cesionarea datoriei în anul 2005 către Factoring Finance a fost una legală”, a mai spus Ceban.

Potrivit rezultatelor auditului, făcute publice în data de 6 septembrie, datoria Moldovagaz față de Gazprom, la sfârșitul lunii martie 2022, ar constitui 709 milioane de dolari, însă pentru 276 milioane de dolari nu există documente confirmative, iar 400 de milioane de dolari din datorie nu este executabilă.

Chișinăul din totalul datoriei cerute de 709 milioane de Gazprom, este dispus să achite 8,6 milioane de dolari. „Bani pe care îi poate achita Moldovagaz. Sunt bani în marja de profitabilitate a companiei”, a punctat Parlicov, care nu a putut explica de unde s-a luat cifra. „E o cifră mai complexă”, declara la acea vreme ministrul Energiei Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!