Dodon, un agent al haosului! A fost prins cu minciuna de un cunoscut finanțist: Câte un fals la fiecare 25 de secunde

23 Dec. 2022, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Dec. 2022, 16:45 // Actual //  Lupu Eduard

Cunoscutul finanțist Vasile Tofan membru al Consiliului de Administrație al maib îl demolează pe fostul președinte Igor Dodon care în cadrul unei emisiuni a creionat în cifre eronate tabloul economic al Republicii Moldova.

Am prins ieri pe final interviul unui fost președinte. Nu ca as fi avut mari iluzii în privința dumnealui, dar nu-mi venea totuși si cred concentrația de falsuri economice pe care le-am auzit în doar 2 minute. In special ținând cont de pretenția dumnealui de economist, fost ministru al economiei, lector universitar, doctor în economie și nu mai știu care regalii. Nici nu știu ce ar fi mai rău: ca mintea conștient, atât de nonșalant, făcând amenințător cu degetul în camera, sau, ca credea cu adevărat în lucrurile pe care le spunea, făcând gafe de care ar roși un student la primul an de facultate? Citez, verbatim:

1“Noi avem căderea exporturilor de 2 ori; atent, de 2 ori. Când a fost embargoul rușilor în 2014 .. în 2004-2005, eram Ministrul Economiei atunci, a fost minus 30-40%. Când Rusia a stopat exporturile după semnare tratatului de asociere cu UE, n-a fost așa scădere. Noi avem scădere de 2 ori a exporturilor”

Fact check: exporturile pentru ianuarie-octombrie 2022 au avansat cu +48%, una din cele mai mari rate de creștere a exporturilor de după 1991. Poate chiar cea mai mare. Deci nu numai ca nu au căzut exporturile de 2 ori, ci demonstrează o creștere record în 2022.

2“Noi avem reducere în agricultura de minus 20%, până la sfârșitul anului o sa fie minus 30%”

Fact check: într-adevăr, pe 9 luni avem o scădere în agricultură de circa 17%. În mare, din cauza secetei din acest an, față de o recoltă, din contra, foarte bună, anul trecut. Acum, chiar făcând abstracție de factorul sezonier (T3 are o pondere a agriculturii mai mare, perioada recoltei), pentru ca să ajungem la o descreștere pe tot anul de 30%, căderea din T4 ar trebui să fie de circa 65%. Imposibil. E aritmetică elementara.

3 “Eu cred ca anul acesta noi ușor o sa avem minus 15% căderea PIB-ului. Ușor”

Fact check: Evoluția PIB-ului pe 9 luni a fost de -4.1%. Acum, pentru a ajunge la o descreștere de 15% pe tot anul, căderea din T4 ar trebui sa fie de circa 40-45%. Un lucru imposibil – chiar și in Ucraina, devastată de război, așteptările sunt pentru o scădere a PIB-ului de 30-35%. Iarăși, aritmetica elementară.

4 “S-au lăudat că au luat vreo 2.5 miliarde este asistența tehnică. Eu îmi pun întrebare, dar unde sunt banii. De ce atunci tariful e 30 de lei?”

Fact check: Circa 80% din gospodarii, catalogate în categoria de vulnerabilitate foarte înaltă, urmează să plătească 12 lei per metru cub de gaze. Compensațiile fiind parțial finanțate din asistența externă.

Si astea toate în mai puțin de 2 minute. Deci un fals mare la fiecare ~25 de secunde. Mă întreb, dacă o persoană minte atât de ușor apropo de fapte care pot fi verificate cu un singur click, ce trebuie să credem despre alte lucruri pe care le spune dumnealui? Cum poți să ții o țara întreagă de prosti? Sau, dacă chiar nu înțelege omul concepte economice elementare, cum de și-a luat diploma? Cum a devenit doctor, lector, ministru, președinte? Cum de are tupeul, să ne privească încruntat în cameră și să ne convingă că el e cel care ne poate scoate din criza?

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău