Eficiență energetică! CCI lansează un curs de instruire pentru managerii de companii

23 Dec. 2022, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Dec. 2022, 16:04 // Actual //  Lupu Eduard

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), a organizat Conferința „Sporirea competitivității producătorilor autohtoni prin eficiența energetică” unde a lansat ursul de instruire pentru eficiența energetică. Cursul este destinat managerilor de întreprinderi.

Potrivit lui Sergiu Harea, președinte CCI a RM, la solicitarea membrilor Camerei, care se confruntă cu provocările legate de criza economică și cea de resurse energetice, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului Optim – „Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” realizat de Helvetas Swiss Intercooperation, a fost organizat un eveniment pentru a discuta și identifica necesitățile antreprenorilor în vederea elaborării de programe noi de suport în domeniul eficienței energetice și selectarea potențialilor beneficiari.

Odată cu creșterea prețurilor pentru gazele naturale, la nivel internațional au început să crească prețurile în toate domeniile, inclusiv la energia electrică. Acest lucru are impact major asupra producătorilor, antreprenorilor, interesele cărora sunt reprezentate de CCI a RM. Zilnic recepționăm mesaje și solicitări de a oferi suport informațional și de a facilita dialogul cu autoritățile publice pentru a identifica soluții de sprijin pentru agenții economici.

Pentru a contribui la dezvoltarea capacităților în domeniul eficienței energetice, CCI a RM a lansat o nouă ediție a proiectului de instruire practică „EUREM – Manager Energetic European”, care se va desfășura în perioada februarie- iunie 2023. Cursul EUREM este destinat specialiștilor din cadrul întreprinderilor, cu experiență de muncă în domeniul energetic, construcții sau arhitectură și este parte componentă a rețelei de succes pentru Managerii Energetici Europeni, care se desfășoară cu regularitate în 30 de țări. În Republica Moldova, EUREM este organizat de către Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova începând cu anul 2011.

La 6 februarie 2023, vom lansa un nou curs de instruire EUREM în cadrul CCI. În urma acestui curs, managerii instruiți își vor forma competențe necesare, și vor prelua practica germană în domeniul energetic. Așteptăm persoanele interesate să se înregistreze la Centrul de Formare Antreprenorială al CCI” a menționat președintele CCI.

Potrivit lui Constantin Borosan, secretar de stat, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Republica Moldova este o țară vulnerabilă din punct de vedere energetic, iar acum avem posibilitatea să creștem, să îmbunătățim intensitatea energetică. ”Apreciem foarte mult eforturile dvs. de a promova tot ce înseamnă eficiență energetică. Despre eforturile autorităților doresc să menționez că au fost realizate mai multe acțiuni, deja s-a lansat proiectul ”Eficiența energetică în Republica Moldova”. Vineri, pe 23 decembrie, la sediul MIDR va fi organizată o dezbatere privind conceptul strategiei electrice, astfel invităm persoanele interesate să urmărească acest eveniment”, a menționat secretarul de stat.

În cadrul conferinței, cei peste 70 agenți economici participanți, au fost informați despre programele de suport din partea statului și a partenerilor de dezvoltare.

De asemenea, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a prezentat programele de subvenționare a instalațiilor de energie regenerabilă, și anume a investițiilor efectuate în construcția sistemelor de producere a energiei regenerabile și achiziționării de sisteme, mașini, echipamente și utilaje non agricole, inclusiv sisteme de producere și furnizare a energiei folosind resurse regenerabile.

Alexandru Bologa, Coordonatorul Proiectului ”EU4Business-EBRD Credit Line” a informat participanții despre suportul acordat companiilor moldovenești pentru îmbunătățirea eficienței și competitivității, în acest sector și a încurajat agenții economici să apeleze la linia de Creditare EU4Business-BERD, care este creată pentru IMM-urile ce doresc să-și modernizeze întreprinderile pentru a tranzita spre o economie verde și pentru a-și alinia procesele și produsele la Directivele UE care promovează energia durabilă.

În cadrul sesiunii de dialog, participanții conferinței au primit răspuns la întrebările aferente politicii statului pe termen mediu și lung în vederea creării sistemului energetic independent și a rețelelor energetice care urmează a fi stabilite, precum și la întrebările cu referire la integrarea sistemului energetic al RM în sistemul European; electrificarea sectoarelor de consum; facilități fiscale pentru conducătorii mașinilor electrice; beneficiile oferite de stat persoanelor fizice în cazul utilizării panourilor solare; etc. De asemenea, participanții au obținut detalii cu referire la beneficiile programelor prezentate pentru întreprinderi și cetățeni, posibilitățile de aplicare, condițiile tehnice specifice, posibilitățile de cofinanțare oferite de partenerii de dezvoltare.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău