Cel mai bogat om din Africa scrie istorie! A pornit rafinăria gigant din Nigeria, cu o investiție de 16 miliarde de lire

17 Feb. 2025, 08:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 08:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

O rafinărie de petrol impresionantă, situată în Zona Liberă Lekki, Nigeria, este pe cale să devină complet funcțională, marcând un moment istoric pentru Africa. Cu o suprafață echivalentă cu aproape 4.000 de terenuri de fotbal, aceasta va fi cea mai mare rafinărie de pe continent.

Africa, regiune importantă în producția globală de petrol, deține aproximativ 12% din rezervele mondiale. Industria petrolieră contribuie semnificativ la dezvoltarea economică, la produsul intern brut, veniturile guvernamentale și câștigurile din schimburile valutare. Nigeria, cel mai mare producător de petrol din Africa, își are rezervele principale în Delta Nigerului. Cu toate acestea, populația țării nu a beneficiat pe deplin de bogățiile sale petroliere din cauza lipsei de rafinării proprii, ceea ce a obligat țara să exporte țiței pentru a fi rafinat în străinătate.

Această situație este pe cale să se schimbe odată cu inaugurarea rafinăriei gigantice construite de Aliko Dangote, cel mai bogat om din Africa. Investiția colosală de 16 miliarde de lire a început în 2016, iar construcția s-a finalizat în mai 2023.

Rafinăria din Lekki, situată lângă Lagos, are o capacitate de producție de 650.000 de barili pe zi și ar urma să atingă acest nivel în aproximativ 30 de zile, conform Dangote Industries Ltd. Odată operațională, aceasta va acoperi necesarul energetic al Nigeriei, făcând țara autosuficientă în combustibili precum benzină, motorină și kerosen. În plus, rafinăria va exporta combustibili către alte țări africane.

Amaka Anku, șefa regiunii Africa la Eurasia Group, consideră această realizare un moment semnificativ pentru Nigeria. „Această rafinărie locală permite un sector competitiv, cu jucători eficienți, profitabili, care vor contribui la bugetul de stat prin taxe,” a declarat ea pentru BBC.

Această inițiativă promite să transforme sectorul energetic nigerian, eliminând ineficiențele și corupția, și să aducă beneficii semnificative economiei locale.

Realitatea Live

20 Feb. 2025, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
20 Feb. 2025, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Elvira Nabiullina, guvernatoarea Băncii Centrale a Rusiei, a declarat că este prematur să se vorbească despre ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei sau despre revenirea sistemelor internaționale de plată Visa și Mastercard pe piața rusă. Potrivit acesteia, nu participă la negocieri privind anularea restricțiilor, iar sistemele de plată nu au contactat Banca Centrală în legătură cu reluarea activității lor în Rusia, scrie interfax.ru.

În cadrul unei declarații, Nabiullina a subliniat că Banca Centrală nu include în prognozele sale de bază scenarii legate de încheierea războiului din Ucraina. „Actualizăm prognozele de patru ori pe an, în funcție de informațiile disponibile. În prezent, considerăm prematur să includem în prognoza de bază posibilele consecințe ale unei soluționări a conflictului militar. Vom monitoriza evoluția situației”, a precizat guvernatoarea.

Totodată, Nabiullina a promis continuarea discuțiilor cu guvernul privind mecanismele de deblocare a activelor rusești înghețate în străinătate. Ea a calificat drept „absolut nedreaptă” înghețarea activelor investitorilor privați care nu sunt sub incidența sancțiunilor. Potrivit acesteia, în 2023 autoritățile au reușit să deblocheze aproximativ 570 de miliarde de ruble sub formă de valori mobiliare și plăți de cupoane, de care au beneficiat 1,5 milioane de investitori ruși.

Anterior, Anatoli Aksakov, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Piața Financiară, a afirmat că Visa și Mastercard ar putea reveni în curând pe piața rusă, deoarece „au pierdut un mare segment de piață” și ar fi interesate să revină pe fondul negocierilor dintre Rusia și SUA privind încheierea războiului din Ucraina. Totuși, Aksakov a adăugat că rușii s-au adaptat deja la noile servicii, precum sistemul național de plăți „Mir” și sistemul de plăți rapide (SPB), care și-au demonstrat eficiența tehnologică.

Visa și Mastercard și-au suspendat activitatea în Rusia în primăvara anului 2022, ca răspuns la invazia rusă în Ucraina. În urma acestei decizii, mulți cetățeni ruși au început să deschidă conturi bancare în țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI) pentru a putea folosi carduri bancare în străinătate. Unul dintre principalele hub-uri pentru acest „turism bancar” a fost Kazahstanul, unde, în doar două luni din 2022, rușii au emis 50,7% din numărul total de carduri bancare pentru acel an.

Surse diplomatice citate de The Moscow Times au precizat că Rusia a solicitat în cadrul negocierilor cu SUA deblocarea activelor de stat înghețate și relaxarea sancțiunilor. Moscova urmărește, printre altele, accesul la cele 6 miliarde de dolari înghețate în SUA, investiții ale Băncii Centrale în active denominate în dolari înainte de începerea războiului. Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe, a sugerat că unele companii străine ar putea reveni pe piața rusă în al doilea trimestru al anului 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală