Cel mai bogat om din Georgia, pedepsit de SUA pentru legături cu Kremlinul

28 Dec. 2024, 10:36
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Dec. 2024, 10:36 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statele Unite au impus sancțiuni lui Bidzina Ivanișvili, fondatorul și președintele de onoare al partidului de guvernământ din Georgia, „Visul Georgian”, precum și fost premier al țării. Ivanișvili a fost inclus pe lista de sancțiuni a Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Trezorerie al SUA.

Toate activele deținute de Ivanișvili pe teritoriul SUA sau controlate de cetățeni americani vor fi înghețate. Decizia se bazează pe un ordin prezidențial emis de Joe Biden în aprilie 2021, care vizează persoanele implicate în corupție internațională, încălcarea drepturilor omului sau subminarea instituțiilor democratice.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a explicat că activitățile lui Ivanișvili subminează viitorul democratic și euroatlantic al Georgiei în favoarea Rusiei. „Acțiunile lui Bidzina Ivanișvili și ale partidului „Visul Georgian” au afectat instituțiile democratice, au permis încălcări ale drepturilor omului și au restricționat libertățile fundamentale din Georgia. Aceste acțiuni au slăbit aspirațiile poporului georgian spre un viitor euroatlantic, așa cum este reflectat în Constituția Georgiei”, a declarat Blinken.

Potrivit oficialului american, acțiunile lui Ivanișvili au făcut ca Georgia să devină vulnerabilă în fața Rusiei, care ocupă peste 20% din teritoriul țării. Blinken a condamnat, de asemenea, represiunea violentă împotriva protestatarilor, jurnaliștilor, activiștilor pentru drepturile omului și opoziției.

Bidzina Ivanișvili este considerat cel mai bogat om din Georgia, cu o avere estimată la 4,9 miliarde de dolari, conform Forbes. El și-a început cariera și a acumulat averea în Rusia în anii ’90. În 2012, Ivanișvili a fondat partidul „Visul Georgian” și a ocupat funcția de prim-ministru al Georgiei între octombrie 2012 și noiembrie 2013.

Protestele din Georgia au escaladat recent după alegerile parlamentare, în urma cărora „Visul Georgian” a câștigat 53,93% din voturi. Tensiunile au crescut pe 28 noiembrie, când premierul Irakli Kobakhidze a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE până în 2028 și refuzul asistenței financiare europene.

Poliția a intervenit brutal pentru a dispersa protestele, ceea ce a atras critici din partea președintei Salome Zurabișvili, care a comparat acțiunile forțelor de ordine cu represiunea din Rusia. „Violența împotriva cetățenilor pașnici este inacceptabilă și amintește de metodele utilizate în Rusia”, a declarat aceasta.

Pe fondul tensiunilor, cinci ambasadori georgieni și-au dat demisia, iar peste 135 de diplomați au semnat o scrisoare deschisă prin care condamnă acțiunile autorităților. De asemenea, mai multe universități și școli au intrat în grevă, suspendând cursurile. Lituania, Letonia, Estonia și Ucraina au impus anterior sancțiuni împotriva lui Ivanișvili și a liderilor Ministerului de Interne din Georgia pentru reprimarea protestelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală