Cel mai deprimant oraș de pe Pământ oferă populației un salariu mai mare decât media națională

20 Iun. 2022, 07:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2022, 07:53 // Actual //  Lupu Eduard

Un oraș îndepărtat din Rusia, numit „cel mai deprimant oraș de pe Pământ” este construit pe un fost lagăr de prizonieri sovietici și are o speranță de viață cu 10 ani sub media națională.

Norilsk, care este situat în permafrostul arctic, se confruntă cu 45 de zile de întuneric continuu pe an și temperaturi medii în ianuarie de -30C.

Se crede că o fabrică din apropiere este responsabilă pentru culoarea roșie a unui râu care străbate orașul, cu niveluri de poluare atât de ridicate în zonă încât reduce speranța de viață a locuitorilor săi la 59 de ani. La fel de cunoscut pentru minerit, precum și pentru poluanții săi, Norilsk este orașul cel mai nordic din lume, situat în regiunea Krasnoyarsk Krai din Siberia, estul Rusiei.

Adăpostește peste 170.000 de oameni, iar o conexiune la internet adecvată a fost obținută abia în 2017. Cel mai apropiat oraș-port, Dudinka, situat la 40 de mile, oferă acces pe mare, dar este înghețat iarna. Singura rută de acces pe tot parcursul anului este să zbori cu un zbor de cinci ore de la Moscova, care se află la 1.800 de mile distanță.

Aproximativ două treimi din an, orașul și împrejurimile sale sunt acoperite de zăpadă, temperaturile atingând până acum minime record de -53,1C. De asemenea, vara, soarele nu apune timp de 65 de zile.

Povestea lui Norilsk a început la începutul secolului al XX-lea, când un geolog a descoperit zăcăminte bogate de nichel, cupru și cobalt la poalele Munților Putorana. Orașul se află pe cele mai mari zăcăminte de nichel-cupru-paladiu de pe planetă, iar din 1936 URSS a petrecut 20 de ani construind un complex de extracție, folosind aproximativ 500.000 de muncitori dintr-un Gulag din apropiere.

Lucrând în condiții îngrozitoare în permafrostul arctic, 18.000 dintre prizonieri au murit. Astăzi, aproape toată lumea din oraș are o legătură cu fabrica care produce o cincime din nichelul mondial, mai mult de jumătate din paladiul global și 2% din întregul PIB anual al Rusiei.

Cu toate acestea, a avea un astfel de creator de locuri de muncă enorm în oraș a avut un cost oribil, orașul fiind cel mai poluat oraș din Rusia și unul dintre primele zece orașe cele mai poluate de pe planetă. În fiecare an, fabrica de nichel pompează peste două milioane de tone de gaz toxic, inclusiv dioxid de sulf, oxizi de azot, carbon, fenoli și multe altele.

Aproximativ 1% din totalul emisiilor globale de dioxid de sulf provin din acest singur oraș. Acest lucru nu numai că provoacă ploi acide care ucide mulți dintre copacii din jur, dar are și o taxă devastatoare asupra locuitorilor din Norilsk. Ratele de cancer în oraș sunt duble față de cele din restul Rusiei.

Cu toate acestea, oricât de derutant ar fi motivele pentru a trăi și a lucra în oraș, angajații de la Norilsk Nickel pot câștiga mai mult de 800 de lire sterline pe lună, comparativ cu media națională de mai puțin de 600 de lire sterline, potrivit Mirror.co.uk.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău