Cel mai mare dezastru produs de gazul metan. Estimările experților cu privire la scurgerile din conductele Nord Stream

29 Sept. 2022, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Sept. 2022, 11:43 // Actual //  bani.md

Scurgerile de metan din gazoductele Nord Stream vor avea consecințe foarte grave asupra mediului înconjurător. Experții estimează că este vorba despre cea mai mare scurgere de gaz cu efect de seră care a fost înregistrată vreodată. În Marea Baltică au fost pompată o cantitate de gaze echivalentă cu o treime din totalul emisiilor anuale ale Danemarcei. Aceasta este de departe, cea mai mare scurgere de gaz înregistrată vreodată, peste cea înregistrată în dezastrul de la Aliso Canyon.

Scurgerile prin gazoductele Nord Stream 1 și 2 ar putea degaja de cinci ori mai mult gaz cu efect de seră faţă de dezastrul de la Aliso Canyon. Aceasta a fost cea mai mare eliberare terestră de metan cunoscută. Este echivalentul unei treimi din totalul emisiilor anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei, după cum a avertizat miercuri un oficial danez.

„Oricine a ordonat acest lucru ar trebui să fie urmărit penal pentru crime de război şi să meargă la închisoare”, a declarat Rob Jackson, un climatolog de la Universitatea Stanford.

Autoritățile din țările occidentale suspectează că este vorba despre un sabotaj. Mai mulți oficiali europeni şi experţi în energie sunt de părere că, cel mai probabil, Rusia este vinovată. Regimul lui Vladimir Putin este principalul beneficiar de pe urma prețurilor în creștere de pe piața de energie. Sunt și alții, însă, care au avertizat că nu trebuie indicat un vinovat până când anchetatorii nu vor determina ce s-a întâmplat.

Conform estimărilor oficiale, în cel mai pesimist scenariu al guvernului danez, vor fi degajate în Marea Baltică 778 de milioane de metri cubi de gaz. Este echivalentul a jumătate de milion de tone de metan. Prin comparație, la dezastrul de la Aliso Canyon au fost eliberate 90 -100.000 de tone metrice.

Andrew Baxter, inginer chimist în cadrul grupului de mediu EDF, a considerat că estimarea daneză este probabil prea mare. După propriile sale aprecieri, cantitatea de gaze va fi mai mică, dar totuși mai mult decât dublă față de dezastrul de la Aliso Canyon.

„Este catastrofal pentru climă”, a comentat acesta.

Metanul văzut bolborosind la suprafaţa apei este un indiciu al unui „flux ascendent puternic”, este de părere Paul Balcombe, reprezentant al departamentului de inginerie chimică de la Imperial College din Londra.

Pierderea de presiune în conductă a făcut ca o cantitate mare de gaz să fie deja pierdută, însă impactul total urmează să fie stabilit. Balcombe a precizat că, probabil, va fi semnificativ.

Metanul este un contribuitor major la schimbările climatice, fiind responsabil pentru o parte semnificativă a perturbărilor climatice cu care oamenii se confruntă deja. Acest lucru se datorează faptului că este de 82,5 ori mai puternic decât dioxidul de carbon în ceea ce priveşte absorbţia căldurii solare şi încălzirea Pământului, conform Associated Press.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO