Cel mai vândut brand de mașini din Moldova lansează un nou model. Prețul începe de la 20 mii de euro

29 Nov. 2023, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Nov. 2023, 11:08 // Actual //  bani.md

Dacia lansează nouă generație Duster, care va fi produsă în România, la Uzina Dacia de la Mioveni. Prețul noului Duster va începe de la 20.000 euro, au anunțat reprezentanții companiei, în cadrul unei întâlniri cu presa. Noua generație Dacia Duster va avea inclusiv și un model hibrid, care va fi produs tot la noi în țară.

Într-o discuție cu mai mulți jurnaliști, Mihai Bordeanu, șeful mărcii Dacia în România, a fost întrebat dacă Dacia are în plan să producă noul model și în Maroc. Acesta a precizat că Dacia Duster se fi produsă în România, iar compania nu a luat momentan în considerarea mutarea producției în Maroc, o piață tot mai atractivă pentru companiile auto. Renault, proprietarul mărcii Dacia, a făcut recent primii pași pentru a trece la producția de automobile electrice în Maroc.

Reprezentanții companiei nu au vrut să menționeze care va fi prețul modelului hibrid, spunând că vor anunța ulterior. De asemenea, aceștia nu au vrut să transmită nici când va începe efectiv producția Dacia Duster în România, Mihai Bordeanu spunând la începutul lunii că noua generație va fi lansată în producție la Mioveni „peste câteva săptămâni”.

Întrebat câte mașini Dacia Duster vor fi produse la Uzina de la Mioveni anul viitor, șeful mărcii Dacia în România a spus „cât mai multe”, precizând că este cam devreme pentru a estima un număr exact.  Dacia Duster a fost produs în peste 2,2 milioane de exemplare, de când a fost lansat în urmă cu 13 ani. Potrivit companiei, anul trecut, Duster a fost cel mai vândut SUV din Europa către clienții persoane fizice.

Cum arată noul Duster și cum este diferit față de generația anterioară

Reprezentanții companiei spun că noua generație a Dacia Duster nu își schimbă aspectul robust și stilul outdoor, păstrându-și în mare parte calitățile care au făcut modelul popular. Însă există și ceva îmbunătățiri, inclusiv în ceea ce privește design-ul mașinii.

„Noul Duster dispune de un ansamblu de elemente de protecție care înconjoară  întreaga parte inferioară a caroseriei, de la bara frontală, continuând cu pasajele roților, cu protecțiile laterale  și terminând cu bara din spate. Noua tehnologie folosită se numește Starkle®, care a fost și pe concept-car-ul Manifesto, și care conține până la 20 % material provenit din reciclare. Compoziția sa îi dă un aspect închis la culoare, cu striații albe, pe care Dacia a dorit să îl lase vizibil, evitând aplicarea unei vopsele”, spun reprezentanții companiei.

Compania transmite că noul Duster beneficiază de platforma CMF-B, inaugurată pe noile modele Sandero și Logan, adoptată ulterior de Jogger. Dezvăluit publicului la Salonul Internațional Auto de la Geneva 2019, noul Renault Clio este primul vehicul proiectat pe baza platformei CMF-B, cea mai recentă platformă modulară a Alianței. Platforma a fost concepută pentru a fi utilizată pentru o gamă largă de modele, pentru a reduce costurile de producție și pentru a crește eficiența vehiculelor.

„Utilizarea platformei CMF-B pe noul Duster asigură un volum interior superior celui al precedentei generații, atât pentru pasageri cât și pentru bagaje, fără creșterea lungimii totale. Concepția avansată a platformei îi permite totodată noului Duster să asigure un confort de conducereși o diminuare a zgomotului și vibrațiilor produse în timpul deplasării. Platforma CMF-B înscrie noul Duster pe drumul electrificării, propunând motorizări care utilizează tehnologiile mild hybrid și full hybrid”, transmite compania.

ansamblul gamei sale de modele. Noul Duster beneficiază de această tehnologie dovedită, instalată din fabrică. În mod GPL, noul Duster ECO-G 100 emite în medie cu 10% mai puțin CO2 decât o motorizare pe benzină echivalentă. Autonomia vehiculului ajunge la 1300 km datorită celor două rezervoare cu un volum cumulat de aproape 100 litri: 50 litri de benzină și 50 litri de GPL (instalat sub planșeul portbagajului). Trecerea de la un carburant la altul se face instantaneu cu ajutorul unui comutator perfect integrat în tabloul de bord.

Ce echipamente de serie va avea noul Duster: Essential, Expression, Extreme și Journey

Compania transmite că aproape 70% din clienții modelului Duster aleg nivelele de echipare superioare. Gama noului Duster este construită pe trei nivele: Essential, Expression, și un nivel superior cu două variante, complementare: Duster Extreme, destinat amatorilor de outdoor și Duster Journey. Dacia spune că aceste două versiuni vor fi propuse la prețuri echivalente.

  • Duster Essential : bare de pavilion fixe, geamuri față electrice, închidere centralizată, climatizare manuală, aprindere automată a fazei de întâlnire, 6 airbag-uri, senzori pentru parcarea cu spatele
  • Duster Expression : idem Essential + jante din aliaj de 17”, tablou de bord digital de 7”, ecran central digital de 10,1” cu sistem multimedia Media Display și Apple CarPlay TM /Android Auto TM wireless, cameră de marșarier, geamuri electrice pentru ușile din spate, senzor de ploaie pentru acționarea automată a ștergătorului de parbriz
  • Duster Extreme : idem Essential + bare de pavilion modulare, proiectoare de ceață, tapițerie lavabilă din TEP micro-cloud, covorașe din cauciuc pentru toate locurile și pentru portbagaj, climatizare automată, card mâini libere, oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică
  • Duster Journey : idem Essential + jante din aliaj de 18”, proiectoare de ceață, climatizare automată, card mâini libere, frână de parcare și oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, încărcător wireless pentru smartphone, sistem multimedia Media Nav Live cu navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D Sound System cu 6 difuzoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO