Cel puțin două bănci din Moldova ridică prețul hrivnei. Oferă și privilegii ucrainenilor

26 Feb. 2022, 14:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
26 Feb. 2022, 14:39 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Băncile din Republica Moldova au început să-și ajusteze cursul valutar astfel încât hrivna ucraineană să poată fi comercializată la un preț rezonabil atât pentru cetățeni cât și pentru comercianții de valută, scrie Realitatea.md.

Cel puți două bănci au anunțat astăzi, 26 februarie despre acest lucru. Este vorba de maib și Victoriabank, care au reacționat la critica din societate față de cursul infim pe care-l afișau la casele de schimb valutar pentru hrivna ucraineană.

„Victoriabank întreprinde anumite măsuri urgente pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor ucraineni, care au ajuns pe teritoriul Moldovei. Astfel, va fi permis un schimb valutar în echivalent a 20.000 mdl, adică 33 766 UAH, ceea ce reprezintă 1000 euro, per persoană la curs oficial BNM”, anunță Victoriabank.

Totodată, Victoriabank anunță și facilități pentru cetățenii ucraineni, care nu vor fi nevoiți să stea în rând la casele de schimb valutar.

„Stimați cetățeni ucraineni, totodată, angajații noștri vă vor deservi fără să fiți nevoiți să stați la coadă, e de ajuns să aveți la Dvs un act de identitate ucrainean și veți fi deserviți cu prioritate. Suntem solidari cu oamenii care au nevoie de ajutorul nostru”, mai anunță banca.

De asemenea, și maib anunță că, la momentul actual sunt în proces de modificare a cursului hrivnei ucrainene, inclusiv cele deschise la punctele vamale.

Astfel, moneda ucraineană va avea un curs de cumpărare de 0,41 MDL și 0,49 MDL – cel de vânzare.

Cursul se aplică pentru cetățenii Ucrainei, iar pentru a oferi condiții cât mai multor persoane să facă operațiuni, limita per operațiune de schimb valutar nu poate depăși 100 de dolari americani.

Amintim că, după începerea războiului în Ucraina, moneda ucraineană, hrivna, s-a devalorizat pe teritoriul Republicii Moldova și se vindea, cu cel mult 70 de bani și poate fi cumpărată cu cel puțin un ban, lucru care a stârnit nemulțumirea societății civile din Moldova, iar BNM a luat atitudine.

Banca Națională a Moldovei a anunțat ieri, 25 februarie că au fost inițiate consultări cu instituțiile din Ucraina pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne. În acest proces vor fi implicate și băncile licențiate din Republica Moldova pentru a identifica rezolvarea în cel mai scurt timp posibil, astfel încât eventualele stocuri de hrivne să poată fi suplinite.

BNM a făcut apel către actorii din piață să manifeste înțelegere și compasiune față de cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul Republicii Moldova pentru a acorda sprijinul atât de necesar în aceste momente dificile.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO