Cel puțin două bănci din Moldova ridică prețul hrivnei. Oferă și privilegii ucrainenilor

26 Feb. 2022, 14:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Feb. 2022, 14:39 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Băncile din Republica Moldova au început să-și ajusteze cursul valutar astfel încât hrivna ucraineană să poată fi comercializată la un preț rezonabil atât pentru cetățeni cât și pentru comercianții de valută, scrie Realitatea.md.

Cel puți două bănci au anunțat astăzi, 26 februarie despre acest lucru. Este vorba de maib și Victoriabank, care au reacționat la critica din societate față de cursul infim pe care-l afișau la casele de schimb valutar pentru hrivna ucraineană.

„Victoriabank întreprinde anumite măsuri urgente pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor ucraineni, care au ajuns pe teritoriul Moldovei. Astfel, va fi permis un schimb valutar în echivalent a 20.000 mdl, adică 33 766 UAH, ceea ce reprezintă 1000 euro, per persoană la curs oficial BNM”, anunță Victoriabank.

Totodată, Victoriabank anunță și facilități pentru cetățenii ucraineni, care nu vor fi nevoiți să stea în rând la casele de schimb valutar.

„Stimați cetățeni ucraineni, totodată, angajații noștri vă vor deservi fără să fiți nevoiți să stați la coadă, e de ajuns să aveți la Dvs un act de identitate ucrainean și veți fi deserviți cu prioritate. Suntem solidari cu oamenii care au nevoie de ajutorul nostru”, mai anunță banca.

De asemenea, și maib anunță că, la momentul actual sunt în proces de modificare a cursului hrivnei ucrainene, inclusiv cele deschise la punctele vamale.

Astfel, moneda ucraineană va avea un curs de cumpărare de 0,41 MDL și 0,49 MDL – cel de vânzare.

Cursul se aplică pentru cetățenii Ucrainei, iar pentru a oferi condiții cât mai multor persoane să facă operațiuni, limita per operațiune de schimb valutar nu poate depăși 100 de dolari americani.

Amintim că, după începerea războiului în Ucraina, moneda ucraineană, hrivna, s-a devalorizat pe teritoriul Republicii Moldova și se vindea, cu cel mult 70 de bani și poate fi cumpărată cu cel puțin un ban, lucru care a stârnit nemulțumirea societății civile din Moldova, iar BNM a luat atitudine.

Banca Națională a Moldovei a anunțat ieri, 25 februarie că au fost inițiate consultări cu instituțiile din Ucraina pentru a găsi o soluție pentru refugiații ucraineni deținători de hrivne. În acest proces vor fi implicate și băncile licențiate din Republica Moldova pentru a identifica rezolvarea în cel mai scurt timp posibil, astfel încât eventualele stocuri de hrivne să poată fi suplinite.

BNM a făcut apel către actorii din piață să manifeste înțelegere și compasiune față de cetățenii ucraineni refugiați pe teritoriul Republicii Moldova pentru a acorda sprijinul atât de necesar în aceste momente dificile.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău