Cele mai atrăgătoare zone din Republica Moldova pentru turiștii străini. Ce-i interesează în mod deosebit pe aceștia

31 Aug. 2023, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Aug. 2023, 11:13 // Actual //  bani.md

Biroul Național de Statistică (BNS) a dat publicității cifrele referitoare la evoluția turismului în Republica Moldova pentru primul semestru al anului 2023, dezvăluind creșteri notabile în ceea ce privește numărul turiștilor cazați și înnoptările turistice, în comparație cu aceeași perioadă din 2022. Aceste date confirmă că industria turismului se află într-un trend ascendent în țară.

Conform raportului BNS, în perioada ianuarie-iunie 2023, numărul turiștilor cazați în structurile de primire turistică a înregistrat o creștere de 14,5% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere semnificativă reflectă succesul eforturilor depuse pentru promovarea destinației turistice Moldova și atragerea unui număr crescut de vizitatori.

Statisticile indică că în primele șase luni ale anului 2023, numărul total de turiști cazați în structurile de primire turistică a fost de 153,1 mii persoane. Dintre aceștia, 53,0% au fost turiști nerezidenți, iar 47,0% au fost turiști rezidenți. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul turiștilor nerezidenți a crescut cu 10,9%, în timp ce numărul turiștilor rezidenți a înregistrat o creștere de 18,8%.

Analizând structurile de cazare, se observă creșteri ale cazărilor turiștilor în hoteluri și moteluri (+12,5%), structuri de odihnă (+20,3%), tabere de vacanță (+44,4%), pensiuni turistice (+9,7%) și structuri de întremare (+9,7%). Aceste date reflectă diversificarea opțiunilor de cazare și creșterea interesului pentru diferite tipuri de experiențe turistice în țară.

Cea mai mare pondere în numărul total de turiști cazați a fost înregistrată în municipiul Chișinău (69,2%), urmat de regiunile de dezvoltare Centru (18,4%), Sud (5,9%), Nord (5,3%) și UTA Găgăuzia (1,1%).

În ceea ce privește înnoptările turistice, în perioada menționată s-au înregistrat 531,0 mii înnoptări, reprezentând o creștere de 5,2 puncte procentuale față de anul precedent. Creșterea înnoptărilor a fost mai pronunțată în taberele de vacanță pentru elevi (+45,3%), structurile de odihnă (+25,8%) și structurile de întremare (+9,2%).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică a fost de 24,1% pentru totalul structurilor de cazare turistică, cu structurile de întremare și căminele pentru vizitatori înregistrând cele mai ridicate valori de 44,0% și, respectiv, 42,0%.

În ianuarie-iunie 2023 numărul de locuri de cazare oferite turiștilor a fost de 71,8 mii locuri-pat, în creștere cu 4,5 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului precedent. Cea mai mare creștere a acestui indicator s-a înregistrat în pensiuni turistice și agroturistice (+30,4%), cămine pentru vizitatori (+25,1%), structuri de odihnă (+8,6%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 09:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 09:23 // Actual //  Ursu Victor

Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, a reacționat la decizia SUA de a impune tarife majorate asupra unor produse moldovenești, subliniind că Republica Moldova are tot dreptul legal să răspundă, însă cu măsuri bine gândite și direcționate.

„NU, Moldova nu aplică 61% tarife la import din SUA, așa cum s-a vehiculat – tariful mediu ponderat este de doar 2,8%”, a clarificat economistul. Potrivit lui, reacția Moldovei trebuie să fie una strategică, nu impulsivă: „DA, Moldova are tot dreptul legal să riposteze, dar într-un mod inteligent. Să majorăm tarifele doar pentru produsele americane care concurează direct cu producătorii autohtoni – în special produsele alimentare și băuturile –, fără să scumpim importurile de mașini, echipamente și tehnologii, care sunt esențiale pentru dezvoltarea economică”.

Lupușor consideră că impactul imediat al acestor măsuri americane nu va fi dramatic, întrucât ponderea SUA în exporturile de bunuri din Moldova este de doar 2,5%. Totuși, avertizează că anumite companii ar putea avea de suferit: „Franzeluța, Kvint și alte companii importante pot fi afectate”.

În concluzie, directorul Expert-Grup susține că, deși ofensiva comercială „trumpistă” trebuie tratată cu seriozitate, răspunsul Moldovei trebuie să fie echilibrat, protejându-și industria locală, dar fără a frâna accesul la tehnologie și dezvoltare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ