Cele mai bune sfaturi: Cum să te îmbogățești și să fii pregătit pentru o posibilă criză economică

12 Iul. 2021, 10:49
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
12 Iul. 2021, 10:49 // Slider //  MD Bani

Pentru a-ți crește averea, dar și pentru a fi pregătit în caz de o criză economică ai nevoie să-ți stabilești un plan financiar, iar pentru asta trebuie să urmezi câțiva pași. Iată 5 sfaturi care îți vin în ajutor. În același timp, nu uitați că trebuie să aveți și un plan de lungă durată, nu doar pentru o perioadă scurtă.

1. Faceți din economisire o prioritate

A economisi ar trebui să fie lege pentru cei ce vor să se îmbogățească. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la vacanțe, călătorii și alte dorințe. Asta doar înseamnă că o anumită sumă necesită a fi economisită. Pentru aceasta puteți folosi regula 50-30-20. Începeți prin a economisi sume mici și continuați să le măriți treptat.

2. Scăpați de datorii

Chiar și în timp ce economisiți, faceți eforturi pentru a vă reduce datoria, în special datoria pe carduri de credit cu dobândă mare. Aveți mult mai multă libertate atunci când nu aveți acele plăți.

Pentru a veni cu un plan de plată, experții recomandă să începeți prin a face o listă cu toate datoriile pe care le aveți, inclusiv soldurile și ratele.

Apoi stabiliți o strategie de rambursare. Două opțiuni populare sunt metoda „bulgăre de zăpadă”, care vizează mai întâi datoria cu cel mai mic sold și metoda „avalanșă”, care vă obligă să achitați mai întâi datoria cu cel mai mare TAE.

Rezerva de numerar nu este concepută pentru a vă îmbogăți, mai ales că ratele dobânzii sunt atât de mici. Dar trebuie să aveți bani disponibili pentru orice cheltuieli neașteptate.

3. Obțineți scorul de credit

Scorul de credit „este într-adevăr cel mai important număr din viața financiară, deoarece determină dacă primiți sau nu aprobarea pentru împrumuturi și linii de credit și, dacă da, cu ce rată a dobânzii”.

A avea un scor de credit „bun” sau „foarte bun” sau, chiar mai bine, unul „grozav” vă poate ajuta să economisiți mii de dolari în anii următori, cu rate mai mici la împrumuturi auto, credite ipotecare și chiar carduri de credit.

Unele dintre modalitățile prin care vă puteți îmbunătăți scorul de credit includ plata facturilor la timp în fiecare lună, scăderea ratei de utilizare a cardului de credit și monitorizarea scorului pentru erori.

4. Economisiți pentru pensionare

Chiar dacă jonglați cu alte obiective financiare mai imediate, gândiți-vă la viitor. Cei mai mulți experți recomandă să contribuiți cel puțin suficient pentru a obține rezultatul complet al angajatorului și să vă extindeți contribuțiile după cum puteți.

Dacă economisirea pentru pensionare este ultimul lucru pe care îl aveți în minte, încercați să vă schimbați mentalitatea. În timp ce pensionarea pare o cale îndepărtată, gândiți-vă la [economisirea pentru aceasta] ca acumulare de avere. Acest lucru se datorează faptului că, cu cât investiți mai devreme, cu atât mai mult timp poate crește dobânda în creștere a banilor.

1 milion de dolari este mai ușor de atins dacă începeți devreme. Cineva care începe să investească la 25 de ani trebuie să investească mult mai puțini bani pentru a ajunge la 1 milion de dolari până la pensionare.

5. Asigurați-vă

Una dintre cele mai importante – și deseori, cele mai ignorate – părți ale planificării financiare este asigurarea. A avea un plan de asigurare poate acționa ca o plasă de siguranță și vă poate ajuta să evitați cheltuielile surpriză care vă pot duce la datorii.

Când oamenii se gândesc la planificarea financiară, în mod tradițional se gândesc în primul rând la activele de investiții. Dar „trebuie să vă gândiți la riscul de longevitate, riscul de a fi invalid, evenimentele de îngrijire pe termen lung și alte tipuri de asigurări, deoarece aceste lucruri sunt neprevăzute.

 

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ