Cele mai bune (și mai ieftine) locuri din lume în care să trăiești

07 Ian. 2023, 18:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Ian. 2023, 18:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru cei care anul acesta se decid să renunțe la job și să își urmeze visul în alte țări, iată cele mai bune și mai ieftine locuri din lume în care se poate trăi confortabil – atât de confortabil încât munca pentru întreținerea vieții este foarte redusă.

Experții de la International Living prezintă anual un raport numit Annual Global Retirement Index. Lista nu este însă doar pentru pensionari, ci pentru oricine caută o viață mai bună – cu mai puțină violență, cu mai puțină agitație, cu mai puțin impact al inconsistenței politice – și cu costuri de trai mai mici.

Tendința multor tineri este de a evada din “roata de hamster” și de a căuta alte alternative de trai, ideal fără navetă și fără efort prea mare pentru exercitarea unei munci favorite – care, pentru mulți, poate fi chiar pasiunea sau hobby-ul lor.

Cu amendamentul că International Living nu are pretenția de a fi un sondaj științific, deși include cifre și statistici, iată, mai jos, lista noului an (din care, față de anul trecut, au ieșit Malaezia și Vietnam din motivele problemelor cu obținerea vizei.

1. Portugalia

Motivul: Anul acesta Portugalia a fost numită cea mai bună țară în care să trăiești (Forbes USA)… dacă ești american, iar principalul motiv este dat de întărirea dolarului american, pentru că Europa este, practic, “de vânzare” în acest moment dacă ai în buzunar bancnote verzi.

Unde să trăiești: viața în orașele mari ca Lisabona sau Porto va costa mai mult, dar zone cum sunt Lagos, Vilamoura și Tavira sunt perfecte. Lagos este un oraș cu propria istorie pe coasta însorită Algarve a Portugaliei. Vilamoura este o stațiune cu plaje superbe. Fost port roman, Tavira are majoritatea clădirilor acoperite cu gresie albă și albastră.

Costul: pentru un cuplu viața costă pe lună în jur de $2,800, inclusiv chiria și utilitățile. O persoană singură poate trăi cu aproximativ $2,000 pe lună (chiar mai puțin în zonele rurale).

3. Panama

Motivul: Panama este în topul Indexului de mulți ani. Fiind sub zona uraganelor și având proceduri ușoare de obținere a vizei, Panama are și facilități fiscale, iar vremea este bună pe tot parcursul anului. Poți trăi la plajă la doar o oră de o metropolă, iar inflația nu este atât de mare ca în restul lumii în acest moment.

Unde să trăiești: Panama City (care are o combinație de skyscrapers cu vecinătăți cu case), Coronado (un complex rezidențial vast care este pe placul oricărui expatriat, aproape fără excepție) și Boquete (un oraș de munte panamanian).

Costul: $2,900 pe lună pentru un cuplu și $1,400 pentru o persoană singură. Pentru un trai mai răsfățat în oraș sunt necesari $2,000 pe lună pentru o singură persoană.

4. Ecuador

Motivul: Ecuador este încă o țară nedescoperită și oferă toate necesitățile unui trai modern – fibră optică de internet high-speed, dolar american ca monedă, climă temperată, transport public foarte bun, sistem sanitar solid și imobiliare avansate.

Unde să trăiești: Comunități importante unde trăiesc expatriați sunt Salinas, care are plaje și condominium-uri moderne; Cotacachi – un oraș mic și liniștit, unde sătenii se ocupă cu manufactura obiectelor din piele și a poncho-urilor din alpaca; Cuenca, oraș modern și centrul cultural al Ecuador; și Vilcabamba, cunoscută ca “Valley of Longevity” – valea longevității.

Costul: Puține locuri în lume au costuri de trai așa de mici cum are Ecuador. Cu $1,500 – $1,800 pe lună se trăiește foarte bine într-o locație modernă. Pe plajele de pe coasta Pacificului poți cumpăra o casă cu priveliști incredibile cu $150,000. Chiriile sunt ieftine – pentru un apartament cu două dormitoare și două băi vei plăti $500 pe lună.

5. Costa Rica

Motivul: Costa Rica permite intrări și ieșiri foarte ușoare înspre/ dinspre America de Nord și are sistem medical ieftin. Alt mare avantaj este stabilitatea politică: țara este numită “Elveția Americii Centrale.”

Unde să trăiești: Costa Rica are câte un loc în care fiecare să poată fi mulțumit, cu zeci de zone de climă diferită și cu sute de microclime. Dacă îți plac temperaturile ridicate, atunci plajele tropicale ale Guanacaste sau junglele din zona de sud a țării nu te vor dezamăgi. Pentru climă temperată sunt recomandate San José sau Central Valley.

Costul: Un trai confortabil – dar nu extravagant – se poate obține cu $2,500 – $3,000 pe lună, iar acesta include închirierea unei case cu două dormitoare și aer condiționat, alimentele, transportul public și necesitățile medicale anuale ale unui cuplu.

6. Spania

Motivul: Vremea însorită pe tot parcursul anului, cultura bine-primitoare, stilul de viață incredibil de relaxat și prețurile mici ale traiului zilnic.

Unde să trăiești: Spania are coastă mediteraneeană, unde nu se vede niciodată vreun fulg de zăpadă, sau coastă verde, deluroasă și muntoasă pentru cei care preferă și zăpada – Munții Pirinei.

Costul: Costul vieții a crescut în ultimii ani în Spania, dar totuși țara continuă să rămână abordabilă din acest punct de vedere. Cu $1,900 pe lună se poate trăi confortabil într-un orășel liniștit. În regiunile însorite ale Valenciei sau ale Andaluciei, chiria unui apartament este de doar $700 pe lună. Mâncarea este mereu proaspătă și costă puțin.

7. Grecia

Motivul: Grecia intră în lista acestui an pentru că sistemul de vize s-a extins ca durată și, desigur, pentru că este o țară superbă și cu una dintre cele mai bune gastronomii din lume, la care se adaugă istoria bogată.

Unde să trăiești: Oricare insulă din Grecia este un loc perfect de trai, cu soare mereu și cu multe plaje. Atena are veri fierbinți și ierni ploioase.

Costul: Pentru un cuplu viața în Grecia ajunge la €1,900 pe lună, iar pentru o persoană singură la $1,600. Grecia are o condiție pentru obținerea vizei de a demonstra că veniturile lunare sunt cel puțin de €2,000.

8. Franța

Motivul: Cultura franceză și paradigma de trai de fine living sunt cele două motive principale pentru alegerea Franței drept țară în care să te muți. Franța oferă o viață echilibrată și concentrare pe un stil de viață sănătos.

Unde să trăiești: Dacă nu cauți un anume tip de vreme, atunci recomandarea este să trăiești în nordul Franței, unde art de vivre vine la cel mai mic cost. Regiunile Normandia, Brittania, Lorraine și Alsacia sunt extrem de bogate cultural și istoric și oferă cea mai bună valoare pentru bani din punct de vedere al stilului de viață.

Costul: Franța poate părea scumpă, dar nu este așa. Costurile permisive vin din imobiliare, care costă în medie cu 34% mai puțin decât oriunde în America. Cu chiria și utilitățile incluse, un cuplu poate trăi decent în Franța cu €2,038 pe lună.

9. Italia (la egalitate cu Thailanda pentru poziția a 9-a)

Motivul: Italia este pentru cei care doresc o viață plină și lungă, cu aventură greu de găsit în alte țări din lume. Marea surpriză vine din cât de puțini bani sunt necesari pentru a trăi bine în Italia, deși țara este foarte protectoare cu economia și cu moștenirile sale culturale și istorice.

Unde să trăiești: În sudul Italiei găsești plaje însorite – Sicilia și Sardinia, iar în nord ai și zăpadă sau trasee montane – Dolomiții și lacurile alpine.

Costul: Un italian cu venituri medii trăiește foarte bine în Italia – mult mai bine decât americanul mediu. Prețurile imobiliarelor pot ajunge la $20,000 pentru achiziția unei case într-un sat din zona de sud. Un cuplu poate trăi cu tot ce are nevoie dacă este gata să cheltuie $1829 pe lună.

9. Thailanda (la egalitate cu Italia pentru poziția a 9-a)

Motivul: Thailanda are climă perfectă, natură superbă, cultură vastă și este potrivită pentru cei care caută aventură și experiențe noi. Thailanda este singura țară din Asia de Sud-Est care nu a fost colonizată de europeni și, prin urmare, cultura ei este neatinsă de orice alte influențe.

Unde să trăiești: Insule înconjurate de ape de smarald, metropole precum Bangkok sau câmpuri de orez și viață liniștită în nordul Thailandei – toate sunt opțiuni incredibil de atractive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 

 

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău