Cele mai mari startup-uri din lume: Topul Unicornilor din 2021. Împreună au o evaluare de peste 3.000 miliarde dolari

27 Dec. 2021, 12:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Dec. 2021, 12:41 // Actual //  bani.md

Mulți antreprenori încep afaceri în întreaga lume, dar numai cele mai de succes startup-uri noi devin „unicorni”, respectiv companii cu o evaluare de peste 1 miliard de dolari. Începând cu 6 decembrie, în lume există există 943 de startup-uri unicorn la nivel global care împreună sunt evaluate la 3.053 de miliarde de dolari, potrivit CB Insights, citat de economica.net.

Unii unicorni sunt puțin cunoscuţi, însă fac progrese discrete, dar cu impact în domeniul software, al sănătății, al automobilelor și în alte domenii. Altele au devenit deja lideri bine cunoscuți în industrie, cum ar fi producătorul aerospațial SpaceX și dezvoltatorul și editorul de jocuri Epic Games.

Dintre cele 943 de startup-uri unicorn, 35 sunt decacorni (unicorni cu evaluări de peste 10 miliarde de dolari).

Cei mai importanți unicorni din lume își văd în mod constant evaluările schimbându-se pe măsură ce intră în diferite runde de finanțare sau de maturitate.

În decembrie 2021, existau 35 de startup-uri cu o evaluare de peste 10 miliarde de dolari, repartizate în diferite țări și industrii.

Multe dintre cele mai valoroase startup-uri sunt deja giganți în domeniile lor. De exemplu, compania chineză de social media Bytedance este dezvoltatorul din spatele platformei de rețele video Douyin și al versiunii sale internaționale, TikTok, și a acumulat o evaluare de 140 de miliarde de dolari, peste cea a companiei SpaceX deţinută de Elon Musk, evaluată în 2021 la 100 miliarde, după ce în vara anului trecut evaluarea se situa la „doar” 36 de miliarde de dolari.

Compania de servicii financiare și software de plăți Stripe a sărit de la o evaluare de 36 de miliarde de dolari la 95 de miliarde de dolari pe parcursul pandemiei COVID-19. Lista completă aici.

Chiar și nume mai puțin vizibile la nivel global, cum ar fi fintech-ul suedez Klarna (45,6 miliarde de dolari) și platforma australiană de design grafic Canva (40 miliarde de dolari), sunt bine cunoscute în domeniile lor respective.

Urmează în top două companii din SUA pe locurile 6 şi 7 (Instacart şi Databricks), apoi fintech-ul Revolut, cu operaţiuni şi în România (evaluat la 33 miliarde de dolari). Pe poziţiile 9 şi 10 se află alte companii din SUA – Epic Games şi Chimie.

Dar evaluările private nu durează la nesfârșit. Multe dintre ele ajung în cele din urmă să devină publice, cum ar fi producătorul de vehicule electrice și concurentul Tesla, Rivian, care a avut o evaluare de 27,6 miliarde de dolari înainte de a se lista pe NASDAQ.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală