Cele mai puternice pașapoarte ale lumii în 2021. Moldovenescul și lista țărilor unde putem călători fără viză

07 Iul. 2021, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
07 Iul. 2021, 13:46 // Actual //  Otilia Cotruța

Dacă ar exista o olimpiadă de pașapoarte, Japonia nu doar că ar fi găzduit-o, dar ar fi câștigat întreaga competiție.

Indicele Henley Passport, care monitorizează în mod regulat cele mai prietenoase pașapoarte din lume din 2006, și-a publicat ultimele clasamente și analize.

Deoarece indexul nu ia în considerare restricțiile temporare, Japonia este din nou în fruntea clasamentului, pașaportul său oferind acces fără viză sau viză la sosire în 193 de destinații din întreaga lume.

Cu toate acestea, raportul Henley & Partners spune că, în primul trimestru al anului 2021, mobilitatea internațională era încă doar 12% din nivelurile sale pre-pandemice, ceea ce înseamnă „abaterea dintre accesul teoretic și efectiv la călătorii oferite chiar de pașapoarte de rang înalt rămâne semnificativ”.

În lumea reală, deținătorii de pașapoarte japoneze au, teoretic,  au acum la mai puțin de 80 de destinații – aproximativ la fel cu clasamentul indexului al Arabiei Saudite, care se află pe locul 71 (în timp ce saudiții au în prezent acces efectiv la călătorii la doar 58 de destinații ).

Topul pașaportului 10 rămâne practic neschimbat pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a anului, Singapore rămânând pe locul doi (cu un scor de 192) și Coreea de Sud egalând cu Germania pe locul trei (cu un scor de 191).

Din nou, în termeni reali, este puțin diferit. Deținătorii de pașapoarte din Singapore pot accesa acum mai puțin de 75 de destinații (echivalent cu clasamentul index al Kazahstanului, care este în jos pe locul 74).

Cele mai mari creșteri – China și EAU

Chiar și țările cu succes de lansare a vaccinului Covid-19 sunt încă obligate să repecte restricții de călătorie. SUA și Marea Britanie se află pe locul al șaptelea pe index, alături de Elveția, Belgia și Noua Zeelandă – ambele grupuri având o scădere constantă a puterii de pașapoarte de când au ocupat locul cel mai înalt în 2014.

În teorie, deținătorii de pașapoarte din SUA și Marea Britanie pot accesa 187 de destinații din întreaga lume, dar realitatea este că ușile sunt deschise doar călătorilor din Marea Britanie în mai puțin de 60 de destinații, în timp ce SUA sunt doar în față la 61.

Acest lucru le pune pe un egal cu clasamentul pe indici al Uzebkistanului și, respectiv, al Ruandei.

Ca de obicei, primele 10 locuri sunt deținute în mare parte de țările UE.

Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania se află pe locul patru; Austria, Danemarca sunt pe locul cinci; în timp ce Franța, Irlanda, Olanda, Portugalia și Suedia sunt împreună la numărul șase. În ceea ce privește libertatea de călătorie, marile povești de succes din ultimul deceniu au fost China și Emiratele Arabe Unite.

Din 2011, China a urcat 22 de locuri – de la poziția 90 la poziția 68 – în timp ce Emiratele Arabe Unite au parcurs tot drumul de la numărul 65 la numărul 15. Munca de consolidare a legăturilor diplomatice din întreaga lume înseamnă acum că cetățenii săi sunt autorizați acces facil la 174 de destinații, comparativ cu cele 67 de destinații de acum un deceniu.

Cele mai bune pașapoarte deținute în 2021 sunt:

1. Japonia (193 destinații)

2. Singapore (192)

3. Germania, Coreea de Sud (191)

4. Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania (190)

5. Austria, Danemarca (189)

6. Franța, Irlanda, Olanda, Portugalia, Suedia (188)

7. Belgia, Noua Zeelandă, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite (187)

8. Republica Cehă, Grecia, Malta, Norvegia (186)

9. Australia, Canada (185)

10. Ungaria (184)

Cele mai proaste pașapoarte deținute

Mai multe țări din întreaga lume au acces fără viză sau viză la sosire în mai puțin de 40 de țări. Acestea includ:

108. Coreea de Nord (39 de destinații)

109. Nepal (38)

110. Teritorii palestiniene (37)

111. Somalia (34)

112. Yemen (33)

113. Pakistan (32)

114. Siria (29)

115. Irak (28)

116. Afganistan (26)

Pașaportul Moldovei

Pașaportul Modovei se situează pe locul 49. Cu ajutorul acestuia, în mod teoretic, avem acces în 121 de țări ale lumii, fără viză.

Aceste destinații sunt:

OCEANIA

ORIENTUL MIJLOCIU

EUROPA

CARAIBE

ASIA

AMERICA

AFRICA

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală