Cele mai puternice pașapoarte ale lumii în 2021. Moldovenescul și lista țărilor unde putem călători fără viză

07 Iul. 2021, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
07 Iul. 2021, 13:46 // Actual //  Otilia Cotruța

Dacă ar exista o olimpiadă de pașapoarte, Japonia nu doar că ar fi găzduit-o, dar ar fi câștigat întreaga competiție.

Indicele Henley Passport, care monitorizează în mod regulat cele mai prietenoase pașapoarte din lume din 2006, și-a publicat ultimele clasamente și analize.

Deoarece indexul nu ia în considerare restricțiile temporare, Japonia este din nou în fruntea clasamentului, pașaportul său oferind acces fără viză sau viză la sosire în 193 de destinații din întreaga lume.

Cu toate acestea, raportul Henley & Partners spune că, în primul trimestru al anului 2021, mobilitatea internațională era încă doar 12% din nivelurile sale pre-pandemice, ceea ce înseamnă „abaterea dintre accesul teoretic și efectiv la călătorii oferite chiar de pașapoarte de rang înalt rămâne semnificativ”.

În lumea reală, deținătorii de pașapoarte japoneze au, teoretic,  au acum la mai puțin de 80 de destinații – aproximativ la fel cu clasamentul indexului al Arabiei Saudite, care se află pe locul 71 (în timp ce saudiții au în prezent acces efectiv la călătorii la doar 58 de destinații ).

Topul pașaportului 10 rămâne practic neschimbat pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a anului, Singapore rămânând pe locul doi (cu un scor de 192) și Coreea de Sud egalând cu Germania pe locul trei (cu un scor de 191).

Din nou, în termeni reali, este puțin diferit. Deținătorii de pașapoarte din Singapore pot accesa acum mai puțin de 75 de destinații (echivalent cu clasamentul index al Kazahstanului, care este în jos pe locul 74).

Cele mai mari creșteri – China și EAU

Chiar și țările cu succes de lansare a vaccinului Covid-19 sunt încă obligate să repecte restricții de călătorie. SUA și Marea Britanie se află pe locul al șaptelea pe index, alături de Elveția, Belgia și Noua Zeelandă – ambele grupuri având o scădere constantă a puterii de pașapoarte de când au ocupat locul cel mai înalt în 2014.

În teorie, deținătorii de pașapoarte din SUA și Marea Britanie pot accesa 187 de destinații din întreaga lume, dar realitatea este că ușile sunt deschise doar călătorilor din Marea Britanie în mai puțin de 60 de destinații, în timp ce SUA sunt doar în față la 61.

Acest lucru le pune pe un egal cu clasamentul pe indici al Uzebkistanului și, respectiv, al Ruandei.

Ca de obicei, primele 10 locuri sunt deținute în mare parte de țările UE.

Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania se află pe locul patru; Austria, Danemarca sunt pe locul cinci; în timp ce Franța, Irlanda, Olanda, Portugalia și Suedia sunt împreună la numărul șase. În ceea ce privește libertatea de călătorie, marile povești de succes din ultimul deceniu au fost China și Emiratele Arabe Unite.

Din 2011, China a urcat 22 de locuri – de la poziția 90 la poziția 68 – în timp ce Emiratele Arabe Unite au parcurs tot drumul de la numărul 65 la numărul 15. Munca de consolidare a legăturilor diplomatice din întreaga lume înseamnă acum că cetățenii săi sunt autorizați acces facil la 174 de destinații, comparativ cu cele 67 de destinații de acum un deceniu.

Cele mai bune pașapoarte deținute în 2021 sunt:

1. Japonia (193 destinații)

2. Singapore (192)

3. Germania, Coreea de Sud (191)

4. Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania (190)

5. Austria, Danemarca (189)

6. Franța, Irlanda, Olanda, Portugalia, Suedia (188)

7. Belgia, Noua Zeelandă, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite (187)

8. Republica Cehă, Grecia, Malta, Norvegia (186)

9. Australia, Canada (185)

10. Ungaria (184)

Cele mai proaste pașapoarte deținute

Mai multe țări din întreaga lume au acces fără viză sau viză la sosire în mai puțin de 40 de țări. Acestea includ:

108. Coreea de Nord (39 de destinații)

109. Nepal (38)

110. Teritorii palestiniene (37)

111. Somalia (34)

112. Yemen (33)

113. Pakistan (32)

114. Siria (29)

115. Irak (28)

116. Afganistan (26)

Pașaportul Moldovei

Pașaportul Modovei se situează pe locul 49. Cu ajutorul acestuia, în mod teoretic, avem acces în 121 de țări ale lumii, fără viză.

Aceste destinații sunt:

OCEANIA

ORIENTUL MIJLOCIU

EUROPA

CARAIBE

ASIA

AMERICA

AFRICA

Realitatea Live

19 Mai 2022, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 11:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Astfel, compania întâmpină dificultăți la plata salariilor angajaților și a furnizorilor, scrie DPA.

„Confiscarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea şi plata angajaţilor cu sediul în Rusia, plata furnizorilor şi a vânzătorilor şi îndeplinirea altor obligaţii financiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că serviciile gratuite, inclusiv căutarea şi YouTube, vor funcţiona în regim normal, în pofida anunţului privind falimentul.

Potrivit sursei citate, filiala rusă este sub presiune de luni de zile pentru că nu şterge conţinuturi pe care autorităţile ruse le consideră ilegale şi pentru că a restricţionat accesul unor mijloace de comunicare ruseşti pe YouTube, însă Kremlinul a oprit până acum doar accesul la serviciile companiei.

Este pentru prima dată când gigantul căutărilor a recunoscut că i-a fost confiscat întregul cont bancar.

Baza de date a Serviciului Federal al Executorilor Judecătoreşti din Rusia menţionează două popriri de la mijlocul lunii martie, fără precizarea sumelor, precum şi alte amenzi şi taxe de executare. Serviciul a confirmat că a confiscat toate activele şi proprietăţile Google.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Google și-a mutat mai mulți angajați în afara Rusiei.

Potrivit unei note postate miercuri pe registrul oficial rus, filiala rusă plănuia să declare faliment şi din 22 martie a prezis o „incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile monetare”, inclusiv indemnizaţii de concediere, remuneraţiile pentru actualii şi foştii angajaţi şi plăţile obligatorii la timp.

Gigantul american de căutare, care a întrerupt vânzările de anunţuri şi majoritatea celorlalte operaţiuni comerciale în Rusia, a declarat că serviciile sale gratuite, inclusiv Gmail, Maps, Android şi Play, vor rămâne disponibile pentru utilizatorii ruşi.

Guvernul rus a anunţat mai înainte că nu intenţionează să blocheze YouTube, în ciuda ameninţărilor şi amenzilor repetate, spunând că o astfel de măsură îi va face probabil pe utilizatorii ruşi să sufere şi de aceea nu ar trebui luată.

În 2021, veniturile filialei ruse au fost de 134,3 miliarde de ruble, arată baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax privind companiile ruseşti. Google a declarat în aprilie că Rusia a reprezentat 1% din veniturile sale anul trecut, sau aproximativ 2,6 miliarde de dolari.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău