Samsung a introdus săptămâna de lucru de şase zile înaintea grecilor, dar doar pentru directori, pentru a „injecta un sentiment de criză“ şi a stimula lupta faţă de competiţia în creştere şi nesiguranţa economică sporită. Se pare că strategia a mers. Rezultatele financiare anunţate recent au fost cu multe peste aşteptări, mulţumită pariurilor pe inteligenţa artificială, care au făcut să explodeze cererea pentru cipuri. Profitul operaţionat a crescut de 15 ori. Compania o duce bine şi pe bursă şi a prezentat recent noi produse inovatoare, printre care un inel „digital“ smart, de fapt un dispozitiv miniatural de monitorizare a sănătăţii de 450 de euro.
Însă ceva umbreşte aceste realizări. Dacă executivii au fost puşi să lucreze cât le este viaţa de lungă, angajaţii din Coreea de Sud au transformat prima lor grevă din istorie dintr-una de trei zile într-una pe perioadă indefinită. Nu mai vor să muncească, acuzând condiţiile grele de lucru. Iar preşedintele său Lee Jae-yong a petrecut 18 luni în închisoare în perioada 2017-2021, fiind implicat într-un scandal major de corupţie care a zguduit Coreea de Sud. Sindicatul Samsung Electronics şi-a prelungit greva generală de trei zile anunţată la începutul săptămânii pe termen nedefinit în legătură cu salariile şi beneficiile după ce executivii gigantului tech sud-coreean nu au manifestat nicio intenţie de a purta noi discuţii, relatează Reuters.
Sindicatul NSEU, cu aproximativ 30.000 de membri, a început greva luni încercând să obţină opţiuni salariale mai bune şi bonusuri bazate pe câştigurile companiei după ce nu a reuşit să ajungă la un acord cu compania nici după multe runde de discuţii.
Sindicatul solicită o creştere cu 3,5% a salariului de bază al membrilor săi, o transparenţă sporită a plăţilor şi compensaţii legate de pierderile economice ale membrilor săi care au participat la grevă.
Anterior, pe 7 iunie, angajaţii sindicalizaţi intraseră într-o grevă de o zi ca protest iniţial, prima grevă din istoria de 55 de ani a companiei. Samsung se aşteaptă ca businessul său pe T2 să înregistreze o creştere de peste 1.450% anual graţie boomului AI şi a raportat o creştere de 10 ori a profiturilor pe primele trei luni ale acestui an.
Însă angajaţii săi spun că nu văd succesul respectiv traducându-se în salarii.
„Compania nu tratează angajaţii cum trebuie“, a declarat Soon Woomok, lider sindical, pentru CNN. „Deşi profitul operaţional este ridicat, compania spune că este într-o situaţie de criză de peste 10 ani, iar angajaţii săi sunt din ce în cem ai nemulţumiţi de lipsa majorării bonusurilor de performanţă“.
Toate acestea se întâmplă în toiul eforturilor gigantului sud-coreean de a-şi întări divizia de semiconductori şi competitivitatea în pofida mediului de business global nesigur, notează Reuters.
Samsunt a prezentat de asemenea recent la Paris noua sa gamă de telefoane pliabile Fold şi Flip, alături de noi modele de ceasuri inteligente şi un nou tip de produs, un inel smart, toate gadgeturile prezentate încorporând şi mai puternic funcţii bazate pe AI.