China domină piața auto din Rusia: aproape 70% din vânzări sunt ale brandurilor chineze

29 Nov. 2024, 15:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Nov. 2024, 15:15 // Actual //  Ursu Victor

Brandurile auto chineze controlează aproape 70% din piața de autoturisme noi din Rusia, conform datelor pentru anul 2024. Artiom Sokolov, șeful echipei de analiști din cadrul „Avito Auto”, a declarat că cota lor s-a stabilizat la 68%, un trend ce reflectă dominanța acestora pe piața auto rusă, notează „Vedomosti. Gorod”.

Autoturismele rusești dețin 22% din vânzările totale pe platforma „Avito Auto”. Modelele chinezești, precum Geely și Haval Jolion, sunt în competiție directă pentru atenția cumpărătorilor.

Conform agenției de analiză „Avtostat”, în primele 10 luni ale anului, brandul rusesc Lada ocupă prima poziție pe piața de autoturisme noi, cu o cotă de 27,25%. Totuși, șapte din primele zece cele mai vândute mărci sunt chinezești, printre care Haval (12,08%), Chery (10,07%) și Geely (9,8%). În total, mașinile chinezești reprezintă 47,35% din piață, în creștere față de 42,54% în aceeași perioadă din 2023.

Exportul de automobile chineze către Rusia a crescut de peste șapte ori în 2023, ajungând la 11,5 miliarde de dolari.

Conform „Avtostat”, vânzările de autoturisme noi în Rusia au crescut cu 59,8% în primele 10 luni ale anului 2024. În segmentul de mașini second-hand, oferta de pe „Avito Auto” a crescut cu 35% față de anul trecut. Cumpărătorii preferă mașinile japoneze (21%), germane (17%) și sud-coreene (15%).

Totuși, vicepreședintele AvtoVAZ, Dmitri Kostromin, a avertizat că 89% din cheltuielile pentru achiziția de autoturisme noi ajung în China. Brandul Lada reprezintă doar 11% din valoarea totală a pieței, ceea ce înseamnă că majoritatea banilor sunt direcționați către economia chineză.

În 2023, AvtoVAZ a vândut 350.000 de mașini și speră să ajungă la 500.000 de unități în 2024. Totuși, Kostromin a subliniat că producătorii chinezi beneficiază de subvenții masive și reduceri care pot ajunge până la 1 milion de ruble pe unitate.

După retragerea companiilor internaționale de pe piața rusă în urma războiului din Ucraina, doar 14 branduri auto au rămas active în Rusia, dintre care 11 sunt chinezești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Rusiei analizează posibilitatea unei noi creșteri a ratei cheie în cadrul ședinței din decembrie, a anunțat miercuri Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, în cadrul forumului „Rusia cheamă!”. Potrivit Nabiullinei, inflația nu a început încă să încetinească, iar până la sfârșitul anului aceasta va depăși nivelul din 2023. Datele Rosstat arată că, la sfârșitul lunii noiembrie, rata anuală a inflației a atins 8,6%, iar inflația lunară a înregistrat un record din aprilie 2022.

„Nu avem timp de așteptat. Nu putem amâna și nu ne putem baza pe ideea că inflația va dispărea de la sine”, a declarat guvernatorul băncii centrale. Un nou factor care alimentează inflația este fluctuația cursului valutar, a adăugat Nabiullina. În noiembrie, rubla a atins maxime istorice: peste 110 ruble pentru un dolar, 120 ruble pentru un euro și mai mult de 15 ruble pentru un yuan. Deși rubla a recuperat parțial pierderile – în prezent dolarul este tranzacționat la 104,5 ruble – procesul de reducere a inflației la ținta de 4% stabilită de bancă va dura tot anul viitor și se va extinde chiar în 2026, estimează Nabiullina.

Din vara anului 2023, Banca Rusiei a crescut rata cheie de opt ori, atingând 21%, cel mai înalt nivel din 2003. Economiștii intervievați de Reuters anticipează o creștere suplimentară, până la 23%, la ședința din decembrie, iar piața interbancară estimează o rată de 25% până în februarie, nivel similar cu cel din primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, în 2000. Nabiullina a explicat că majorarea ratei a prevenit o spirală inflaționistă, dar a subliniat că această măsură este doar parțial eficientă. „Inflația este ca o temperatură ridicată la un pacient – un semn al unor probleme mai profunde. Dacă nu răspundem acum prin politica monetară, va părea că autoritățile nu doresc sau nu pot să controleze inflația, ceea ce va duce la accelerarea acesteia și la slăbirea rublei”, a declarat guvernatorul, citată de Interfax și Reuters.

Deficitul record de forță de muncă pe piața rusă, precum și sancțiunile care limitează importurile și oferta de produse, sunt printre principalii factori care alimentează inflația, a subliniat Nabiullina. În acest context, Banca Rusiei rămâne pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală