Economia Chinei a înregistrat o încetinire ușoară în al doilea trimestru al anului 2025, semn că, în ciuda rezistenței arătate față de tarifele impuse de SUA, problemele interne persistă. Potrivit datelor oficiale publicate marți, PIB-ul Chinei a crescut cu 5,2% în perioada aprilie–iunie, în scădere de la 5,4% în primul trimestru, dar ușor peste așteptările analiștilor care anticipau 5,1%, notează Reuters.
Deși ritmul de creștere pare solid, analiștii avertizează că cererea internă slabă, deflația persistentă și riscurile tot mai mari ale unui nou val de tarife americane pun presiune pe autoritățile de la Beijing să adopte măsuri de stimulare mai agresive în a doua jumătate a anului.
Consumatorii chinezi continuă să-și reducă cheltuielile, iar încrederea în economie rămâne scăzută. „Veniturile noastre au scăzut. Nu ne permitem să cumpărăm o locuință. Gătim acasă și evităm cheltuielile inutile,” spune Mallory Jiang, medic în Shenzhen, ilustrând realitatea cu care se confruntă o mare parte din clasa mijlocie urbană.
Datele arată că vânzările cu amănuntul au crescut cu doar 4,8% în iunie, cel mai slab nivel din ultimele șase luni, iar prețurile producătorilor au scăzut în cel mai accelerat ritm din ultimii doi ani, indicând presiuni deflaționiste tot mai mari. În paralel, investițiile în active fixe au încetinit la 2,8%, în timp ce sectorul imobiliar rămâne în declin, cu o scădere abruptă a prețurilor locuințelor noi și a investițiilor.
În ciuda eforturilor autorităților, care au tăiat dobânzile și au lansat programe de susținere fiscală, analiștii spun că aceste măsuri s-ar putea dovedi insuficiente. ANZ și-a revizuit în creștere prognoza pentru 2025 la 5,1%, dar avertizează că deflația rămâne principalul risc. În schimb, alți economiști estimează că PIB-ul Chinei ar putea scădea la 4,6% până la sfârșitul anului și chiar la 4,2% în 2026, sub ținta oficială de 5%.
Investitorii și observatorii pieței așteaptă acum cu interes reuniunea Comitetului Politic al Partidului Comunist din această lună, unde se va decide direcția economică pentru restul anului. Fără un nou val de stimulente, spun experții, China riscă o încetinire economică mai pronunțată în a doua jumătate a anului, cu impact major asupra economiei globale.