Chișinăuienii vor plăti mai mult pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor

22 Iun. 2022, 09:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Iun. 2022, 09:23 // Actual //  MD Bani

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a votat marți, 21 iunie, ajustarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din municipiul Chișinău, în legătură cu majorarea cheltuielilor operatorului de salubrizare, în special în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice, scrie Realitatea.md.

Mai exact, modificarea tarifelor pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor a venit la solicitarea motivată a ÎM Regia „Autosalubritate”, precum și conform normelor de acumulare a deșeurilor pentru locuitorii municipiului Chișinău.

Plata pentru evacuarea deșeurilor se va calcula în baza normelor pe tipuri de consumator.

Astfel, noile tarife lunare propuse de ÎM Regia „Autosalubritate” sunt:

  • pentru o persoană fizică locatară la bloc – 17,5 lei, față de 9,25 lei cât este acum;
  • pentru o persoană fizică care locuiește în casă particulară la sol – 35 lei, față de 18,5 lei cât este acum;
  • pentru agenții economici/entitățile din orașul Chișinău – 210 lei (fără TVA) pentru 1 m³ de deșeuri;
  • pentru serviciile prestate populației din orașul Chișinău – 105 lei (fără TVA) pentru 1 m³ de deșeuri.
  • Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
  • De menționat că, pensionarii și familiile social vulnerabile din capitală vor beneficia de compensații la plata lunară pentru evacuarea deșeurilor pe care le generează.

„Ajustarea tarifelor a fost necesară pentru a nu duce întreprinderea la falimentare, precum și în scopul reglementării și estimării cât mai corecte și eficiente a consumurilor și cheltuielilor, suportate de către operatorul municipal de salubrizare, la îndeplinirea lucrărilor de colectare, transportare și depozitare a deșeurilor”, spun responsabilii.

În prezent, municipiul Chișinău are cel mai mic tarif din țară, precum și din țările vecine, pentru evacuarea, transportarea și depozitarea deșeurilor municipale.

Reamintim că, proiectul de decizie privind ajustarea tarifelor pentru evacuarea transportarea și depozitarea deșeurilor municipale din Chișinău a fost elaborat, prezentat de către experți și consultat cu cetățenii.

Pentru îmbunătățirea calității serviciului municipal de evacuare, transportare și depozitare a deșeurilor, APL Chișinău, împreună cu Î.M. Regia „Autosalubritate”, implementează proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, care are drept scop gestionarea eficientă a deșeurilor municipale, protejarea mediului și prestarea serviciilor de calitate, pentru un oraș confortabil și curat.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău