Chișinăul dă o lovitură Gazpromului! ANRE va amenda compania fiică a gigantului rus

10 Aug. 2023, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Aug. 2023, 12:39 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport Moldovatransgaz riscă să fie amendat de către ANRE, deoarece Moldovagaz nu a implementat separarea companiei – condiție obligatorie conform Pachetului Energetic III, anunță ANRE într-un comunicat de presă.

Reglementatorul spune Moldovatransgaz nu s-a conformat cerințelor legale de separare cu privire la gazele naturale și nu a depus la ANRE cererea privind certificarea sa, notificând despre imposibilitatea finalizării procesului de separare. „Agenția aplică, prin hotărâre, sancțiuni în mărime de cel puțin 10% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență pentru: (…) b) nerespectarea de către operatorul sistemului de transport a obligațiilor aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală şi/sau a hotărârilor adoptate de Agenție în scopul înlăturării încălcărilor constatate în acest sens”.

ANRE spune că în data de 8 septembrie a fost fixată ședința cu Moldovatransgaz unde se va comunica și amenda pe care urmează să o achite operatorul gazier.

Raportul financiar al companiei relevă că cifra de afaceeri a constituit a constituit 304 milioane de lei, reespectiv 10% ar coonstitui estimativ o amendă de 30 milioane de lei.

Vadim Ceban, preşedintele Moldovagaz a precizat că o astfel de evoluţie era de aşteptat. Or, aşa prevede legislaţia în astfel de cazuri. „Compania Moldovatransgaz şi juriştii vor prezenta poziţia şi va apăra intersele conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Vadim Ceban.

„La 8 septembrie, conducerea companiei este gata să ofere toate argumentele suplimentare posibile pentru a-și apăra poziția. Aș dori să remarc faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, autoritatea de reglementare are dreptul de a aplica sancțiuni în acest caz. Pe baza deciziei finale a agenției, SRL „Moldovatransgaz” va acționa în conformitate cu procedura stabilită de lege”, precizează şeful Moldovagaz.

Anterior, autoritățile moldovene anunțau că operatorul sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” a trecut cu succes procedura de certificare conform modelului separării proprietății, aceasta fiind încheiată la data de 3 septembrie 2021.

Separarea Moldovatransgaz e în întârziere. Anterior conducerea Moldovagaz chiar a declarat că în domeniul gazier Republica Moldova nu a implementat nici măcar prevederile Pachetului Energetic II.

În toamna anului 2021, Secretariatul Comunității Energetice chiar avertiza Guvernul Gavriliţă despre nerespectarea de către aceasta a prevederilor privind separarea și certificarea operatorului său de sistem de transport de gaze Moldovatransgaz.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Iul. 2024, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iul. 2024, 14:33 // Actual //  Lupu Eduard

Aproape jumătate dintre moldoveni susțin că vor o republică prezidențială în care președintele are toată puterea și poartă întreaga răspundere, arată datele sondajului prezentat de IMAS, „Barometrului Socio-Politic – iulie 2024”.

Potrivit sondajului, 42% dintre respondenți au optat pentru o republică parlamentară.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-21 iulie 2024, pe un eșantion de 1.093 de persoane din 90 de localități, având o marjă de eroare de plus-minus 3%.

Până în anul 2016, președintele Republicii Moldova era ales de către deputați cu cel puțin 50% plus unu din voturi. Curtea Constituțională de la Chișinău a decis ulterior că procedura de alegere a președintelui în Parlament este neconstituțională, ceea ce a dus la alegerea președintelui Igor Dodon de către popor.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău