Ciment ieftin pentru Polonia, taxe de 94% pentru Moldova: Ucraina joacă dur pe piața europeană

01 Iun. 2025, 09:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iun. 2025, 09:41 // Actual //  Ursu Victor

Industria cimentului din Europa trage un semnal de alarmă: piața este sufocată de importurile ieftine din afara Uniunii Europene, în timp ce producția internă este afectată de costurile mari cu energia, taxele pe emisiile de carbon și reglementările de mediu stricte. Polonia, unul dintre cei mai mari producători de ciment din UE, cere înjumătățirea importurilor din Ucraina, pe fondul unei creșteri explozive a livrărilor din această țară – aproape 3.000% în ultimii cinci ani.

România se confruntă și ea cu o problemă similară: importurile de ciment au crescut de aproape cinci ori între 2015 și 2023, în timp ce producția internă a stagnat, potrivit datelor Eurostat. În Ungaria, importurile aproape s-au dublat, iar în Polonia, deși au crescut mai puțin decât în România, ele au devenit o amenințare serioasă pentru industria locală, care susține peste 28.000 de locuri de muncă.

Datele arată că 36% din importurile de ciment ale UE vin din Turcia, 19% din Algeria, 12,6% din Ucraina, 4,4% din Egipt și 4% din Maroc. Polonia, al treilea producător de ciment din UE, a lansat o ofensivă politică pentru a obține impunerea unor limite anuale la importurile din Ucraina, ca parte a acordului comercial cu această țară. „Trebuie să ne protejăm industria, altfel riscăm să pierdem o capacitate strategică esențială în contextul actual, marcat de reînarmare, infrastructură defensivă și proiecte de amploare”, a avertizat europarlamentarul Krzysztof Hetman.

Producătorii europeni acuză că sunt puși în dificultate de concurența neloială a cimentului din afara UE, care nu este supus taxelor pe emisiile de carbon sau altor restricții de mediu. În timp ce giganții industriali din Spania, Germania, Grecia și Slovacia domină exporturile de ciment în UE, România rămâne una dintre țările cele mai expuse la invazia cimentului ieftin din afara blocului comunitar – în special din Turcia.

Pe fondul apropierii turului doi al alegerilor prezidențiale din Polonia, industria cimentului își face tot mai auzită vocea, cerând măsuri urgente. Situația amintește de valul de proteste din 2023 al fermierilor polonezi, români și slovaci împotriva importurilor agricole ieftine din Ucraina.

În paralel, Ungaria a declarat un „război al cimentului” împotriva marilor producători străini, adoptând o legislație controversată care permite guvernului să reglementeze prețurile, producția și distribuția, ba chiar să limiteze exporturile. În timp ce Europa se luptă cu propriile reguli stricte, Ucraina a decis recent prelungirea cu cinci ani a tarifelor anti-dumping pentru importurile de ciment din Moldova și Belarus – până la 94%, respectiv 57%.

Industria europeană a cimentului cere acum acțiuni ferme pentru protejarea pieței interne, avertizând că, fără măsuri rapide, riscă să fie distrusă de un val de importuri ieftine care erodează competitivitatea și amenință locurile de muncă din sector.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 18:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 18:43 // Actual //  Ursu Victor

Șase servicii ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) sunt disponibile, începând de astăzi, în format digital și pot fi solicitate online prin aplicația EVO (modulul Servicii Publice) sau pe platforma www.servicii.gov.md, de către persoane fizice sau juridice care dețin semnătură electronică. Documentele eliberate ajung direct în contul utilizatorului de pe www.mcabinet.gov.md.

Cele șase servicii acoperă domenii precum siguranța alimentelor, apicultură, controlul semințelor și circulația animalelor de companie. Cinci dintre ele sunt destinate mediului de afaceri:

  • Certificatul de sănătate pentru produse alimentare
  • Certificatul de rasă al mătcii de albine
  • Certificatul de calitate al semințelor (buletinul de analiză)
  • Certificatul de valoare biologică
  • Certificatul de calitate pentru exportul materialului de înmulțire și al celui săditor

Cel de-al șaselea serviciu – certificatul pentru circulația necomercială a animalelor de companie – poate fi accesat de către cetățenii care doresc să călătorească în străinătate însoțiți de animalele lor.

Digitalizarea a fost realizată de Agenția de Guvernare Electronică (AGE), în colaborare cu ANSA, prin intermediul Platformei de Dezvoltare a Serviciilor Electronice (PDSE), care integrează infrastructura digitală guvernamentală (MPay, MSign, MDocs), asigurând livrarea automată a documentelor în MCabinet.

„Aceste șase servicii ne aduc la un total de 341 de servicii digitale din cele 662 existente. În perioada de testare, peste 600 de antreprenori și-au obținut documentele fără drumuri și hârtii inutile”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea AGE.

La rândul său, directorul general ANSA, Radu Musteața, a subliniat că peste 57% din serviciile instituției sunt deja disponibile online și obiectivul este ca, până în 2026, întreaga gamă de servicii să fie digitalizată. Noile servicii lansate acoperă aproximativ 20.000 de certificate eliberate anual.

Alte opt servicii ANSA se află în proces de analiză pentru digitalizare. Pe platforma PDSE au fost dezvoltate, până în prezent, 93 de servicii electronice, dintre care 16 lansate în 2025.

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA