Cine este Pavel Durov, motivul arestării sale și ce face Telegram diferit de alte aplicații de mesagerie

26 Aug. 2024, 16:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2024, 16:25 // Actual //  bani.md

Pavel Durov, CEO-ul Telegram, a fost arestat în urmă cu două zile, într-o operațiune surprinzătoare a autorităților franceze, care a lăsat deschisă calea către o înflăcărată dezbatere despre limitele libertății de exprimare.

Potrivit organelor de anchetă, arestarea lui Durov s-a făcut pe baza unui mandat pentru o serie de infracțiuni legate de aplicația Telegram. Conform media, investigația procurorilor francezi a urmărit  insuficienta moderare a platformei, Durov fiind acuzat că nu a luat măsuri de limitare a utilizării Telegram în scopuri criminale și infracționale, scrie BBC.

Într-un comunicat public, Telegram a declarat că ”este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia este responsabil pentru abuzurile comise pe acea platformă”.

Cine este Pavel Durov?

Durov, în vârstă de 39 de ani, este un miliardar originar din Rusia. El  este fondatorul platformei  ruse de social media VKontakte.

În 2014, Durov a părăsit Rusia după ce a refuzat să se conformeze cererilor autorităților de a închide comunitățile folosite de opoziție pe platformă.

Cu un an mai devreme, el fondase Telegram, o companie pe care o conduce și în prezent din Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU), unde s-a stabilit. Durov deține cetățenia EAU, pe cea franceză, dar Rusia a declarat că îl consideră în continuare cetățean.

Într-un interviu acordat lui  Tucker Carlson, în luna aprilie a acestui an, Durov a declarat că ar refuza solicitările venite din partea autorităților de a elimina conținut de pe platforma sa.

„În cazurile în care am considerat că s-ar depăși limita – nu s-ar alinia cu valorile noastre de libertate de exprimare și protecție a corespondenței private a oamenilor – am ignora”, declara

Ce este Telegram?

Telegram este una dintre cele mai mari platforme de social media și mesagerie din lume, alături de Facebook, WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat.

În iulie, Durov anunța că Telegram a ajuns la 950 de milioane de utilizatori activi lunar. Aplicația este foarte populară în Rusia și Ucraina, fiind folosită și de grupurile pro-democrație din Iran și Hong Kong.

Mesajele schimbate prin intermediul aplicației Telegram sunt criptate, ceea ce înseamnă că pot fi citite doar pe dispozitivul care le trimite și pe cel care le primește, dar aceasta nu este o setare implicită pentru toți utilizatorii.

Diferența majoră dintre Telegram și alte platforme ce oferă servicii similare precum WhatsApp este dimensiunea grupurilor de utilizatori. WhatsApp limitează la 1.000 numărul de utilizatori ce pot fi asociați unui grup, în timp ce pe Telegram pot fi până la 200.000 de utilizatori într-un grup.

Ce se află în spatele popularității crescânde a Telegram?

Platforma a fost criticată pentru ușurința cu care, prin intermediul acestor grupuri extrem de populate, se pot răspândi informațiile false și dezinformărilor.

Criticii susțiin că platforma reprezintă un canal propice distribuirii de conținut conspirativ, neo-nazist, legat de pedofilie și terorism.

Experții în securitate cibernetică spun că moderarea conținutului extremist și ilegal pe Telegram este semnificativ mai slabă decât în cazul altor companii de social media și aplicații de mesagerie.

În urma arestării lui Durov, Telegram a declarat că moderarea mesajelor transmise prin intermediul aplicației  „este conformă cu standardele industriei și se îmbunătățește constant”.

Compania a afirmat că respectă legile Uniunii Europene, inclusiv Legea privind Serviciile Digitale, care are ca scop asigurarea unui mediu online sigur și responsabil.

„Aproape un miliard de utilizatori la nivel global folosesc Telegram ca mijloc de comunicare și ca sursă de informații vitale. Așteptăm o rezolvare promptă a acestei situații. Telegram este alături de voi toți”, se mai arată comunicatul Telegram.

Motivele care au dus la arestarea lui Durov

Autoritățile franceze au promis să  furnizeze media informații cu privire la motivul exact pentru care a fost arestat Durov.

Până atunci, citând surse din cadrul anchetei, media internațională scrie că investigația asupra lui Durov se referă la eșecul administratorilor aplicației în a colabora cu forțele de ordine în cazuri de trafic de droguri, abuz sexual asupra copiilor și fraudă.

De asemenea, în Marea Britanie, aplicația a fost investigată de autorități pentru activitatea unor canale de extremă dreapta, extrem de active și esențiale în organizarea acțiunilor de protest violent ce au avut loc în această lună în mai multe orașe din Anglia.

Cu toate acestea, procedura pe care procurorii francezi au aplicat-o este una total neobișnuită – Durov fiind primul proprietar a unei platforme de social media sau de mesagerie care a fost arestat din cauza conținutului publicat pe acea platformă.

Musk și Snowden, reacții la arestarea lui Durov

Elon Musk a postat pe contul său de pe  X #FreePavel, alăturând un clip în care fondatorul Telegram vorbește cu Carlson despre schimbările pe care miliardarul Tesla și SpaceX le-a făcut după ce a achiziționat platform cunoscută anterior ca Twitter.

Edward Snowden, avertizorul de integritate american, care acum locuiește în Rusia după ce a dezvăluit supravegherea extinsă a internetului și a telefoniei de către serviciile de informații americane, a declarat pe X că arestarea lui Durov „este un atac asupra drepturilor fundamentale ale omului la libertatea de exprimare și asociere”.

„Sunt surprins și profund întristat că președintele francez Emmanuel Macron a ajuns să ia ostatici ca mijloc de a obține acces la comunicații private. Acest lucru degradează nu doar Franța, ci și lumea întreagă”, a mai spus Snowden.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău