Cine face jocurile pe piața importurilor românești de energie: Sateliții Rusiei din Germania, Austria, Bulgaria

09 Dec. 2022, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

Firme străine cu legături puternice cu Gazprom fac jocurile în importurile de gaze naturale ale României, care au contat pentru mai mult de 36,5%  din totalul consumului în august 2022, ultima lună pentru care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis rapoarte, scrie spotmedia.ro.

Wiee România, încă deținută de Gazprom Schweiz AG deși practic controlată de statul german, a adus în România peste 55% din gazele de import în august. Gazprom Schweiz face parte din Gazprom Germania, aflat în plin proces de naționalizare.

Pe parcursul anului 2022, Wiee România a făcut uneori rocada în topul exportatorilor de gaze cu MET Austria Energy Trade (al doilea cel mai mare importator din august, cu 11,8%), e filiala din Austria a grupului MET  înregistrat în Elveția, cu originea în Ungaria.

Alte firme înregistrate în Elveția și în Bulgaria se numără printre importatorii relevanți de gaze și mulți furnizori străini importanți de gaze operează și pe piața angro de electricitate.

Așa, de pildă, pe piața angro de electricitate operează al treilea cel mai mare importator de gaze din august, Axpo Bulgaria EAD (cu 8,51%).

MET Romania Energy, o altă filială a grupului înregistrat în Elveția este pe lista ANRE a furnizorilor de electricitate „cu activitate pe piața cu amănuntul”.

Liderii importurilor de gaze în România

Wiee România a început anul cu 20% cotă de piața gazelor importate de România, a coborât până la 3,82% în aprilie – a doua lună de război al Rusiei în Ucraina, apoi la 1,02% în mai și la 0,7% în iunie, când activitatea sa a intrat în incertitudine, ca urmare a unor sancțiuni decise de grupul Gazprom, ca răspuns la sancțiunile UE aplicate Rusiei – dar a urmat o revenire spectaaculoasă în vară, când a ajuns chiar la 55% din importurile României de gaze, în luna august, după ce în luna iulie făcuse saltul de la 0.7% la 26,8%.

La rândul său, celălalt mare jucător pe piața importurilor României, MET Austria Energy Trade a fost în majoritatea timpului cel mai mare importator de gaze pentru România, cu excepția lunii august (cotă de 11,8%), când Wiee și-a marcat revenirea în forță cu acea pondere de 55%.

MET a contat în ianuarie cu peste 27% din importurile de gaze, în aprilie – cu aproape 20%, în luna mai – aproape 31%, iunie – peste 41%, iar în iulie (când Wiee a revenit pe piață) – aproape 32%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru aspiranții la antreprenoriat care au visat să-și transforme ideile în realitate, o oportunitate strălucitoare a apărut în peisajul economic al regiunii Nistrului. Proiectul PNUD/AdTrade, cu sprijinul financiar generos din partea Suediei și Marii Britanii, lansează un concurs captivant pentru cei cu planuri de afaceri dar lipsă de resurse.

Concursul oferă oportunitatea de a accesa finanțare în valoare de până la 15.000 de dolari SUA pentru achiziționarea de bunuri sau servicii esențiale pentru lansarea afacerii. Mai mult decât atât, participanții vor beneficia de acces gratuit la cursuri de instruire și mentorat în afaceri, un avantaj inestimabil pentru cei care își doresc să-și croiască drumul spre succes în lumea antreprenoriatului.

Deschis până pe data de 26 martie, concursul este destinat persoanelor de pe ambele maluri ale Nistrului, încurajând diversitatea și colaborarea între comunitățile din regiune. O cerință esențială este contribuția personală de 20% din suma solicitată în cererea de finanțare, ceea ce reflectă angajamentul și implicarea solicitantului în propria afacere.

Detaliile complete despre condițiile de participare la concurs și criteriile de evaluare pentru propunerile de proiect sunt disponibile online la adresa: link. Aici, aspiranții la antreprenoriat pot găsi toate informațiile necesare pentru a-și începe călătoria spre succesul în afaceri.

Această inițiativă reprezintă un pas important în promovarea dezvoltării economice și a antreprenoriatului pe ambele maluri ale Nistrului. Prin sprijinul generos al Suediei și Marii Britanii, proiectul PNUD/AdTrade continuă să deschidă uși și să inspire inovația și prosperitatea în regiune.

Condițiile de participare la concurs și criteriile de evaluare pentru propunerile de proiect sunt disponibile aici: https://lnkd.in/dNkBEkBz

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău