China cumpără petrol rusesc la cele mai mici prețuri din ultimele luni

09 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

China cumpără petrol rusesc la cel mai redus preț din ultimele luni, pe fondul cererii scăzute și a marjelor slabe de rafinare, chiar dacă prețurile efective plătite de rafinării ar putea depăși plafonul impus în această săptămână de țările occidentale.

Plafonul de 60 de dolari pe baril, stabilit de Grupul celor 7 națiuni (G7), Uniunea Europeană și Australia, a intrat în vigoare luni pentru a limita puterea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, scrie Reuters.

China, principalul cumpărător de petrol al Rusiei, nu a fost de acord cu plafonul de preț. Principalii beneficiari ai petrolului rusesc sunt rafinăriile independente din China.

Potrivit unor comercianți de țiței, cel puțin un transport de petrol rusesc a fost vândut săptămâna trecută unei rafinării independente cu o reducere de 6 dolari pe baril.

La nivelurile actuale ale cotației Brent, reducerea de 6 dolari implică un preț de 68 de dolari pe baril, inclusiv costurile de transport și asigurare.

Joi, încă două transporturi de petrol erau scoase la vânzare la un preț redus cu 7 până la 8 dolari pe baril, au spus două surse comerciale.

„Lor (rafinăriilor independente) nu prea le pasă de limitarea prețului. Tot ce fac este să analizeze cifrele pentru a vedea dacă prețurile actuale le aduc profit sau nu”, a spus un director comercial al unei rafinării independente.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Maia Sandu este personalitatea politică din Republica Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere, arată un sondaj realizat de către CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD. Șefa statului, care a fost menționată de aproape 24% din respondenți, este urmată de fostul președinte, Igor Dodon, care a fost numit de circa 7% din persoanele intervievate.

57% din respondenți nu au putut numi o personalitate politică în care au mare încredere. Dintre cei 43% rămași, peste jumătate au numit-o pe Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon (6,9%), Ilan Șor (3,5%), Ion Ceban (2,1%), Ion Chicu (1,4%), Vladimir Voronin (1,3%) etc. Întrebarea a fost deschisă.

Sondajul arată că la capitolul pozitiv pe primul loc se situează primarul capitalei, Ion Ceban, cu un rating de imagine cumulat de 41,5%. El este urmat de președinta Maia Sandu, cu 38,6%, și ex-președintele Igor Dodon, cu 37,2%.

„La capitolul „foarte multă încredere” sunt 23%, practic același procent ca la întrebarea deschisă, cei care spun că au foarte mare încredere în Maia Sandu. Ea este urmată de Igor Dodon, cu 12,9%, și la distanță foarte mică în spate este Ion Ceban, cu 12,3%”, a menționat Valeriu Pașa.

La capitolul anti-rating, lider detașat rămâne fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – 88%. El este urmat de liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor – 67%. Președinta Maia Sandu are un anti-rating cumulat de aproape 59%, alături de Igor Dodon, care este practic la același nivel.

Cercetarea arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate, pentru care ar vota 23,4% alegători, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 22% și Partidul politic Șor – 11,3%. În același timp, aproape 20% din respondenți sunt indeciși.

Din numărul decișilor, 33,1% ar vota cu PAS. 31,1% ar vota cu BCS, iar 16% – PPȘor. La distanță mică de pragul electoral s-a situat Mișcarea Alternativa Națională, condusă de Ion Ceban, cu 4,1%.

Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 17-26 ianuarie, pe un eșantion de 1 001 persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău