China cumpără petrol rusesc la cele mai mici prețuri din ultimele luni

09 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

China cumpără petrol rusesc la cel mai redus preț din ultimele luni, pe fondul cererii scăzute și a marjelor slabe de rafinare, chiar dacă prețurile efective plătite de rafinării ar putea depăși plafonul impus în această săptămână de țările occidentale.

Plafonul de 60 de dolari pe baril, stabilit de Grupul celor 7 națiuni (G7), Uniunea Europeană și Australia, a intrat în vigoare luni pentru a limita puterea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, scrie Reuters.

China, principalul cumpărător de petrol al Rusiei, nu a fost de acord cu plafonul de preț. Principalii beneficiari ai petrolului rusesc sunt rafinăriile independente din China.

Potrivit unor comercianți de țiței, cel puțin un transport de petrol rusesc a fost vândut săptămâna trecută unei rafinării independente cu o reducere de 6 dolari pe baril.

La nivelurile actuale ale cotației Brent, reducerea de 6 dolari implică un preț de 68 de dolari pe baril, inclusiv costurile de transport și asigurare.

Joi, încă două transporturi de petrol erau scoase la vânzare la un preț redus cu 7 până la 8 dolari pe baril, au spus două surse comerciale.

„Lor (rafinăriilor independente) nu prea le pasă de limitarea prețului. Tot ce fac este să analizeze cifrele pentru a vedea dacă prețurile actuale le aduc profit sau nu”, a spus un director comercial al unei rafinării independente.

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău