Cine sunt cei 15 CAMPIONI ai schimbării? Fiecare dintre ei aduc schimbarea spre bine a comunităților în care trăiesc

24 Sept. 2021, 14:03
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 14:03 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Sunt 15 la număr, au vârste diferite, activează în diverse domenii, dar sunt uniți de un lucru măreț: fiecare dintre ei/ele aduc schimbarea spre bine a comunităților în care trăiesc. Vorbim despre cei 15 campioni ai schimbării, desemnați în cadrul Galei „Champions of Change” 2021, organizată de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova) în colaborare cu Friedrich Naumann Foundation for Freedom, miercuri, 22 septembrie.

Scopul evenimentului, care se află în acest an la cea de-a treia ediție, este de a desemna și a premia persoane cu idei progresiste, inițiative remarcabile și acțiuni cu impact, care produc schimbarea spre bine a societății în care trăim.

Igor Ciurea, președintele LID Moldova„Diversitatea campionilor noștri este foarte mare, avem persoane care activează în domeniul non-guvernamental, avem oameni care fac artă și schimbă prin artă comunitățile lor, avem oameni din IT, care aduc schimbări sociale prin IT. Sunt convins că în Republica Moldova sunt mulți campioni ai schimbării pe care sperăm să-i putem descoperi la edițiile viitoare ale Galei „Champions of Change”.

În cei trei ani de când în Republica Moldova se organizează Gala „Champions of Change”, LID Moldova și Friedrich Naumann Foundation for Freedom au desemnat și premiat 45 de campioni ai schimbării: „Nu ne vom opri la acest număr. Vom organiza în fiecare an acest eveniment pentru că este important. Societatea civilă este importantă pentru noi, cei de la Fundația Friedrich Naumann, pentru că voi sunteți rațiunea pentru care noi existăm. Pentru că voi, prin ceea ce faceți fiecare la locul său, schimbând câte un pic lucrurile, contribuiți la faptul ca oamenii să vrea să rămână aici, acasă”, a declarat Raimar Wagner, director de proiect Friedrich Naumann Foundation pentru Libertate România și Republica Moldova.

Cei 15 laureați ai Galei „Champions of Change” 2021 sunt:

 1. Dinu ȚURCANU, prorector informatizare, relaţia cu mediul socio-economic, imagine şi comunicare, Universitatea Tehnică a Moldovei;
 2. Mihaela ȚARANU, președintă „Code For Moldova”;
 3. Anetta DABIJA, specialistă în Istorie și Relații Internaționale;
 4. Constantin ȘEVCIUC, antreprenor, fondator „Chateau Cristi”;
 5. Mariana ȚURCAN, directoarea A.O. „Asociația pentru Dezvoltare Creativă”;
 6. Ludmila ADAMCIUC, fondatoarea organizației „Prietena mea”;
 7. Victoria DUNFORD, fondatoarea Centrului model pentru tinerii cu dizabilități din Nordul Moldovei „Phenix”;
 8. Anatolie BOLEA, fondatorul Centrului de Consiliere și Dezvoltare Personală www.rethink.center – o platformă de consiliere gratuită pentru adolescenți și tineri;
 9. Doina CERNAVCA, directoare executivă a asociației obstești „Ajută un Om”;
 10. Victoria MOROZOV, directoarea Asociației Obștești „The Moldova Project”;
 11. Natan GARȘTEA, consilier pe economie și comunicare al guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, autor al podcastului „Istoria Moldovei”;
 12. Andriano MARIAN, fondatorul Orchestrei de Tineret a Moldovei și al proiectelor Voices of Moldova, Expediția Muzicală „La, la Play”.
 13. Einar VALLBAUM, consolul onofiric al Moldovei în Estonia;
 14. Igor BELEI, director executiv al misiunii sociale „Diaconia”
 15. Veronica CREȚU, copreședinta Comitetului Național pentru o Guvernare Deschisă.

Trei dintre cei 15 campioni ai schimbării au câștigat câte un grant în valoare de câte o mie de euro, oferit de organizatorii ”Champions of Change” 2021 pentru a-i încuraja și a-i motiva să continuie realizarea inițiativelor și a ideilor cu impact, spre binele societății în care trăim. Câștigătoarele ediției din acest an sunt: Ludmila Adamciuc, Mihaela Țaranu și Victoria Morozov.

Mihaela Țaranu este președintă a organizației „Code For Moldova”. Unul dintre cele mai recente proiecte realizate de către echipa ei este inițitiva „Împreună împotriva COVID-19”:  „Organizația noastră răspunde problemelor societății cu soluții de digitalizare și ne dorim mult ca acestea să creeze o societate mai puternică. Îmi doresc ca în fiecare dintre noi să fie acel agent al schimbării, pentru că anume credința că fiecare dintre noi face diferența, face diferența”.

Ludmila Adamciuc este mama unei fetițe cu Sindromul Down pe nume Beatrice, în vârstă de patru ani. Prin prezența ei activă în mediul online, Ludmila promovează toleranța și acceptarea copiilor cu un cromozom în plus, iar de curând  fondat Asociația Obștească „Prietena Mea”, prin intermediul căreia își propune să contribuie la dezvoltarea timpurie a cât mai mulți copii cu Sindromul Down din Republica Moldova: „Vă provoc în luna octombrie să purtați galben și albastru, culorile dinstincte Sindromului Down, deoarece este considerată luna conștientizării și acceptării Sindromului Down la nivel internațional”.

Victoria Morozov este directoarea Asociației Obștești „The Moldova Project”, care din anul 2008 până în prezent a ajutat sute de familii social vulnerabile să ajungă la un mod de viață sustenabil și autosuficient: „Am fondat această asociație pentru că iubesc foarte mult oamenii în general, dar am foate multă empatie pentru oamenii vulnerabili (…). Acest premiu pentru mine înseamnă încă o confirmare a faptului că problemele cu care noi luptăm zi de zi ca și echipă sunt reale și ele trebuie soluționate”.

Istoria celor 15 campioni ai schimbării vor putea fi prezentate de către partenerii media ai evenimentului: youth.md, agora.md, bani.md, diez.md și realitatea.md.

LID Moldova este o organizație independentă, non-profit, înființată în anul 2019, de către un grup de tineri profesioniști, lideri de opinie și specialiști în domeniile lor de activitate.

Champions of Change 2021 este un proiect implementat de Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID Moldova), cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova. Opiniile exprimate aparțin vorbitorilor și nu reflectă neapărat poziția FNF și LID Moldova.

Realitatea Live

23 Oct. 2021, 20:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Oct. 2021, 20:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Utilizatorii aplicației de TikTok din întreaga lume se ocupă cu crearea de tendinţe. Unii dintre ei devin nume cunoscute şi-şi monetizează popularitatea câştigată pe platformă. Tânărul senegalez Khabane Lame, care realizează scurte videoclipuri fără cuvinte, a trecut de la a fi şomer la acumularea unei averi impresionante.

1. Addison Rae Easterling a acumulat 5 milioane de dolari

Addison era o simplă elevă înainte de a avea succes pe TikTok şi a deveni una dintre cele mai bine plătite „staruri” ale reţelei sociale. A început cu un parteneriat cu brandul de îmbrăcăminte FashionNova şi a continuat cu mărci de masă precum Reebok şi Daniel Wellington. Apoi a colaborat cu American Eagle înainte de a-şi lansa propria companie de cosmetice, Item Beauty. Succesul ei a culminat cu lansarea unui podcast numit „Mama Knows Best”, pe care îl găzduieşte împreună cu mama ei.

2. Charli D’Amelio a obţinut 4 milioane de dolari din activitatea pe TikTok

Una dintre primele vedete TikTok, Charli Grace D’Amelio a devenit prima TikTokeriţă care a trecut pragul de 50 de milioane, apoi de 100 de milioane de urmăritori. A avut o gamă largă de experienţe care i-au dus la o avere uimitoare la vârsta de numai 16 ani.

A apărut în emisiunea „Tonight Show” a lui Jimmy Fallon, a fost prezentă la săptămâna modei de la Paris reprezentând Prada, a apărut într-un spot publicitar pentru Super Bowl şi a primit oferte din partea mai multor companii de top, inclusiv EOS Cosmetics şi Morphe. De asemenea, a jucat într-un lungmetraj şi a anunţat o serie originală Hulu.

Recent, a trecut în lumea finanţelor, anunţând un parteneriat cu aplicaţia mobilă Step, ajutând adolescenţii să obţină carduri de debit pentru a afla mai multe despre sistemul bancar.

3. Chase Hudson se poate lăuda cu 3 milioane de dolari câştigaţi pe TikTok

Cunoscut sub numele de Lil Huddy, americanul Chase Hudson este cunoscut pentru că a creat pictograma TikTok Charli D’Amelio şi pentru faptul că este reprezentat de agenţia de talente WME. A trecut de la platforma TikTok la o carieră de muzician, genul Pop-Punk. Single-ul său „Eulogy of You and Me” a fost compus împreună cu bateristul şi producătorul Travis Barker de la Blink 182 şi a apărut şi în adaptarea filmului „Downfalls High”, despre rapperul american Machine Gun Kelly, în care a jucat alături de actriţa Sydney Sweeney.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie